Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

oulicky.blog.idnes

17. 10. 2012 11:20
Několik poznámek, autore:

předně si myslím, že opomíjíte základní věc, kněz, duchovní, se stará o duchovno, tedy o rozvoj a spásu jemu svěřených duší, k čemuž je zplnomocněn prostřednictvím svého vysvěcení. Duchovní v tomto směru pak nejspíše není odvozeno od slova duch, ale spíše od slova duše, neb duchovní je pastýřem duší, vede tedy svěřené věřící k tomu, aby žili v co největším souladu s Božími zákony, které jsou v podstatě totožné s tím, co světský svět nazývá morálkou.

Netuším, kde jste vzal, že křesťanství pohrdá intuicí? Vždyť se mnozí křesťané intuitivně chovají. Mimochodem, často věda pracuje s intuicí a to již několik staletí, tedy i v době, kdy v Evropě bylo křesťanství více méně povinné. A navíc, pokud je o někom řečeno, že byl osloven a inspirován Duchem svatým, pak navenek mohou ti, kdož nevěří, hovořit o intuitivním jednání a vyjadřování.

Pokud hovoříte o kněžích ŘKC jako o bigotních (slepě a nesnášenlivě věřících), pak jste zcela mimo realitu, neboť i kněz je jen člověk a jako takovému mu jsou

2 0
možnosti

oulicky.blog.idnes

17. 10. 2012 11:25
Re: Několik poznámek, autore:

vlastní i takové vlastnosti, jako pochybování. Netvrdím, že i mezi kněžími se nemůže někdo bigotní najít, ale spíše bych se přikláněl k tomu, že o bigotnosti lze hovořit spíše ve Vašem případě, autore. Vy totiž tak slepě věříte své neomylnosti a pravdě, že, krom z tohoto čpící Vaší pýchy, jste schopen díky tomu i urážet lidi okolo sebe. Dokonce nejen, že slepě věříte své jediné pravdě a nepochybujete o ní, ale jste v této víře natolik nesnášenlivý, že se nerozpakujete šmahem odsoudit celou jednu skupinu lidí, které jste si shrnul do pojmu římskokatolický kněz. A v tom pak už vidím i tu druhou část bigotnosti, tedy nesnášenlivost, kterou u naprosté většiny kněžích ŘKC budete hledat dost těžko.

2 0
možnosti

ver.va

17. 10. 2012 11:14
Takto většinou vnímají lidé křesťanství tehdy,

pokud mají s ním mají nějaký problém, nevyřízené účty atd.

Vzdělání a intuitivní poznání se nijak nevylučují. Obojí je potřebnéí k rozvoji harmonické osobnosti.

Nicméně psychologie a psychoterapie  je věda velmi mladá, má mnoho škol a odnoží a upřímně - já se jí také trochu děsím. Doporučuji Yalomovy Lži na pohovce - abychom pochopili, co terapeuti všechno nevědí.

0 0
možnosti

Arjan Peel

17. 10. 2012 10:59
Římskokatolický...

No když to tvrdíte vy, pak to musí být opravdu tak ;-D

Ad "postkřesťanské paradigma": ještě vlka nezabili, a už na jeho kůži pili.

0 0
možnosti

apoc9

17. 10. 2012 10:03
...

Emoce mohou být součástí náboženského prožitku. Ale křesťanství stojí na zjevených pravdách, které dávají smysl a musí se poznávat rozumem. To nijak nesouvisí s tím jak je Bible napsaná. Křesťanství nevzniklo protože někdo v prvním století rozdával Bible. "Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí". Poznáte a ne cítíte emocemi. Protože píšete svůj článek podle svých emocí nemá vůbec zakotvení v realitě. Pro kněze je nejdůležitější duchovní život, proto duchovní. To znamená živá víra v modlitbě, lásce k Bohu a jeho církvi.

3 0
možnosti

JaKRako

17. 10. 2012 9:51
Jane

Křesťanství není jen katolicismus.

