Jiří Grygar trucuje a odmítá státní vyznamenání. Že by zdravá sebekritika?

3. 06. 2016 12:34:00
Vynikající popularizátor astronomie a zneuznaný hegemon katolicko - křesťanské demagogie vůči humanitním vědám, katolický astrofyzik Jiří Grygar odmítl svoji nominaci na státní vyznamenání. Co je v pozadí?

Jiří Grygar utrpěl v posledních letech závažnou porážku ve své nejviditelnější veřejné polistopadové aktivitě - v boji proti všemu, co ve světě vědy a na jejích neustále se posouvajících hranicích zneklidňuje katolické teology, mocipány i řadové věřící.

Jung je plně přijímán, Grof pořádá velkolepé konference a je stále více citován nejen ve světě, ale i v českém akademickém prostředí. Psychosomatika se několik roků již vyučuje na našich lékařských fakultách. Na pedagogických fakultách se objevil nový obor "neuropedagogika", v rámci fakultní kliniky v Hradci Králové je zkoumána a s velkým úspěchem používána čínská medicína.

Naše univerzity konečně po 25 letech konečně vykázaly křesťanské akademiky do jejich kluboven a začínají si výuku i bádání organizovat po svém.

Bohužel až po více jak čtvrt století svobody je možno otevřit debatu o základní filozofii humanitních věd.

Tato filozofie doposud stála - kupodivu i u nás - na velice prapodivných předpokladech tradovaných křesťanskými teology.

Teologická scholastika - která měla představu udržení své dominance i ve filozofii věd - zásadně a v principu odmítá exaktní poznatelnost duchovních či psychických zákonitostí a vazeb.

Tento archaický přístup izoluje jednotlivé humanitní obory a odmítá prokazatelnost jejich zákonitých provázání. Teologům a církvím princip rozděl a panuj velice vyhovoval. Veřejně nejznámějším příkladem tohoto typu je jejich popírání vazby mezi psychologií a zdravím. Psychosomatika se přesto již několik let oficiálně vyučuje.

Jako úsměvný nám může připadat postoj křesťanů, kteří by se i v současnosti do krve bili za jednoznačnou vědeckost teologie, ale pouhopouhou možnost :-) vědeckosti psychologie neustále zpochybňují a podceňují.

Bohužel tito lidé postrádají jakoukoli schopnost se smysluplně zapojit do debaty o čemkoli, na čem stojí vědeckost věd jako je např. psychologie. Prostě narážejí na limity své osobní "víry v Boha", aniž by si to byli ochotni přiznat.

Obecně můžeme konstatovat, že z křesťanského pohledu věda posledních 150 let trvale a velice rychle posouvá dělítko mezi člověkem a Bohem směrem k Bohu. Teologové a na jejich pokyn i křesťanští akademikové se již celých 150 let obávají, že věda jejich Boha umenšuje a nebezpečně zvětšuje moc člověka jako takového.

Doktor teologie, jezuitský kněz a docent sociologie na Karlově univerzitě, prezident křesťanských akademiků Tomáš Halík klidně napíše, že "Jungova psychologie je velice problematická, neboť K. G. Jung při ní velice hluboko pronikl na výsostné území teologie, kde jako vědec nemá co pohledávat". To je jejich uvažování, to je jejich slovník. Tohle jsou jejich !vědecké! argumenty. Vždyť teologie je přeci ?věda? a tohle je její metoda ?vědecké práce?!

Působení p. Halíka na fakultě sociologie Karlovy univerzity snižuje důvěryhodnost této instituce. Pan Halík je teolog a loajální jezuita. Jeho církev tvrdošíjně popírá jakýkoli vliv toho, jak člověk pracuje se svojí myslí na jeho osobní či společenskou budoucnost.

Přitom však všichni současní manažeři, realitní makléři a lídři MLM společností vědí, že pro úspěch ve svém oboru musí pracovat s myslí.

Nestarší knihy na toto téma podle mých vědomostí pocházejí cca z r. 1890! Přesto teologové i jejich ovečky zásadně popírají jakoukoli pravdivost těchto přístupů.

