Rath i přez důkazy zapírá.Svědčí to o nevině?Nikoli.

25. 05. 2012 7:38:55
Mandátový a imunitní výbor považuje policejní důkazy proti Rathovy za zcela přesvědčivé. S tím však nejde dohromady Rathova úporná snaha se hájit a lpění na verzi o politickém spiknutí. Čeho může u soudu dosáhnout, pokud jsou důka

 

kliknutím na podtržené texty se dostanete k odkazům a odpovídajícím článkům na blogu i na netu

O co mu jde? Věří Rath ve svou nevinu? Přiznání a spolupráce s policií by nepochybně také velmi ulehčily mu i jeho rodině. On však raději hraje hop, nebo trop. V souladu se svojí povahou.

Možná bývalý hejtman cítí spolu se svými právníky šanci. Z tohoto hlediska by to tedy bylo logické. Rath nikdy netíhl ke zkroušenosti.

Druhou nesrovnalostí je stále naivita, s jakou peníze převzal a odnesl. I ta by mu skoro hrála do karet. Odborníci se tedy většinou domnívají, že exhejtman propadl v souladu se svou povahou naprosté bohorovnosti a domníval se, že je zcela nepolapitelný.

Proč nepoužil daňové ráje, akcie a pod? Nejlogičtšjší varianta je bohorovnost a rutina - viz dalších 30 mil. pod podlahou. Pak to ale znamená, že takové operace jsou v politice zcela běžné a nikdo se nad nimi nepozastavovuje. Podobně jako se dříve lékaři nepozastavovali nad obálkami od pacientů.

Sedm milionů za předraženou opravu zámku je nejspíš směšná částka ve srovnání s provizemi, na které si mohli politici přijít například při zbrojních obchodech, nebo privatizaci velkých firem. Je směšná proti částkám, o které si údajně říkal za zprostředkování zakázek jeden Paroubkův a jeden Topolánkův poradce.

Rath se označuje za nevinného politického vězně. Vzhledem k okolnostem - je to důvod k jeho propuštění anebo spíše psychiatrický fenomén? Nu, argument pro jeho nevinu to rozhodně není.

Když psychiatrický fenomén tak jaký? Obávám se, že je to psychiatrický fenomén naší doby. Existuje spousta poruch osobnosti - které velice obtěžují okolí, ale nejsou jednoznačně diagnostikovatelné a v podstatě je ani neumíme léčit.

K tomu je dalších 30% obyvatel EU skutečně  léčeno psychofarmaky. Toto číslo neustále narůstá. Dalších 15 - 30% se odhaduje na zmíněné poruchy osobnosti. Narůstající podíl dětí se specifickými poruchami učení.

Vše tedy nede nejen na osobní diagnózu Rathovu, ale spíše celé společnosti. Společnost s touto četností problémů - popisovaných naší psychiatrií - asi nemůže být označena jako zdravá společnost. Co s tím?

Jak si má takováto společnost do svého čela najít a zvolit ?zdravé,čestné? jedince, kteří ji pak povedou k růstu a prosperitě?

Richard Dolejš - jeden z nejbližších středočeských spolupracovníků Davida Ratha - tvrdí, že neměl sebemenší podezření. Nikdo z nás však není ochoten věřit, že těch 7 miliónu korun bylo prvních po více jak 15 letech Rathovy politické kariéry.

Je zajímavé, že vůči jinému Hejtmanovi za ČSSD - p. Palasovi - toto podezření již dva roky veřejně ventiluje i výrazný člen ČSSD p. Zaorálek a vůbec nic se neděje.

viz: Zaorálkovi nic vysvětlovat nebudu, není můj šéf, říká hejtman Palas

Může za to marťanský fenomén Paroubek, dodnes ovládající sociální demokracii?

Zákony ve prospěch této země budu schvalovat s kýmkoli, s komunisti, s Marťany ... skutečně s kýmkoli? Co o sobě vypovídá politik, který v této emoci vyjadřuje tak zvrhlou jistotu, že ON A PRÁVĚ ON ZNÁ zákony ve prospěch této země?

Kdo anebo co mu dává právo příjmat tyto zákony s kýmkoli? Skutečně s kýmkoli?

Pan Paroubek v jednom rozhovoru o sobě prohlásil, že si je naprosto jist tím, že má poslání od nějaké duchovní bytosti - možná snad od té úplně nejvyšší ... hmm, už tohle je docela jasná indikace poruchy osobnosti. Jaké si asi mohl vybrat spolupracovníky?

Svým způsobem ani Jiřík nepřišel z Marzu. V 90. letech p.Klaus zarytě trval na tom, že on - a dokonce prý ani ekonomie jako věda - nezná žádné černé peníze. Docela by mě zajímal Klaus a šedá ekonomika dnes.

Podle ČSÚ je podíl šedé ekonomiky na našem HDP 17%.  To už asi ekonomická věda pokročila a šedé peníze od 90. let objevila.

Tak by bylo docela bezva, aby pokročila i policie a objevovala a odhalovala totéž. Myslím že policii můžeme alespoň nyní pogratulovat. Kauza Rath nebyla politická zakázka od Nečase, Klause či Kalouska. Stačí, když se podíváme na jejich vyděšené ksichty v souvislosti s kauzou Rath.