1 0
možnosti

lesicatko

17. 10. 2012 9:16
Môžeme

Presne ako písal Edmund - aj keby toho Boha nebolo :)

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

17. 10. 2012 8:18
Duchovní

zprostředkovává věřícím kontakt s Bohem. Je to otázka pro tyto věřící, nakolik mají pocit, že jejich duchovní jim skutečně kontakt s Bohem zprostředkoval.

-

Pokud jste věřící a nejste spokojen se svým duchovním, zkuste si najít jiného. Vaše globální odsouzení římskokatolických kněží nedává dobrý smysl - jsou stovky miliónů věřících katolíků, které svého kněze považují za duchovního a přijímají jeho prostřednictvím Boha. Na tom nic nezmění vaše mudrování, dokonce by na tom nezměnil nic ani fakt, že ten Bůh nejspíš neexistuje. :-P

2 0
možnosti

Vrah

17. 10. 2012 9:14
Re: Duchovní

Viděl bych to jinak. Vzhledem k tomu, že my všichni křesťané jsme „královské kněžstvo“ (viz 1Pt 2,9), nepotřebujeme duchovní k tomu, aby nám zprostředkovali kontakt s Bohem, když ten kontakt máme mít sami; každý věří sám za sebe.

Přesto jsou duchovní potřeba – jsou ordinováni (vysvěceni) k udělování svátostí (což každému nepřísluší) a jsou vzděláni k výkladu Písma (ne každý je schopen porozumět textům, které vznikaly po tisíce let v hodně jiném kulturním prostředí).

3 0
možnosti

iacobau

17. 10. 2012 8:12
Vycházíte z mylných předpokladů

a děláte mylné závěry. Křesťanská spiritualita je víceméně "nezbytnou výbavou" každého kněze, přičemž v semináři se bohoslovcům dostává vzdělání poněkud komplexnějšího, k čemuž patří i pěstování vlastní spirituality. Bez ní nemá studium smysl.

A chcete snad říci, že podmínkou intuice a empatie je sexuální zkušenost s opačným pohlavím? Tím jste mne opět pobavil ;-)

5 0
možnosti

PosledníMohykánStáleŽivý

17. 10. 2012 8:20
Re: Vycházíte z mylných předpokladů

To asi ne, ale proto,. aby byla osobnost komplexní, by to bylo více než vhodné. Když to jde prakticky u všech dalších duchovních jiného zaměření nebo vyznání, než jsou katolíci, proč se pořád tak upínají k jednomu pitomému koncilu, když v Bibli nikde nic o celibátu nelze nalézt? Ke každému člověku patří sexualita a je jeho nedílnou součástí už z principu - zachování rodu je silný pud. Jak může katolický kněz ukládat nějaké pokání nebo dávat rozhřešení komukoli, kdo se mu svěří s čímkoli sexuálním, když o tom nemá ani páru? Vím, je to jen teorie, spousta z nich má zkušeností dost a dost, a není to vždy se ženou, někdy ani s mužem.

0 0
možnosti

pefben2

17. 10. 2012 8:01
Přijde mi to mimo

Kněz by měl být především osobnost a duchovno by mělo být v něm a ne v poučkách, které nasál v semináři.....

0 0
možnosti

Vrah

17. 10. 2012 9:18
Re: Přijde mi to mimo

Viděl bych paralelu – třeba talentovaný muzikant – pokud se nezačne učit ovládat svůj nástroj, těžko dosáhne profesionální úrovně. Dejme tomu sama konzervatoř jistě z netalentovaného neudělá mistra, ale talentovanému takové vzdělání hodně pomůže.

Stejně tak studium teologie neudělá z „neduchovního“ člověka „duchovní osobnost“, ale člověku, který má k Bohu blízko, pomůže k tomu, aby dobře vykonával povolání duchovního.

4 0
možnosti

ellukas

17. 10. 2012 7:46
Intuitivní složka

lidské psyché nemá nic společného s emocemi, to je naprosto samotná, respektive autonomní oblast.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS