Benedikt XVI.: víra je nad morálku. Co vy na to, lékaři?

28. 05. 2012 7:33:31
Náš ministr zdravotnictví jednal ve Vatikánu o "posílení vlivu církví v našem zdravotnictví." Tak nevím ... Metodou Benedikta XVI. není podle jeho blízkých diktovat křesťanům jejich etické chování, ale vysvětlit jim podstatu tohoto chování. Učení víry je pro něj důležitější než morálka.
Ministr Heger jedná ve Vatikánu o posílení vlivu církví ve zdravotnictví ČT24 - 2.5.2012
Ministr Heger jedná ve Vatikánu o posílení vlivu církví ve zdravotnictví ČT24 - 2.5.2012

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

Nemíním zjišťovat, zda je pan Heger katolík - to je jeho osobní věc. Ale

TOP09 se tímto propadá do stále větší nepřijatelnosti pro naprostou většinu svých bývalých voličů.

Ve Vatikánu byl v minulých dnech i Schwarzenberg a Nečas - všichni si tam spokojeně notovali s Vatikánskou kurií v době, kdy s ní většina vlád válčí a má spory. O obrovském vnitřním tlaku ve Vatikánské lodičce jménem Titanic svědčí i nedávné aféry s vynášením tajných a docela nepříjemných informací.

Nikdo nebude zpochybňovat, že se církev zabývá dosti smysluplně službou v hospicích. I v této oblasti však narážíme na naprostou neschopnost sekulární medicíny a sociální služby být oponentem v mnoha otázkách - např. používání či nepoužívání anestetik. O problémech vím z praxe.

Co se týče duchovní služby v našich nemocnicích, tak je dobré jasně vymezit její místo s smysl. Pochopitelně je důležitá pro věřící a musí jim být plně dostupná. Schopnost kněží, jáhnů apod. nabízet zajímavou podporu lidem mimo aktivní církve může být omezená.

Jako dobrovolník docházející za pacienty do nemocnice bych se rád ministra zdravotnictví zeptal v jakém poměru v rámci našich nemocnic jsou hodiny "kněžských" návštěv v poměru k hodinám "dobrovolnických" návštěv. Nepochybuji o tom, že dobrovolníci naprosto vedou.

Nemocniční oddělení jsou v podstatě nesaturovatelná. Pochybuji o dostatečném potenciálu křesťanských církví k zásadnímu navýšení objemu těchto návštěv. Dobrovolnictví naproti tomu můžeme zvednout na stonásobek dnešní intenzity.

Co se týče motivace návštěv - tak všeobecně lidská motivace dobrovolníků bude nesrovnatelně úspěšnější než jakákoli náboženská motivace.

Pane Heger, co jste si zjistil o dobrovolnictví před tím, než jste jel panáčkovat do Vatikánu?

Co děláte pro rozvoj a podporu dobrovolnictví v nemocnicích?

Pane Heger, do PRČIC vysvětlete nám, co myslíte posílením vlivu církví v našem zdravotnictví!

První co mě napadlo byl flanďácký poskok Jiří Grygar a jeho křesťanští aktivisté ze Sysifa. Vážený pane ministře, ať nedopadnete jako katolík Dobeš!

Doufám, že jste si všiml, že poslední aktivity těchto církevníků směrem do vašeho rezortu z konce minulého roku byly smeteny ze stolu jak vašimi úředníky, tak Českou lékařskou komorou.

Pane Heger, přečtěte si např.: Grygar konečně kardinálu Dukovi zlomil vaz. Sobě snad také ...

Neměl byste raději jezdit do Vatikánu jako soukromá osoba? O devastujícím vlivu jezuitského flanďáka Tomáše Halíka a jeho pseudo akademické kliky na českou psychologii a psychiatrii není třeba se rozepisovat.

Pane Heger, důrazně chci upozornit na fakt, že na základě katolických dokumentů není možné definovat co je a co není vědecký přístup. Je to jen jejich žonglování! Žonglování s pojmy a žonglování s mocí.

Pan Heger bude spolu s křesťanskými akademiky aplikovat dogma o primátu teologie nad vědou v českém zdravotnictví!

Pane ministře, ještě si troufáte posilovat vliv církví ve svém rezortu?

Jestli ano, tak okamžitě odstupte, stejně jako Dobeš!

Např. rozumná integrace čínské medicíny by výrazně snížila náklady na léčení mnoha nemocí a velice výrazně zahýbala s pojmem chronická nemoc. Pro katolické flanďáky je tohle IDEOLOGICKY nepřijatelné! Odstupte, pane ministře a namísto víry a vlivu církve nechte rozvíjet svobodnou lékařskou vědu.

