Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hamrlok

18. 2. 2012 16:57
Heřty, heřty, heřt!

Viděl jsem televizní pořad, v němž byl RNDr Rudolfu Zahradníkovi ukázán přístroj, který měřil elektrickou vodivost v akupunkturních bodech. Velekněz vědy začal vztekle mečet a hýkat;-O, že je to pouze naivní ohmmetr a kdesi cosi. Vztekal se tak, že mu zubní protéza zlověstně cvakala. ;-€ Jaksi pozapomněl, že Heyrovského polarograf taky není nic jiného, než naivní ohmmetr... A tohle u nás reprezentuje vědu?

0 0
možnosti

lomihnát.

10. 2. 2012 17:29
To je povyku kvůli ničemu ..

Akupunktura funguje, protože lidi jsou ochotni za to už řadu let platit. A platěj proto, že to pomáhá - možná ne všem, ale takovému podílu, aby ji další lidi vyhledávali.

No a jestli funguje (a neubližuje), tak proč ji nepoužívat, přestože nevíme, proč to funguje, že?

Grygar, Duka, taoismus, dominikáni atd., to je to méně podstatné, běžnému halapartníkovi to jenom plevelí hlavu.

2 0
možnosti

Awathorn

10. 2. 2012 7:56
Akupunktura

Jste vedle jak ta jedle.Akupunktura je založená na "teorii" (uvozovky jsou na místě neboť se samozřejmě nejedná o vědeckou teorii) proudění určité energie  dostupné v aktivních bodech.Vědecká podstata tohoto jevu ale NIKDY prokázaná NEBYLA a ČLK ani nic takového NETVRDÍ.Jde pouze o to,že akupunktura může mít jisté účinky např. při léčbě bolesti a proto existuje její určité omezené využití jako doplněk klasické medicíny.Účinnost je daná kombinací klasického placebo efektu a efekty následujícími po vpichu (což je v konečném důsledku do jisté míry to samé - viz odkaz).Akupunktura NEMÁ vědecký základ a novináři by si měli nafackovat za ten zavádějící článek (resp. jeho titulek),který nedávno vyšel.Pouze má určité omezené využití jako doplňková metoda,to bylo ovšem deklarováno na webu spolku Sysifos už dávno,takže vaše lkaní je úplně nesmyslné. http://skepdic.com/acupuncture.html

2 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

9. 2. 2012 23:11
karma a souhlas

.

1 0
možnosti

Astaroth

9. 2. 2012 16:07
kdyz funguje homeopatie

Pak proc jsem se neotravil straslivymi splasky ze septiku? Tedy ne, ze bych se ponoril do septiku primo, ale takovy verejny bazen, to uz homeopaticky septik bude ;-D

1 0
možnosti

Faustino

9. 2. 2012 17:00
Re: kdyz funguje homeopatie

Příliš velká koncentrace, aby se mohly projevit homeopatické účinky.

0 0
možnosti

xychteen

9. 2. 2012 14:58
Tak ti nevím, Máňo, ten cedník mi tek a po zavaření necedí

:-)

Je to takový trochu zmatený, řekl bych. Já se sice k taoismu dostal přes fyziku, takže bych léčbu zlomeniny krčku vkládáním rukou asi neprosazoval, ale o vlivu psychiky a "vnitřní harmonie" na celkovou kondici nemám žádné zásadní pochybnosti, krom toho znám pár případů, kdy si člověk dokázal i s dost hnusnou chorobou dohodnout příměří. Navíc je mi to sysifos(s)ké přesvědčení o vlastní Jediné Správné Pravdě dost nesympatické a neměl bych odvahu šmahem odsuzovat věci, o kterých vím starou belu. Ale na druhou stranu bych zas nepřeháněl důvěru v homeopatické kuličky všeho druhu. A už vůbec bych ji nezaštiťoval tím taoismem...

:

...ale možná je ten článek o něčem úplně jiným, ono se to z něj dost těžko pozná :-) Pěkný den všem bez ohledu na víru.

1 0
možnosti

Jožin z planin

10. 2. 2012 7:42
Re: Tak ti nevím, Máňo, ten cedník mi tek a po zavaření necedí

Řekl bych, že jste trefil hřebík na hlavičku. Lidé často víc než léky potřebují, aby se o ně a jejich chorobu někdo zajímal a pomohl jim se s ní psychicky vyrovnat. To placebo v různé formě (jehličky, předávání energie...) je možná už trochu navíc, ale bez něj by to asi ten správný psychologický účinek nemělo.

