Óda na Klausovu Livii

30. 01. 2012 13:48:24
V páteční příloze Lidových novin, mě zaujal článek o Livii Klausové. Klaus v 90. letech mě pěkně štval. Zato jako prezidenta si jej vážím stále víc a víc. Článek o ženě v "pozadí", jejíž síla Klause viditelně i nenápadně :-) přeču

 

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

Jako zatím váhající příznivec prezidenta Klause jsem byl cca před 8 lety 17.listopadu zapálit svíčku na Národní třídě. Shodou okolností v tu chvíli vystoupil na tribunu prezidentský pár a V.Klaus začal řečnit. Z davu se ozýval pískot. Klaus přerušil projev a několika větami si zjednal klid.

Do konce projevu bylo ticho ... po přečtení pátečního článku, si myslím že dav ovládla síla Livie.

Její otec, Štefan Mištil byl milovník starého Řecka a Říma. Oba rodiče Livie pochází ze Slovenska.

img143.jpg

 

Po roce 1948 její otec jako právník musel přijmout zaměstnání dřevorubce.

Oba rodiče najednou onemocněli vážnou chorobou. Tři starší sestry Mištinovy putovaly po dětských domovech a nejmladší po příbuzných.

Livii na celý život ovlivnila její učitelka z prvního stupně Helena Bránecká: "Její kouzlo nebylo jen v tom, že nás naučila číst a psát. Ale předávala nám i povědomí, že život není pouze rozum a znalosti, ale také cit a vztah k tomu druhému."

Malá Livie zpívala v dětském rozhlasovém sboru. I tyto malé honoráře byly cenným vylepšením rodinného rozpočtu.

Dětství v početné a chudé rodině v Livii vykovalo obrovskou houževnatost, cílevědomost. Také asi něco jako bojovnou vůli k překonávání překážek a nepřízně života.

Chudoba Livii nijak nestigmatizovala. "Byli jsme tenkrát všichni stejně chudí, dobře se měli jen komunisti."

V 60. letech se jí podařilo dostat na VŠ ekonomickou. Dokonce na zahraniční obchod. Poměry v 60. letech byly zkrátka jiné, než v 50. letech.

S Václavem Klausem se seznámila na nepovinné španělštině.

img142.jpg

 

Prý stál v houfu dívek, něco vykládal a všechny mu visely na rtech. Byl nádherný, vysoký, měl dlouhé vlasy a uměl báječně a zamilovaně mluvit.  :-),prý téměř pan Božský.

Livie nezaváhala a jednala :-). Díky malé lsti s ním jela kousek tramvají a získala jeho telefonní číslo. Když večer dorazila domů, tak prohlásila: "Potkala jsem príma kluka a toho si vezmu!"

Uhnat Václava však nebylo jednoduché a nakonec to trvalo šest let. Ona mu během té doby otevřela bohatý emocionální svět velké rodiny s poněkud exotickými kořeny. On jí naopak zase široký umělecký a intelektuální vesmír sahající od jazzu přez existencionalisty až třeba k Felinimu.

Ale dohnat Vaška na radnici byl ořech i pro Livii. Úspěšně jej však rozlouskla.

"Když se Vašek stále k ničemu neměl,vzala jsem to do svých rukou ... " Měl jet s basketbalovým oddílem do Egypta. "Tak jsem mu těsně před odjezdem řekla, ať koupí prstýnky, že tam mají levnější zlato."

Holt ekonomka je ekonomka. Vašek se kroutil a tak padla výhrůžka: "Když prstýnky nepřivezeš, tak si vezmu doktora Jaroše!" Vida - prstýnky se přivezly!

Václav prstýnky uložil do krabičky a zase nic. Livie jej tedy musela přesvědčit, že do prstýnků nechají vyrýt kletopočet 1968. Zatím bez přesnějšího určení data. Svatba nakonec byla 31. července 1968.

Po 17.11.1989 politické ambice svého muže podporovala, ale svůj vlastní samostatný život si hájila. Nebudu první dáma - zůstanu Livie Klausová.

Její muž polarizuje společnost. Ona je naopak vnímána jako milá a bezprostřední osoba. Je stejně přirozená na romském bále jako mezi manželkami diplomatů.

Životní příběh Livie Klausové oslovuje širokou veřejnost. "Málokterá z dnešních Češek středního věku neobětovala svoji kariéru rodině a nežila v manželově stínu. Mnohé také mají zkušenost s manželovou nevěrou.

Hlavní předností Livie klausové je tedy vedle cílevědomosti a bezprostřední uvolněnosti i zdrženlivost.

 

Proč mě zaujal její příběh? Na panu Klausovi - jako asi na jediném z našich politiků - oceňuji jeho zrání a osobní vývoj. Klaus 90. let je někdo hodně jiný, než Klaus roku 2012. O kom z našich politiků se tohle dá říci? A navíc v dobrém slova smyslu.

Já se ve svém životě snažím o něco, co nazývám wu-wei sociologií. Formováním budoucnosti konáním, které vypadá jako nekonání. A přece nic nezůstane nedokončeno.

A tak mě zaujal Václav Klaus jako někdo, kdo bojoval proti novodobé víře v globální oteplování mnohem dříve, než začaly vycházet najevo podvody vědeckých týmů, které se snažily tuto víru "vědecky podpořit".

Pokud vím, tak Václav Klaus jako první významný politik jasně řekl, že homosexuálové mají pochopitelně svá nezpochybnitelná práva. Ale jejich práva v žádném případě nesmí vstupovat do kolize se základními úkoly heterosexuální společnosti.

Poprvé použil konstatování, že gey je deviant. Minimálně na nevědomé úrovni gey nenávidí ženu-matku a tak je mu odepřen svět intuice. Jelikož nezanedbatelná část geyů má pedofilní sklon, tak je jim odepřen i svět dětského snění a dětské intuice.

Geyové tento svůj handicap nahrazují svými "geydary" které však při rozsáhlejším používání - jak se nyní děje - vyvolávají sociologický fenomén popisovaný v Kellerově knize Tři světy. Zkrátka degradaci střední třídy a nárůst sociální nejistoty.

Vztah Klause a Livie - tak jak je popisován v páteční příloze LN - dává jasnou odpověď odkud se bere Klausova intuice i zarputilost k jejímu prosazení v politické praxi.

Za vším hledej ženu. A tak bych rád oběma popřál dlouhý a spokojený život. Kéž je jim dáno, aby viděli dobré výsledky svého snažení.

A nám všem kéž je dáno co nejvíce manželských párů, které by uměly takto fungovat. V jakékoli společenské vrstvě.

 

Podobné téma:

Muž a žena - jak jsme na tom?

Muž a žena - sami i spolu, :-) problém i naděje

Spravedlnost čeká, až se jí někdo ujme. ...

7.leté slečny - líbí se? - fotoblog

Nad hrobem mých rodičů - máma - smrt v nemocnici

Nad hrobem mých rodičů - táta - smrt v kruhu rodiny

 

 

Ústí nad Labem, 30.1.2012

 

Jan Rýznar

 

 

 

 

Autor: Jan Rýznar | pondělí 30.1.2012 13:48 | karma článku: 25.09 | přečteno: 2570x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA. V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...