Možná jen partajničíte a nemáte čas sledovat vývoj. Např. jedno z nejnovějších odvětví medicíny -ortomolekulární medicína, léčba stravou objevuje a částečně i kopíruje části čínské medicíny! Bratr astronom Grygar vám zcela jistě vysvětlí bludnost a zrůdnost takového počínání.

Církve jsou pochopitelně přirozenými partnera či oponenty, kdykoli se začne jednat o etice. Tady bych zaprvé důrazně podotkl, že díky porevolučnímu nadšení církve ovládly university co se týče jejich středověké - dogmatické - filozofie vědy.

Tři teologické fakulty v rámci státní Karlovy univerzity je zločin na českém školství i vědě. Nejspíše již díky Radimu Paloušovi - při vší úctě křesťanskému nevzdělanci ve smyslu sociologie p. Liessmana - není dostupná žádná věrohodná alternativa k humanitním vědám svázaným křesťanskými představami o limitech našeho poznání.

Tyto "limity humanitních věd" jsou projekcí základní křesťanské teze o nepoznatelnosti Boha!

Věrohodnou alternativu musí vyučovat lidé, kteří ji žijí, prožívají a propojují do praxe. A nikoli klerikálové - anebo jimi "vyučení" ateisté - kteří mají jediný zájem: předvést, že

naše víra je nad jakoukoli etiku!

ˇPodívejme se například na hromadnou vzpouru amerických řádových sester proti učení církve - tedy zdroji víry - a způsob, jak jej Vatikán řeší. Viz: Vatikán kritizuje americké řádové sestry z 11.5.2012

Podsta je v tom, že teologie není věda, neboť nerozhodují teologové. Teologie je mocenský nástroj na vytváření a ovlivňování kolektivního nevědomí. Proto rozhodují výhradně - a dodnes velice brutálně - kardinálové a papež. Až do 18. století bylo například trestné vlastnit bibli v národním jazyce!

Jestlipak tohle ví Nečas, který se může přetrhnout s papežskou oslavou našich pravoslavných věrozvěstů, jejichž žáci byli katolíky pobiti a vyhnáni. Metoděj dokonce zemřel v klatbě. Takhle se vynucovalo to, čemu se dnes lživě říká dědictví otců. Opět základ jejich víry, která je dle nich nad etikou.

Ale zpět k americkým jeptiškám. Vatikán jim vyčítá, že mlčí k problematice potratů nebo k otázkám „zásadní důležitosti pro život církve a společnosti, jako je biblický pohled na rodinný život nebo lidská sexualita“. Církevním hodnostářům se rovněž nelíbí zdrženlivý postoj některých sester k tomu, že ordinování na kněze je vyhrazeno pouze mužům. Vatikán zdůrazňuje, že všechny jeptišky slíbily poslušnost s tím, že „církevní učení volá ke zbožnému podřízení vlastního rozumu i vůle“.

Aby Vatikán tento nežádoucí stav napravil, ustavil nad řádovými sestrami arcibiskupa, který na ně bude pět let dohlížet. Bude jim radit, posuzovat jejich plány, včetně témat konferencí nebo chystaných publikací.

Pro zajímavost řádových sester je v americe o 30% více než kněží. To je katolická víra dnes. Pane Heger, stále si myslíte, že církve mohou být víc než partner pro dialog?

Stav, který je v české republice nyní, je daleko za touto hranou. Považuji za naprosto nepřijatelné, aby se církvím poskytl JAKÝKOLI vliv ve zdravotnictví a ne ho ještě zvyšovat.

Pane ministře, Česká republika je z ústavy sekulární stát. Církve trvale brutálním způsobem ztrácejí na sympatizantech. Tyto objetivně měřitelné ztráty pochopitelně mají své naprosto reálné důvody.

Pane ministře, respektujte je!

Podobné téma:

24 tisíc pacientů ročně zemře zbytečně- může za to Sysifos a Duka?

Heger jednal ve Vatikánu o posílení vlivu církví ve zdravotnictví

Církevní restituce kvůli krizi neodložíme, ujistil Nečas Vatikán

Krize západní psychiatrie aneb totální rozklad společnosti?

Bludný balvan č.3 pro křesťanskou akademii-Primát teologie nad vědou

Halíkova Křesťanská akademie - proč má logo s mudrci z východu :-)?

Homér místo PaeDrů a desatera - síla, naděje a prosperita

Tajemství krásy života

Kam vede Grygara, Halíka i !! nás !! jejich primitivní dualismus?

Úsměvně úděsné - původ a aplikace dogmat římskokatolické církve

Bludný balvan č.2 pro kardinála Duku za ne-vztah psyché a duše

Bludný balvan pro Halíka a Grygara č.1 - za papežskou neomylnost

Teologie je věda stejně jako astronomie či biologie.Cha cha chá!

Ústí nad Labem, 28.5.2012

Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | pondělí 28.5.2012 7:33 | karma článku: 14.46 | přečteno: 1193x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA. V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...