Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psychopat v rodině - co s tím může dělat soudce?

"Vlčí otec možná netýral, ale mozky vymýval dokonale." Už tento výrok soudu je sám o sobě dosti nesmyslný - zejména když je řeč o malých dětech.

X+

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

Jaká je obecně lidská kvalifikace soudce, který vymývání mozků malých dětí odmítne považovat za formu týrání?

Jedná se o případ dvou dětí / stáří jeden a dva roky/ odebraných psychopatovi. Nebo snad psychopatům? Proč psychopatům. Dá se říci, že každá rodina má svůj soukromý - pro ně  však společný -  prostor mysli.

Psychopat v tomto společném prostoru používá princip moci a ovládání  známý z pána prstenů. Ten - kdo všem právě teď vládne - nemusí být a také nebývá stále stále ten samý .... i ten zdánlivě slabší chce také urvat svůj "podíl na moci" v rodině.

S psychopatem máš pouze dvě možnosti - být jeho obětí anebo jeho protivníkem. Nic mezi tím.

Předseda senátu vrchního soudu Vladimír Král: "Manželé nenakládali s dětmi hrubě ani bezcitně s cílem jim ublížit, a proto případ nelze srovnávat s běžnými případy týrání." Předpokládám, že jde o specialistu na děti a rodinné právo.

Jaká je skutečná kvalifikace našeho vrchního soudu, když takovýto případ není schopen ohodnotit jako týrání? Jaká jsou fakta:

"Starší Martin byl na tom hůře, protože problematická péče trvala déle. Kromě pláče neprojevoval žádné emoce, lékaři u něj zjistili nepřítomnost mimiky, měl takzvanou voskovou tvář... "

Nepřítomnost mimiky u dvouletého dítěte - o čem to svědčí? Jednak nulový emocionální život. Již samo o sobě velký problém. Ale nepřítomnost mimiky je také základním obranným prvkem. Důležité je totiž nedávat psychopatovi, pachateli, rodičům signál o vlastním emočním rozpoložení. Proč? Aby tuto informaci nemohli využít k útoku.

Co o tomto problému ví naše psychologie, která má snahu stále relativizovat funkci nevědomí,význam a smysl emocí, vznik i smysl traumat?

Celá věc má však ještě další rozměr. Čtvrtečnímu jednání se smutnou tváří přihlížel otec Hany K. A soudní síň opouštěl se smíšenými pocity. Rodiče mrzí, že se nikdo nezabýval osudem jeho dcery, která se podle jejich přesvědčení stala obětí domácího násilí. "Až do svatby to byla normální holka, každý rok jezdila lyžovat, kolikrát jsme vyrazili na společnou rekreaci. Teď je to někdo docela jiný. Když ji zveme k nám nebo se za ní chceme rozjet na návštěvu v jejím novém bydlišti za Prahou, vždycky se nějak vymluví," postěžoval si otec.

Jak se staví oficiální psychologie k pojetí rodiny jako systému, kde transpersonální vlivy působí na všechny její členy? Zmíněná dcera - matka těchto dvou dětí /třetího se již před jejich narozením vzdala/ - uvádí: "já jsem se jako dítě cítila velmi osamělá. Žila jsem sice s rodiči celé dětství, ale vůbec jsem si s nimi nerozuměla a dodnes se nestýkáme. Nemám k nim pevnou vazbu."

Z pohledu konstelací traumatu je to dosti významná informace - nikdo svým dětem není schopen dát lásku, kterou nedostal. Ale jak se k tomu má postavit soud? Je matka skutečně nevinná?

Rodiče matky dětí jsou vysokoškoláci ... Intelegentní vysokoškolák je jeden z typických "profilů" domácího násilníka. Kde vše začíná a jak takovýto případ - anebo spíše koloběh trýzně - ukončit?

Kde se vzal ten pocit osamělosti? "Neměla jsem žádné kamarády vrstevníky. Celé prázdniny jsem třeba bývala sama doma, nemohla jsem ani k babičce, abych snad někoho neobtěžovala. A i když byli rodiče doma, nikdy si se mnou nehráli. Přišlo mi, jako bych jim byla na obtíž, byli nejraději, když jsem po nich nic nechtěla."

