Rampula, Nečas, ODS a korupce v dubnu 1945? Bohužel je 21.2.2012

21. 02. 2012 12:31:57
Soud vrátil do křesla zkompromitovaného vrchního státního zástupce Rampulu. Jeho podřízení již teď mají strach, že staronový šéf jejich práci na kauzách jednoduše zahodí a že jim veřejnostopět přestane věřit. Chystá se druhý pokus o jeho odvolání.
Vlastimil  Rampula - symbol práva anebo korupce?
Vlastimil Rampula - symbol práva anebo korupce?

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

Veliké emoce vzbuzují Klausovy milosti. Návrat Vlastimila Rampuly do křesla vrchního státního zástupce je provázen ledovým tichem.

Zákoník práce je zákoník práce. Považoval bych ovšem vrchního státního zástupce za vysoký manažerský post. Jeho obsazení mělo být řešeno manažerskou smlouvou a nikoli smlouvou pracovní. Nabízí se teď otázka, zda nejvyšší manažeři české republiky jsou tak hloupí, anebo tak vychytralí.

Vrchní státní zástupce je bezpochyby velice důležitá funkce. Jak pro řadové občany, tak pro kmotry, stojící za stranami. Co se tak asi dá o této kauze usoudit zvenčí?

Zcela jednoznačně Rampula zpět nepatří. Jeho veřejná kritika před odvoláním byla tak silná, že znemožňuje jeho další smysluplné fungování. Navíc státní zastupitelstvo s jeho odchodem zcela očividně ožilo a začalo pracovat jinak.

Rampula tedy drží v rukou Černého Petra. Jaké karty však drží v rukou ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za ODS a předseda vlády Petr Nečas.

Já bych jak Pospíšila, tak Nečase klidně označil za mafiánskou kliku. Hlavním argumentem - dle mého je - Nečasovo prohlášení z loňského listopadu: "Nyní bojovat s korupcí je stejné, jako stát se partyzánem v dubnu 1945."

Český premiér se takto holedbal přestože 4.11.2011 Prestižní britský týdeník The Economist napsal, že kritici označují českou politiku za zahnívající partitokracii neboli vládu politických stran, které se zmocnily demokratického procesu. Jejich představitelé prý systém zneužívají ve svůj prospěch a stali se z nich zkorumpovaní lidé. .....Takzvaný index zadávání veřejných zakázek ukázal, že 67 procent z 343 miliard korun vydaných v letech 2006 až 2010 není uvedeno v oficiální databázi zakázek.

Situace je tedy docela jasná. V říjnu minulého roku jsem napsal něco ve smyslu ODS a právo - nedostatečná, vypadněte! Nyní je možné konstatovat opět to samé. Ale kdo místo nich? Změnilo se něco, abychom mohli doufat, že nějaká výměna bude k lepšímu?

Snad jedině veřejný tlak na soustavnou kontrolu našich 420 nedotknutelných - vláda, senát a parlament. To co nyní například probíhá okolo podpisu a přistoupení či nepřistoupení k fiskální unii.

Proč vlastně stále dokola řešíme totéž. Musíme se ptát - jsme ještě právním státem, když si naši čelní politici hrají tento Herry Potravský camfrpál s postem nejvyššího státního zástupce? Obávám se, že je to vše na hraně.

Hlasy typu odvoláme vládu a ČSSD zavede pořádek slyšíme velice často. Kdo se ale zeptá, jestli tento česko-evropský bordýlek nevyhovuje i ČSSD?! Jen si tam dosadí svého :-) bílého koně. Systém obsazování a odvolávání legalizátorů jejich nemocné moci bude stále stejný.

Občanská kontrola politiků vzrostla. Fungující opozici v této zemi však nemáme ani po 23 letech svobodné české republiky. Bylo by dobré, aby se opozice - a zejména její voliči - probudila stejně jako se po 20 letech začali probouzet občané.

ČSSD jen spí a občas něco populisticky vykřikuje. Stejně jako dříve česká veřejnost mezi volbami "spala", tak spí i opoziční ČSSD. Pak jen musíme konstatovat - shodně s britským týdeníkem The Economist - že ČSSD je nedílnou částí české zahnívající partitokracie. Tím více, že rudí Marťané jsou oranžovým jako bratři.

Socani Bibli nečtou a tak neznají příběh o Kainovi a Abelovi, škoda.

V této situaci volání Eurohujerů po šedivé myši v prezidentském křesle zní docela úděsně.

Jaké máme vyhlídky na pozitivní změnu? Podle mě nejlepší od roku 1990. Neboť začíná fungovat trvalá veřejná kontrola politiků a stran. Tak si vyhrneme rukávy a budeme pokračovat.

Podobné téma:

Spravedlnost čeká, až se jí někdo ujme. ...

Zneuctěný Pehe: Halík je bezva šedá myš na funkci prezidenta ČR

Hroby v obležení, ČSNS a historická paměť

Co vlastně odmítáme odmítnutím Evropského fiskálního paktu?

Láska, havlokreténi u moci a přiměřená obrana kolegy Matějky

Pravda, pokora a korupce. Nečasi ty v tom také jedeš!

Homér místo PaeDrů a desatera - síla, naděje a prosperita

V základech krize - křesťanský sentiment

Evropa - vlast, rodina, dojná anebo kojná?

Stalinistický imperialismus RSFR anebo Evropa posraná až za ušima?

Vize nového právního řádu v ČR

Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století I.

Ústí nad Labem, 21.2.2012

Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | úterý 21.2.2012 12:31 | karma článku: 22.05 | přečteno: 1349x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.83 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA. V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...