Svobodná filozofická debata o tom, co vlastně je člověk, jaká je podstata vazeb mezi lidmi navzájem, ale také jaká je vazba mezi jednotlivcem a historií jeho rodu a společnosti či jaká je vazba mezi přítomností člověka, rodiny a společnosti a jejich budoucností se začíná otevírat až nyní.

Dalším potřebným filozoficko - praktickým tématem je definice hmoty a případně i rozhraní duch - hmota. Tady si teologové i všichni jejich přitakávači naběhli na naprostý masakr.

V zásadě by mohli jásat - hmota podle našich představ jako absolutně rovnoměrně rozložená hmotnost - podle současné vědy neexistuje. Neexistují ani ony hmotné "kuličky" našeho mládí - protony a neutrony. Vše se dále a dále rozpadá na extramrňavé částice a tyto částice dokonce i ztratily hmotnost.

Tyto extra mrňavé částice - ze kterých se ony údajně hmotné kuličky protony a neutrony skládají - hmotnost zkrátka nemají. Jen mezi nimi poletuje jiná jim podobná částice, která - ač sama bez hmotnosti - propůjčuje hmotnost jiným extra mrňavým částicím.

Proč tohle nejde křesťanským vědcům pod fousy? Prostě tady je totiž vědecké potvrzení onoho předchozího, co teologové opět docela protismyslně popírají. Totiž to, že mysl tvoří naši budoucnost. Jak to ta mysl dělá?

Na úrovni těchto částic totiž docela absurdně platí, že očekávání a také i dokonce pouhá existence pozorovatele ovlivňuje výsledek experimentu. Co platí v malinkém, zákonitě platí i ve velkém. Jen to déle trvá a těch ovlivňujících a pozorujících je tam víc.

Jsem docela rád, že pan Grygar trucuje a vyznamenání odmítl. Sebekriticky totiž přiznal, že jeho role - a role jeho názorové skupiny - je v naší vědě hodně problematická.

Přesto mu popřeji mnoho šťastných let a nám všem ostatním svobodnou a od jakýchkoli ideologických i náboženských předpojatostí osvobozenou debatu o podstatě člověka, společnosti a tím pádem i humanitních věd.

26 let po pádu totality diskuzi tohoto typu již nutně potřebujeme.

Ústí nad Labem, 3.6.2016

Jan Rýznar

Na podobné téma:

Grygar konečně kardinálu Dukovi zlomil vaz. Sobě snad také ...​

Akademici na univerzitách nejsou směšní, oni jsou to mafiáni. - Blog ...

Bludný balvan pro Halíka a Grygara č.1 - za papežskou neomylnost ...

Bludný balvan č.2 pro kardinála Duku za ne-vztah psyché a duše ...

Bludný balvan č.3 pro křesťanskou akademii-Primát teologie ...

Proč křesťanské církve zarytě popírají vědomí, nevědomí i šestý smysl?

Křesťanství jako přímý zdroj holocaustu.

Současná sociologie jako křesťansko-komunistická pavěda

Marx versus Jung? Nikoli, jen dva různé pohledy na totéž

Římskokatolický kněz - můžeme mu říkat duchovní?

5. a 6.červenec - svátky licoměrnosti křesťanských církví

Teologie je věda stejně jako astronomie či biologie.Cha cha chá!

Úsměvně úděsné - původ a aplikace dogmat římskokatolické církve​

Mezi rozumem a instinktem - klerikálové na pedagogických fakultách​

Katolíci a věda ve 21. století: Opravte encykliku Fides et Ratio!

Na čem stojí autorita římsko-katolické církve?​

Omyly naší civilizace - pomíjivý jako myšlenka.​

Gravitace - jako důsledek "nedokonalosti" projekce ducha do hmoty.​

Římskokatolickou církev nezaložil Ježíš, ale římští císaři ve4.stol​

Autor: Jan Rýznar | pátek 3.6.2016 12:34 | karma článku: 31.94 | přečteno: 2341x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 287 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 228 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA. V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...