Odsouzený byl otec dětí - je skutečně tak výrazným jediným viníkem?

Manžel celý den pracoval? "Po poledni byl většinou hotový. Najedli jsme se a i on si s dětmi hrál. Dováděl s nimi víc než já, zvedal je třeba do vzduchu, to já pro ně tak zábavná nebyla."

A přesto měli děti voskovou tvář! Anebo spíše právě proto.

Jste ta silnější ve vztahu, která partnera povzbuzuje? "Asi jo, bohužel. Mívali jsme kvůli tomu i dřív rozepře, kdy mi manžel říkal, že jsem příliš mužná, že si na nic nestěžuji a on nemá pocit, že by byl můj muž, který mě ochraňuje, že si připadá spíš jako můj nejstarší syn."

Tvrdíte, že manžel je mírný a citlivý. Co se stalo, že jste se ho bála až tak, že jste kvůli němu volala policii? "Čím dál častěji mluvil o tom, že nemá smysl žít. Stěžoval si na manželství, že jsem jak robot a nemůže se mnou žít. Ten den byl dost rozzlobenej. Nikdy předtím jsem ho tak rozčíleného neviděla. Křičel a rozbíjel věci, vyhrožoval mi smrtí. Pak se sice omluvil, ale mně se to rozleželo v hlavě. Začala jsem se bát, protože jsme se s nikým nestýkali, hlavně byly v bytě ty děti. Říkala jsem si, že kdyby to na něj přišlo znova, co kdyby se neovládl a nějak mi ublížil, co by bylo s dětmi?"

Byl psychopatem jen otec dětí anebo současně anebo na střídačku i matka těchto dětí?

"Děti jsme již mít nechtěli. Že se narodil Martin, byla jen náhoda. Řídili jsme se neplodnými dny a cvičila jsem s prsy proti početí deset let to vycházelo." Neplodné dny většinou používají jen katolíci ... odkud se to tu vše vzalo?

Může těmto lidem pomoci naše oficiální psychologie? Matka zanedbaných dětí vypovídá: "Já sama jsem chodila v 18 letech kvůli svým rodičům k psycholožce. Byla docela milá, ale nezdálo se mi, že by to k něčemu bylo. Tak jsem tam přestala chodit."

Oficiální česká psychologie je tady docela v koncích. Proč se takovýto případ běžně neřeší např. konstelací traumatu, traumaterapií a rodinnou terapií v kontextu transpersonální psychologie? Tyto směry prý v Čechách nejsou dostatečně vědecké. Kdo to nejvíce a nejhlasitěji tvrdí? Halík, církev a Sysifové katolíka Grygara.

Jistěže tyto případy nejsou jednoduché. Proč by  však lidé jako Halík a Grygar měli mít vliv na to, co se  učí na našich vysokých školách? Jediné co by mělo rozhodovat, jsou úspěšné kazuistiky vyléčených klientů. A pak ani soudci nebudou muset tápat v temnotách.

Psychopatie a římskokatolická církev spolu kráčí neoddělitelně ruku v ruce.

Zkrátka a dobře: díky černoprdelníkům* Halíkovi, Grygarovi a spol. nemá naše oficiální psychologie žádný funkční koncept, který by tento jev v rodině popsal. Natož aby uznal jeho transgenerační přenos a rozvoj. Tomu prý zabrání svátost křtu! Jak dlouho si to ještě necháme líbit? Kdy už konečně dostanou soudy do rukou funkční manuál pro tyto zapeklité rodinné případy? Bylo by načase.

Dodatek: po třech měsících 22.5.2012 bylo mé vidění tohoto případu potvrzeno:

Otec „vlčích dětí“ si na svobodě okamžitě znovu podmanil svou ženu

 

P.S. *černoprdelník je v daném případě křesťan, který i v 21.století prosazuje primát teologie nad vědou

Podobné téma:

Odpuštění - tváří v tvář psychopatovi

17.listopadu - 22 let nesvobody psychologie jako vědy část I.

Duše kontra psyché - kdo ovládá naše školství?

