Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Období opoziční smlouvy-stále nepřekonaný vrchol české demokracie?

Článek Jana Kouckého  nabídl jiný pohled na období opoziční smlouvy. Hořekujeme, že v české politické kultuře naprosto chybí zkušenost s institutem tzv. konstruktivní opozice. Jména jako Bárta, Škárka, Bém, Janoušek nás nadzvedávají ze židlí.

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

V novodobé české historii jsme nezažili nechutnější veřejné handrkování vládních stran než to co předvádí již od svého jmenování současná vládní kloalice. Jedná se o úpadek politické kultury anebo se jen konečně zviditelnilala špína a podrazy, které jsou naší politice vlastní od 89. roku?

Pravdou je to druhé - špína podrazy a intriky byly v naší politice používány ve velkém od začátku 90. let.

Od r.1990-1998 jsem o tom věděl poměrně hodně. Postupně jsem vystoupal až do užšího vedení KDU-ČSL. Zmiňovaných bojů jsem se přímo neúčastnil. Jejich ozvěnám jsem však byl velice blízko. Leccos slyšel a na cokoli se mohl zeptat.

Špíny tehdy rozhodně nebylo méně. Teď začíná být jen ta špína více vidět. Špína a její protagonisté začínají ztrácet svoji neviditelnost. Se ztrátou neviditelnosti přichází možnost odsouzení a potrestání.

Nevzpomenu si na špičkového politika ČR před soudem na "vrcholu" svojí kariéry.... mám za to, že Vít Bárta tento neslavný primát drží. Budiž mu však přičteno k dobru, že jako první poslanec se soudním procesem souhlasil.

Po dvaadvaceti letech české demokracie se ocitla česká vrcholná politika poprvé před veřejným soudem. To je dobrá zpráva pro všechny občany.

Politika je svinstvo.  Kolem moci a peněz se vždy točili pěkní lumpové. Ať už se jednalo o moc světskou anebo o moc duchovní. Dříve i dnes -  a nejspíše nikdy nebude jinak.

Rozsudek nad Bártou je zajímavý - stal se prý obětí provokace. Je docela snadné si odhadnout čí provokace. Musíme tedy konstatovat, že v tom lítají všechny vládní strany. Jak se to mohlo stát - když 20 let tyhle čuňárny probíhaly ve stínu pražských historických budov a najednou je vše v přímém přenosu?

Kdoví - ale možná se konečně politické subjekty naučí hledání společného programu a cílů nějak inteligentně než tomu bylo doposud.

Vládní strany něco v šeru se svými lobbysty upekly a prosadili. Povykující opozice se se svými lobbysty těšila na konec volebního období. Pokud vyhrála nové volby, prohlásila předchozí vládu za neschopnou - levicovou*  pravicovou* - nehodící se škrtněte.

Dva roky rušila přijaté zákony a tři roky vymýšlela nové. S vymýšlením nových zákonů si moc hlavu nelámala. Stejně přijdou zase ti druzí a vše bude jinak. K čemu tento přístup vede? K dnešnímu celoevropskému marasmu.

Také by se dalo říci, že veřejnost pět let nic moc nevěděla a nějak - nepříliš informovaně mohla zasáhnout až po pěti letech. Já jako volič mám nyní dojem, že mohu zasahovat do politiky mnohem častěji a výrazněji než dříve. Dokonce mnohokrát za jediné volební období. Aniž bych musel k volbám.

John a Jarolím postpubertálně něco vykřikují. Žoviální Kalousek a aristokraticky povýšený kníže prohlašují, že s něčím tak hnusným se nedá vládnout.

No jo, vážení! My si docela dobře pamatujeme prepubertální reakci obou pánů na Bátorovo konstatování "chudáček starej ...". Pánové z TOP09 vykřikovali něco o odchodu z vlády a cca týden úspěšně - úsměvně trucovali. Důvod k jejich obstrukci byl vskutku závažný.

