Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saltos Alim

11. 1. 2012 17:15
Žádost o laskavost

Je radostné, pane autore číst že reagujete na  diskusi ke svému blogu.

Tak si troufnu, vzhledem k uváděnému masivnímu výskytu, požádat Vás o vysvětlení pojmu kněžské pedofilie a zneužívání dětí kněžími - tedy co to jako obnáší. Tento termín se stal užívaný s neobyčejnou chutí  aniž by bylo jasno o co jde.  V naší ateistické společnosti to přece nemůže být žádné tabu, a nadměrná cudnost také není na místě. Tak co sem řadíte?:  pohlazení po vlasech, po tváří, polibek, osahávání, sexuální hrátky s chlapci nebo dívkami, znásilňování nebo třeba nucení k donášení cigaret z trafiky /tak mne zneužíval učitel ve škole/, nucení ke zpovědi, a další a další,  fantazie přece nezná mezí. A pokud možno by bylo dobré nejen rozšířit výběr ale uvést i početní zastoupení jednotlivých skupin když se tím tak obsáhle zabýváte. Jen těhotné ministranty neuvádějte. Věřím, že si najdere čas a předem děkuji. 8-o

i,

0 0
možnosti

člověk z novinek

12. 1. 2012 9:29
Re: Žádost o laskavost

Proč chcete vědět, co konkrétního se skrývá pod pojmem "kněžská pedofilie"? Nejde přece o formu, ale o princip. Princip je stejný, jako když psychicky labilní pacient vyhledá psychologa, a ten svých schopností zneužije k tomu, aby na něj pacient přepsal veškerý majetek. Od kněží bychom očekávali maximální oddanost vyššímu principu mravnímu, nikoli že budou podléhat svým pudům a dokonce je ventilovat na dětech. V tom je podstata problému. Pojem kněžství je spojen se službou Bohu a pomocí bližnímu. Statut kněží je založen na důvěře a bezúhonnosti v nejkrajnějším významu tohoto slova. Nejde o to, jakým způsobem je tato důvěra zneužita, ale že něco takového provede právě kněz.

0 0
možnosti

člověk z novinek

11. 1. 2012 16:29
Bible jako východisko

Domnívám se, že při své kritice katolické církve byste měl používat východisko, o kterém katolická církev tvrdí, že je jejím východiskem – a tím je Slovo Boží, tedy Bible.

Jestliže Kristus v Bibli přímo nabádá, aby si Kristovi učedníci nenechávali říkat "otče" nebo "mistře", jaký lze učinit závěr při pohledu na praxi katolické církve? Když se podíváme na drahá a zdobená roucha současných kněží, na jejich zlaté a stříbrné kříže, berly a prsteny, nejsou to náhodou ti, o kterých Kristus říká: "rozšiřují si modlitební řemínky a prodlužují třásně"?

Kněží jsou ti, kteří by měli znát Bibli lépe, než kdokoli jiný. O co horší je, když vědí, co by měli dělat a dělají přitom něco úplně jiného. Měl byste ukazovat na to, že Ten, jehož pravdivé Slovo by měli šířit, je vidí: "Běda vám, zákoníci a farizeové, pokrytci! Zavíráte lidem království nebeské, sami nevcházíte a zabraňujete těm, kdo chtějí vejít."

1 0
možnosti

Maura Irena

11. 1. 2012 14:48
Pane Rýznar

Já prostě nad vámi žasnu. Ale nechci se hádat. Dokonce nikomu stranit, ale přeci jste schopen rozlišovat co je to etika a co je to hřích, do kterých rovin patří a jak se posuzuje z hlediska laického, náboženského i právního, pokud se jedná o trestný čin. také byste měl rozeznávat, co je to náboženské myšlení a co není. problém je tak složitý, že bych se nedovážila napsat o tom blog s vědoémím, že mi nikdo neporozumí. Ale já vám rozumím a vím, proč se těmi věcmi zabýváte. Chcete lepší svět pro lidi z jiného a lepšího zdroje. Tak to dělejte, ale přestaňte posuzovat něco, k čemu nepatříte, čemu nerozumíte a co komolíte. Co se týče pedofolie z řad řeholníků a kněží, je to otřesná záležitost, ale víme to pouze z tisku.  Buďte seriozní a nabídněte nám pravdivé a ověřené informace, prosím.