Já a můj bratr - psychopat v rodině?

Gospa z Medžugorie Benediktu XVI.: opravte encykliku Fides et Ratio

Za co platíme ministra školství a jeho zaměstnance? x pí.Teplá

Kabala času, čas kabaly - model osobnosti v kabale

Odpustit: a) Nic jednoduššího b) To je projev slabosti

Grygar konečně kardinálu Dukovi zlomil vaz. Sobě snad také ...

Bludný balvan č.2 pro kardinála Duku za ne-vztah psyché a duše

 

Ústí nad Labem, 5.3.2012

 

Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | pondělí 5.3.2012 7:32 | karma článku: 13,03 | přečteno: 6136x
  • Další články autora

Jan Rýznar

Už i prezident M. Zeman přestal považovat kněze a preláty za elity.

Máme v novodobé ČR novinku - veřejně se mezi sebou melou špičky české katolické církve. Možná si řeknete, že je nám to fuk. Třeba ano, ale jejich vliv na společnost a zejména univerzity byl hodně zásadní. To se mění.

16.1.2019 v 7:53 | Karma: 16,28 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Dědo, uřízni mi hlavu! - předvánoční koupání se 4-letou vnučkou

Týden před štědrým dnem, jsem byl na návštěvě u syna. "Dědo pojď, já se jdu koupat. Můžeš tam být se mnou." Pozvala mě navečer čtyřletá vnučka k oblíbené hře a rozpravě u vany.

26.12.2017 v 14:30 | Karma: 21,83 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Tyto volby nebyly o p. Babišovi. Bylo to zúčtování se všemi, kdo mu vůbec neměli dát šanci

Jsem vyloženě potěšen výsledky právě skončených voleb - aniž bych je byl schopen v této nádheře očekávat. Až na Babiše se totiž klepou všichni kdo nám vládli v předchozím volebním období. Všichni včetně prezidenta Zemana.

22.10.2017 v 9:23 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Tomáš Halík - žvanil odmítající dělat to, co dělat skutečně má.

Tomáš Halík - se vyjadřuje ke kdečemu a dokonce je ochoten být i českým prezidentem. K vyloženě překonaným a v současnosti neudržitelným představám své církve o psychologii, psychoterapii, psychosomatice, etice a pod však mlčí.

16.10.2017 v 7:56 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Kdo já to jen vlastně jsem?

Trvalý dotyk s jinou realitou - my jí říkáme třeba Matrix. Jsou však kultury, které ji nazývali Tao. Podstatou všeho je Tao, ale už když tato tři písmena vyslovíš, tak už nejsou Tao. Prostě Matrix.

18.3.2017 v 8:10 | Karma: 14,49 | Přečteno: 333x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Rýznar

Jiří Grygar trucuje a odmítá státní vyznamenání. Že by zdravá sebekritika?

Vynikající popularizátor astronomie a zneuznaný hegemon katolicko - křesťanské demagogie vůči humanitním vědám, katolický astrofyzik Jiří Grygar odmítl svoji nominaci na státní vyznamenání. Co je v pozadí?

3.6.2016 v 12:34 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Proč křesťanské církve zarytě popírají vědomí, nevědomí i šestý smysl?

Cca 20 let si uvědomuji největší trapnost celého křesťanského světa v 21. století. Tou je deklarovaná a vynucovaná představa oddělenosti a snad i izolovanosti "duší" žijících lidí mezi sebou a od sebe.

26.2.2016 v 2:48 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Vánoční zamyšlení - idea a ideologie.

Život má spoustu paradoxů. Ty však jako celek dávají smysl. O vánocích narážíme na jiný paradox. Již jej nejspíše ani nevnímáme. Můžeme právě teď položit otázku, zda on - a celek do kterého patří - vůbec dává nějaký smysl.

25.12.2015 v 8:33 | Karma: 8,83 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Co samet zamlčel - Germanizace českých nežidovských podniků po září 1938

V debatách na počátku 90.let - nad údajným bezprávím Benešových dekretů - byl zamlčen jeden velice důležitý aspekt. Němci ihned po záboru pohraničí zabrali všechny ne-německé průmyslové i zemědělské podniky pod německou správu.