Hm ... v čechách je borčus už od Rakousko-Uherska /nechť pan kníže promine a nebere to osobně/.

To je špatná zpráva pro nás Čechy. Další špatná zprávou je, že v oslavované Evropě a např. konkrétně v Německu jsou na tom ještě hůře!

V daleké Fukušimě tsunami zničilo reaktor. Německá politická reprezentace během 60 dnů odstaví naprosto iracionálně všechny své jaderné reaktory. Reaktory, které desetiletí bezvadně fungují. Němci jsou tedy buď jasnozřiví - podle tzv.třetího fatimského tajemství má dojít v 21. století k zaplavení obrovských regionů vodou během okamžiku -  anebo naprosto bezhlaví.

Evropa se zničeho nic učí pracovat s emocemi. Vrcholní politici - jak jednotlivci, tak politická seskupení - reagují pod planutím emocí. Tady si zatím my češi můžeme oddechnout. Česká politická scéna po Paroubkově vzývání Marťanů a jakýchkoli jiných pomocných sil přešla sice na odpudivé, ale celkem neškodné běsnění a veřejné trucování v rámci vládnoucí koalice.

Můžeme se tedy na nedůstojné hašteření vládnoucí trojkoalice dívat jako na nový level české demoklracie? Svým způsobem ano. Nyní vidíme naše politiky naživo a v plné parádě. Vidíme jejich motivaci. Vše co je vytáčí a jak na to reagují.

Veřejné praní špinavého prádla je vždy lepší než tichá dohoda co kdo ukradne.

Můžeme brát otevřené a vědomé míchání racia s emocemi v politice jako projev renesance člověka v jeho znovu objevované celistvosti?  ... Potlačované a utajované emoce přikryté zmatenou vědou a skupinovými ekonomickými zájmy - globální oteplování, prý "zelená" podpora biopaliv, solární elektrárny, Bártova nejmorálnější strana ...

Největší dohodou - nedohodou české politiky byla prozatím opoziční smlouva. Byla pozitivem či negativem? Těžko říci. Na jednu stranu byla stabilní. Na druhou stranu to vypadá, že jej ízákladnou tehdy nebyla dohoda politiků, ale dohoda pravolevých lobbystů. To dokazuje zaryté přetrvávání "nelogické" oranžovo-modré koalice na mnoha radnicích.

Budeme se tedy těšit, že otevřený styl politiky povede k novému způsobu vytváření kabinetů, vlád a zákonů?

Kdoví, ale mnohé naznačuje, že by tomu tak mohlo být. Možná by se dalo konstatovat, že dochází k posuvům společenského nevědomí, které otevírá postupně vše, co před námi chtěli politici skrývat.

Nepříjemné úniky informací trápí spojené státy a nejnověji i Vatikán. VV mají svého Bártu. Kalousek má zase nejnověji podnikatele Jančuru. My se budeme asi dozvídat nepříjemné skutečnosti stále častěji.

Můžeme na ně přímo a otevřeně reagovat. Má to svůj smysl - společenská nelibost zaměřená na konkrétního člověka v jeho okolí vyvolá nějakou odezvu. ...  Ať se to komu líbí či nelíbí, probíhá očista společnosti. Anebo chcete-li, tak očista společenského či kolektivního nevědomí.

Možná je to neočekávané, ale je to v náš prospěch.

P.S.

Období opoziční smlouvy je nádherně popsané v dokumentu ČT2:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123147075-vladneme-nerusit/407235100021003/

 

 

Podobné téma:

17.listopadu - nevědomí-22 let nesvobody psychologie jako vědy část II.

Wu - Wei jako základ euroatlantické sociologie pro 21.století I.

Oligarcha Babiš v politice zachraňuje neekologické dotace na etanol

Za Kalouska a Janoty se odpustily daně za pul bilionů korun

Kdyby šlo u Bárty o princip, do tepláků by šlo několik sněmoven

Nezlobte dědečka - a hlavně mu nenastavujte zrcadlo

Levice,pravice - co s odbory? Cha cha chááá! Už jsou doma .... I.