0 0
možnosti

grilovačka v paneláku

11. 1. 2012 20:09
Re: Pane Rýznar

víme to pouze z tisku, takže to není pravda ...;-D

0 0
možnosti

Miminobijec

11. 1. 2012 14:33
Pedofilie

Ono se ale v případě katolických kněží nejedná o pedofilii, téměř výhradně se jedná o dospívající chlapce. To je sice také společensky nebezpečná úchylka, ale je silně nepravděpodobné, aby se podobní jedinci shromažďovali v jedné organizaci. Jedná se spíš o potlačovanou homosexualitu a děti si vybírají kvůli tomu, že je snazší je zmanipulovat a vnutit jim pocit viny, což je přinutí mlčet.

0 0
možnosti

SecondWisdom

11. 1. 2012 14:50
Re: Pedofilie

Přesně tak. Navíc se dost často píše pouze o zneužívaných chlapcích, ale většinou se jedná ve větších případech i o dívky. Takže nejde o potlačovanou homosexualitu, ale obecně o potlačovanou sexualitu.

1 0
možnosti

SID09

11. 1. 2012 14:20
Za mých mladých let.

Autorita římsko-katolické církve stála na tom, že taroky mastili spolu jen pan starosta, farář, doktor a lékárník. Čas od času se prohazovali ještě s panem řídícím. To byly největší místní autority, kterých si každý vážil a ctil je - takže asi tak.!!;-)

1 0
možnosti

Bára33

11. 1. 2012 13:35
Neznalost, nebo demagogie?

Nechci s vámi polemizovat o hříchu apod. - ale o tom, že jste asi tzv. funkčně negramotný - tedy že nedokážete (nebo nechcete)  z napsaného textu vyvodit správné výslekdy. Z věty

Každé desáté dítě v Nizozemsku se nějakým způsobem setkalo se sexuálním zneužíváním  totiž nevyplývá, že byly zneužity (setkalo znamená, že jim o tom třeba řekl kamarád).  Z toho, že z dětí nAvštěvujíích katolické instituce, je to každý 5. jedinec, už ale vůbec vyplývá, že polovinu dětí zneužívají katoličti kněží (to je tedy spíš vaše neznalost matematiky a logiky - zkuste si "dosadit konkrétní čísla - uvidíte, že je to blbost).  A co takhle myšlenka, že děti vychovávané ve víře prostě častěji oznámí takové chování, protože to považují za hřích? To vás nenapadlo. Samozřejmě že jako máma a babička odsuzuji pedofilii, ale zároveň mě štve taková buď neznalost, nebo demgogie, jakou požíváte ve svém článku...

1 0
možnosti

viet

11. 1. 2012 13:55
Re: Neznalost, nebo demagogie?

A to je vše, co jste schopni a schopny - lhát, mlžit a vykrucovat se, že, babi?;-D

0 0
možnosti

JaromírP.

11. 1. 2012 13:25
Když páchá zločin ateista,

musí se vyrovnat se svým svědomím. Když spáchá jakýkoliv zločiny věřící katolík, vyzpovídá se a vše je dle něj v pořádku.

1 0
možnosti

panZagloba

11. 1. 2012 13:52
Re: Když páchá zločin ateista,

Vy jste katolík,že to tak znáte?

Zpovídal jste se někdy? Víte jaké jsou podmínky aby byla zpověď platná?

Pokud nevíte,tak zde laskavě nešiřte své pomýlené představy!!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.