To je nejspíš pravý důvod, proč homeopatika a akupunktura v laboratorních podmínkách nefungují. Když se lékař k pacientovi chová jako dělník k součástce na pásu, tak to samozřejmě moc kladný vliv na psychiku mít nebude. Neříkám, že všichni lékaři jsou takoví, ale je jich dost. Také není příliš divu, při tom počtu pacientů.

Rozhodně nejde všechno léčit přes psychiku. Léky, operace a podobně potřeba jsou, ale myslím si, že vliv psychiky na tělesné zdraví je dost málo prozkoumanou oblastí medicíny, kde by se ta "západní" a "alternativní" mohli v míru a v zájmu pacienta potkat. Militatntí výpady skeptiků k tomu ale určitě nepomohou.

1 0
možnosti

Eles

9. 2. 2012 13:46
Dost nepřehledný článek

po chvíli jsem se ztratil v dokazování, kdo je ten nejhorší. Jestli Sysifos, Grygar, Duka, papež nebo snad jiní bigotní křesťané :) A celá ta argumentace kvůli tomu, že ČLK (polopolitická organizace) řekla, že se akupunturou dá asi léčit bolest. Zajímavé...

3 0
možnosti

Bouše

9. 2. 2012 14:02
Re: Dost nepřehledný článek

R^

0 0
možnosti

Matka Příroda

9. 2. 2012 11:31
Zase slinty na téma "úspěchy čínské medicíny"

Číňané se léčí bylinkami jenom proto, že na drahé léky nemají. Jakmile je ale zle, běží si pro "západní léky". Akupunktura má možná jisté účinky u léčení chronických chorob, nic to ale nemění na tom, že autorem zmiňovaný dr. Gróf je šarlatán a výrobci homeopatik podvodníci. A to říkám jako ateista, který s bigotními katolíky nemá nic společného.

3 0
možnosti

Neznám špinavé peníze

9. 2. 2012 12:42
Re: Zase slinty na téma

;-D8-o

0 0
možnosti

PPetr

9. 2. 2012 11:11
Placebo = víra tvá tě uzdravila.

V diskusi se spousta lidí ohání tzv. placebo efektem v pejorativním smyslu, ale co to vlastně je? Výběr z článku:

- Úspěšnost utišení bolesti polytraumatizovaných pacientů: Morfin 75%, placebo 56%. - Účinnost důvěry (víry), že lékařem podaná pilulka pomůže, je šokující, že? Ovšem správný skeptik problém vyřeší stvořením výrazu "placebo efekt", a tak může to ošklivé slůvko "víra" vypustit a dál to neřešit...

Nečertěte se předčasně. Čísla nepocházejí z pochybných výzkumů, to by je snad "Sisyfové" nezveřejnili: http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1290412415

Problém zajištění účinného "placebo efektu" je, jak zajistit skutečnou, nefalšovanou důvěru, že podávané či prováděné "nic" skutečně pomůže. Účinná pomoc bez chemie - to by bylo super ne?

Opačný případ - nocebo - se snad neřeší vůbec. Je-li stejně účinné jak placebo, jedná se vlastně o mařitele léčebných postupů - a to by za výzkum stálo.

1 0
možnosti

Pavel_D

9. 2. 2012 10:20
Kdysi dávno

představoval Jiří Grygar špičkového vědce. Obávám se, že stárnutí se něm podepsalo - jeho členství v klubu skeptiků (spíše zabedněnců) to potvrzuje. Projděte si, vážení čtenáři, historii a osudy lidí, kteří přišli s nějakým objevem či vynálezem. Galileo, Bruno ... vynálezce fonografu a magnetofonu etc. Svatá inkvizice nebo sbor "akademiků" - hlavně si nenechat cloumat vlastní seslí - neb pouze ONI vědí.

Kolem nás existuje veliké množství zdánlivě nevysvětlitelných jevů - nic nadpřirozeného, ale protože naše oficiální věda je nedokáže vysvětlit, tak raději prohlásí, že neexistují. Aby zakryla svou neschopnost.

Co se týče léčebných postupů, tak je přece jedno, zda se jedná o placebo čí víru, nebo skutečně ověřený postup či lék. Podstatné je, zda pomohou.

4 0
možnosti

Roman01

9. 2. 2012 10:49
Re: Kdysi dávno

To se mi líbí, jak se každý šarlatán hned srovnává s Galileem. Jenže lidé jako Galieo neříkali: já jsem génius, tak mi musíte věřit. Prostě dělali vědu, přinesli důkazy pro svoje teorie a tak jim dnes věříme. Zato dneska příjde borec, který prohlásí, že umí léčit rakovinu javorovým sirupem, protože má naivní teori, že rakovinu  způsobuje špatné PH v těle, prodává svůj lektvar za slušné peníze a nemusí přitom nijak dokazovat, že to funguje, protože on je přece Galileo :)

5 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.