 

Ústí nad Labem, 17.4.2012

 

Jan Rýznar

 

 

 

 

Autor: Jan Rýznar | úterý 17.4.2012 7:33 | karma článku: 12,80 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Jan Rýznar

Už i prezident M. Zeman přestal považovat kněze a preláty za elity.

Máme v novodobé ČR novinku - veřejně se mezi sebou melou špičky české katolické církve. Možná si řeknete, že je nám to fuk. Třeba ano, ale jejich vliv na společnost a zejména univerzity byl hodně zásadní. To se mění.

16.1.2019 v 7:53 | Karma: 16,28 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Dědo, uřízni mi hlavu! - předvánoční koupání se 4-letou vnučkou

Týden před štědrým dnem, jsem byl na návštěvě u syna. "Dědo pojď, já se jdu koupat. Můžeš tam být se mnou." Pozvala mě navečer čtyřletá vnučka k oblíbené hře a rozpravě u vany.

26.12.2017 v 14:30 | Karma: 21,83 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Tyto volby nebyly o p. Babišovi. Bylo to zúčtování se všemi, kdo mu vůbec neměli dát šanci

Jsem vyloženě potěšen výsledky právě skončených voleb - aniž bych je byl schopen v této nádheře očekávat. Až na Babiše se totiž klepou všichni kdo nám vládli v předchozím volebním období. Všichni včetně prezidenta Zemana.

22.10.2017 v 9:23 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Tomáš Halík - žvanil odmítající dělat to, co dělat skutečně má.

Tomáš Halík - se vyjadřuje ke kdečemu a dokonce je ochoten být i českým prezidentem. K vyloženě překonaným a v současnosti neudržitelným představám své církve o psychologii, psychoterapii, psychosomatice, etice a pod však mlčí.

16.10.2017 v 7:56 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Kdo já to jen vlastně jsem?

Trvalý dotyk s jinou realitou - my jí říkáme třeba Matrix. Jsou však kultury, které ji nazývali Tao. Podstatou všeho je Tao, ale už když tato tři písmena vyslovíš, tak už nejsou Tao. Prostě Matrix.

18.3.2017 v 8:10 | Karma: 14,49 | Přečteno: 333x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Rýznar

Jiří Grygar trucuje a odmítá státní vyznamenání. Že by zdravá sebekritika?

Vynikající popularizátor astronomie a zneuznaný hegemon katolicko - křesťanské demagogie vůči humanitním vědám, katolický astrofyzik Jiří Grygar odmítl svoji nominaci na státní vyznamenání. Co je v pozadí?

3.6.2016 v 12:34 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Proč křesťanské církve zarytě popírají vědomí, nevědomí i šestý smysl?

Cca 20 let si uvědomuji největší trapnost celého křesťanského světa v 21. století. Tou je deklarovaná a vynucovaná představa oddělenosti a snad i izolovanosti "duší" žijících lidí mezi sebou a od sebe.

26.2.2016 v 2:48 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Vánoční zamyšlení - idea a ideologie.

Život má spoustu paradoxů. Ty však jako celek dávají smysl. O vánocích narážíme na jiný paradox. Již jej nejspíše ani nevnímáme. Můžeme právě teď položit otázku, zda on - a celek do kterého patří - vůbec dává nějaký smysl.

25.12.2015 v 8:33 | Karma: 8,83 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Co samet zamlčel - Germanizace českých nežidovských podniků po září 1938

V debatách na počátku 90.let - nad údajným bezprávím Benešových dekretů - byl zamlčen jeden velice důležitý aspekt. Němci ihned po záboru pohraničí zabrali všechny ne-německé průmyslové i zemědělské podniky pod německou správu.

17.11.2015 v 9:05 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

11.11. Den válečných veteránů

Kontinuita české státnosti nestačila vzniknout. Tím více pozornosti si zaslouží dnešní svátek - Den válečných veteránů.