Zadržení Ratha vnímám jako určitý entuziasmus a možná trošičku i furianství určité odhodlané skupiny policistů, státních zástupců a snad i soudců. Držme jim palce - ať vše dotáhnou do konce.

Proč je to vše tak těžce odhalitelné? Rovný rovného si hledá. To věděly už naše babičky.

V předvčerejším článku Jak poznáte psychopata v každodením životě a v médiích MUDr. František Koukolík, DrSc uvádí:

Životní cíle psychopatů bývají moc, majetek, sex, ale tím nejzákladnějším cílem je jen jeden - MOC, a to pokud možno absolutní, samoúčelná moc. Mít moc obvykle znamená mít přístup k majetku i sexu, při kterém jde více o kontrolu, ovládnutí partnerky nebo partnera než o vlastní prožitek.

Dva roky jsem bydlel u Prahy ve středních čechách a četl místní plátky. S panem Dolejšem tedy nemohu souhlasit!

Na stránkách věnovaných této problematice se dočteme:

Informovaný člověk může dopad psychopatie, s níž se setká, omezit, pouze za předpokladu,

že je schopen ji bezpečně poznat. Chci vás to naučit.

Typický profil:: agresivní narcismus a jeho projevy * Patologické lhaní * Grandiozní sebehodnocení * Manipulativní a podvádějící jednání * Nepřítomnost výčitek svědomí nebo pocitů viny * Nerespektování pravidel * Pohrdání člověkem a jeho hodnotami, city * Povrchnost, mělkost (oploštěný afekt) * Nedostatek empatie * Neschopnost přijímat odpovědnost za vlastní činy * Společensky deviovaný životní styl: Potřeba vzrušení a/nebo sklon k nudě * Parazitický životní styl * Špatná sebekontrola * Nedostatek realistických, dlouhodobých cílů * Impulsivita a neschopnost vzdát se okamžitého potěšení pro pozdější užitek * Nezodpovědnost * Kriminalita a univerzální kriminální chování * Promiskuitní sexuální chování

Psychopatie je, bohužel, spíše parazitní životní strategie, než cokoliv jiného:

"sport" těch, kteří považují agresivitu za sílu a slušnost za slabost.

 

 Pokud se potýkáte s psychopatem, máte jen dvě možnosti: Buďto být obětí, nebo být protivníkem. Vyberte si. Nic mezi tím není. V obou případech jste vy, tedy z pohledu psychopatova, "ti špatní".

Psychopati nejsou šílení - jsou to racionální, často vysoce inteligentní lidé. Od normy se odlišují některými charakterovými rysy - mezi jinými impulzivností, jistou výstředností, nedostatkem empatie, porozumění pro druhé a nedostatkem odpovědnosti. (Zdroj: Psychopati jako šéfové podniků - Britské listy [»])

Tolik odborníci. Možná by se slušelo dodat, že "psychopat" je zastaralý název - má tu výhodu, že všichni ví o co jde. V současnosti se tento jev decentně nazývá antisociální porucha osobnosti. Ale stále je to totéž.

Státy se udržují stejnými ideály na jakých vznikly. Doufejme, že se nám podaří návrat k Masarykovu prvorepublikovému:

Pravda vítězí .... a .... nebát se a nekrást.

Pravdoláskařské a havlokreténské heslo: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" je totiž naprostým nesmyslem.

Z tohoto pohledu je pan Václav Havel - při vší úctě - největší tragédií našeho současného  státu.

Pravda vítězí - to musí stačit. 

Havlovo krédo je naprostým nepochopením zákonů společnosti. Nezvítězí ani nad Rathem stejně jako by nezvítězilo např. nad Hitlerem.

Doufejme tedy, že pravda zvítězí v případu Rath. Bude to jeden z prvních významných kroků na dlouhé cestě.

 

Podobné téma:

Láska, havlokreténi u moci a přiměřená obrana kolegy Matějky

Poslední naděje ČSSD - absolutní imunita jejich poslanců.

Mafie nad barvami - stála ODS o zadržení Ratha? V žádném případě

Skutečně oranžoví voliči netuší, že kradou ještě víc než modří?

Socialismus, komunismus, nebe - bude něco z toho fungovat?

Jaký je rozdíl mezi křesťanstvím a marxismem? Nepodstatný?

Co vypovídá psychopat Barták o Halíkovi a naší psychologii?

Psychopat v rodině - co s tím může dělat soudce?

Odpuštění - tváří v tvář psychopatovi

Hodnota měny je kryta morálně etickými standarty společnosti

Pan Václav Havel - vzpomínka, úcta i kritické zamyšlení

Spravedlnost čeká, až se jí někdo ujme. ...

Memento Mori - Václave Havle, co víme o svobodě po 22 letech?

Já a můj bratr - psychopat v rodině?

 

Ústí nad Labem, 25.5.2012

 

Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | pátek 25.5.2012 7:38 | karma článku: 14.25 | přečteno: 1462x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA. V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...