17.11.2015 v 9:05 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

11.11. Den válečných veteránů

Kontinuita české státnosti nestačila vzniknout. Tím více pozornosti si zaslouží dnešní svátek - Den válečných veteránů.

11.11.2015 v 7:18 | Karma: 10,18 | Přečteno: 393x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Vědomí i nevědomí, takové i makové - Marx, Jung, Grof. Základní pojmy

Východní filozofie po staletí pracují s vědomím a myslí. Mají desítky exaktních výrazů pro různé podoby a stavy mysli i vědomí. Západní filozofie se zatím k ničemu takovému dopracovat nemohla.

20.10.2015 v 7:33 | Karma: 9,06 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Základní pravda o tzv. zjevených náboženstvích - judaizmu, křesťanství a islámu.

Pojem "zjevená náboženství" usvědčuje ze lži sám sebe. Pravdivý a oprávněný by totiž mohl být pouze v jednotném čísle - "zjevené náboženství". Základní problém je v tom, že z oné "zjevenosti nauky" prý plyne absolutní pravdivost.

14.8.2015 v 12:33 | Karma: 15,73 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Květen 1945 u dědy na gruntu: Strachu bylo dost, teď je čas pro radost ....

O našich předcích víme jen málo a o reálných dějinách ještě méně. Můj děda od mámy byl sedlák v Krumpachu v Zábřehu na Moravě. Jeho životní krédo znělo: "Boj je život vyvolených a smrt je jejich vítězstvím."

15.6.2015 v 1:00 | Karma: 16,02 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

Jan Rýznar

Práce s vlastní energií. Její transmise v měkkém a tvrdém čchikungu

Při používání rádia a TV považujeme za samozřejmé, že energie z jejich vysílačů se line krajinou a prostupuje budovy podle docela jiných zákonitostí než potom, energie zvuku a obrazu z radio a TV příjímačů vyplňuje místnost i prostor.

18.1.2015 v 15:20 | Karma: 8,80 | Přečteno: 663x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Pane Halíku: Já jsem ... také Charlie!

V zamyšlení nad postojem docenta sociologie Karlovy univerzity p. Tomáše Halíka o prý nutné servilitě k náboženským představách našich bližních mě napadl kratičký bonmot - anebo vtip - o Ježíšovi, sexualitě, křesťanství i islámu.

16.1.2015 v 12:30 | Karma: 23,06 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

17. listopad - 25 let svobody - co se u mě změnilo?

17. listopad je pro mě významné výročí. Jsem velice vděčný za svobodu pro naši zemi. Díky svým rodičům i příbuzným jsem po svobodě toužil již od svého početí. Doslova od svého početí.

16.11.2014 v 9:03 | Karma: 9,28 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Kdo jsem? Člověk, muž a žena. My :-)

Touha vysílaná k těm, od kterých nás docela zbytečně dělí třeba jen několik kilometrů. Ty kilometry nás však možná spíš spojují, než jen dělí.

29.9.2014 v 12:02 | Karma: 7,05 | Přečteno: 290x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Rýznar

Velice problematický produkt našich univerzit: ř-k kněz.

Jedním z produktů našich univerzit je mimo jiné římsko-katolický kněz. Někdo možná namítne, že dotyčný se knězem stává až tím, že mu na hlavu položí biskup ruce ... Naše univerzity však dotyčnému předtím důkladně vysvětlí, ja

22.7.2014 v 7:35 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Pravdivost v našich osobních a příbuzenských vztazích.

Pravdivost v osobních vztazích - zejména s těmi nejbližšími - je základem zdraví, štěstí prosperity i finanční hojnosti.

30.6.2014 v 7:30 | Karma: 8,31 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Omyly naší civilizace - pomíjivý jako myšlenka.

Všeobecně se traduje, že myšlenka beze stopy zaniká, jakmile ji pustíme ze zřetele. Veliký omyl. S myšlenkou je to jako se světelným paprskem - také nezaniká, když zhasneme baterku. Letí si klidně dál prostorem rychlostí 300.000 k

28.6.2014 v 9:03 | Karma: 13,07 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.