11.11.2015 v 7:18 | Karma: 10,18 | Přečteno: 393x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Vědomí i nevědomí, takové i makové - Marx, Jung, Grof. Základní pojmy

Východní filozofie po staletí pracují s vědomím a myslí. Mají desítky exaktních výrazů pro různé podoby a stavy mysli i vědomí. Západní filozofie se zatím k ničemu takovému dopracovat nemohla.

20.10.2015 v 7:33 | Karma: 9,06 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Základní pravda o tzv. zjevených náboženstvích - judaizmu, křesťanství a islámu.

Pojem "zjevená náboženství" usvědčuje ze lži sám sebe. Pravdivý a oprávněný by totiž mohl být pouze v jednotném čísle - "zjevené náboženství". Základní problém je v tom, že z oné "zjevenosti nauky" prý plyne absolutní pravdivost.

14.8.2015 v 12:33 | Karma: 15,73 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Květen 1945 u dědy na gruntu: Strachu bylo dost, teď je čas pro radost ....

O našich předcích víme jen málo a o reálných dějinách ještě méně. Můj děda od mámy byl sedlák v Krumpachu v Zábřehu na Moravě. Jeho životní krédo znělo: "Boj je život vyvolených a smrt je jejich vítězstvím."

15.6.2015 v 1:00 | Karma: 16,02 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

Jan Rýznar

Práce s vlastní energií. Její transmise v měkkém a tvrdém čchikungu

Při používání rádia a TV považujeme za samozřejmé, že energie z jejich vysílačů se line krajinou a prostupuje budovy podle docela jiných zákonitostí než potom, energie zvuku a obrazu z radio a TV příjímačů vyplňuje místnost i prostor.

18.1.2015 v 15:20 | Karma: 8,80 | Přečteno: 663x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Pane Halíku: Já jsem ... také Charlie!

V zamyšlení nad postojem docenta sociologie Karlovy univerzity p. Tomáše Halíka o prý nutné servilitě k náboženským představách našich bližních mě napadl kratičký bonmot - anebo vtip - o Ježíšovi, sexualitě, křesťanství i islámu.

16.1.2015 v 12:30 | Karma: 23,06 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

17. listopad - 25 let svobody - co se u mě změnilo?

17. listopad je pro mě významné výročí. Jsem velice vděčný za svobodu pro naši zemi. Díky svým rodičům i příbuzným jsem po svobodě toužil již od svého početí. Doslova od svého početí.

16.11.2014 v 9:03 | Karma: 9,28 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Kdo jsem? Člověk, muž a žena. My :-)

Touha vysílaná k těm, od kterých nás docela zbytečně dělí třeba jen několik kilometrů. Ty kilometry nás však možná spíš spojují, než jen dělí.

29.9.2014 v 12:02 | Karma: 7,05 | Přečteno: 290x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Rýznar

Velice problematický produkt našich univerzit: ř-k kněz.

Jedním z produktů našich univerzit je mimo jiné římsko-katolický kněz. Někdo možná namítne, že dotyčný se knězem stává až tím, že mu na hlavu položí biskup ruce ... Naše univerzity však dotyčnému předtím důkladně vysvětlí, ja

22.7.2014 v 7:35 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Věda

Jan Rýznar

Pravdivost v našich osobních a příbuzenských vztazích.

Pravdivost v osobních vztazích - zejména s těmi nejbližšími - je základem zdraví, štěstí prosperity i finanční hojnosti.

30.6.2014 v 7:30 | Karma: 8,31 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Omyly naší civilizace - pomíjivý jako myšlenka.

Všeobecně se traduje, že myšlenka beze stopy zaniká, jakmile ji pustíme ze zřetele. Veliký omyl. S myšlenkou je to jako se světelným paprskem - také nezaniká, když zhasneme baterku. Letí si klidně dál prostorem rychlostí 300.000 k

28.6.2014 v 9:03 | Karma: 13,07 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.