Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"V současnosti se zajímám o zdroje a dobu nástupu fašismu, tj. třicátá léta." Už první věta je blbost... A k dalšímu: Snaha dát holokaust do přímé souvislosti s křesťanstvím je jen přímým důsledkem vaší diagnózy.

4 0
možnosti
Foto

:-), to víte pane Bystřický. Současnost dogmatice a zatuhlosti příliš nepřeje.

Nestudoval jste náhodou sociologii u P.Halíka? ¨

Ten by s vámi nejspíše také souhlasil. Já však ne. Podle mého je to přesně naopak.

Souvislost holokaustu s křesťanskými postoji a naukou vůči židům je natolik očividná, že už je pouze a jedině na INDIVIDUÁLNÍCH křesťanech, aby na sobě tento tisíciletý cejch nenechali.

0 0
možnosti

V zájmu vyváženosti by bylo vhodné také zmínit například encykliku, tedy oficiální vyjádření, Mit berenendem Herzen. Nebo se molo zmínit že papež Pius XII ve svém paláci ukryl více jak 4000 římských Židů. Mladé židovské muže například přijal do švýcarské gardy, kterou v době války rozšířil z nějakých 500 na 4000 osob.

4 0
možnosti

Jen v italských klášterech bylo schováno na 100 tisíc židů. Nepočítaje v to domy římských rodin, stejně jako zastavení tureckého vlaku díky jednání turecké vlády a Vatikánu. Už dnes je Izrael uznává, že Pius XII, se zasloužil o záchranu Židů a dokonce o tom vydal oficiální prohlášení. A jméno Pia XII je, nebo má být na památníku Yad Vashem

1 0
možnosti

Je to pravda. Ale křesťané pravdu nechtějí vědět.

1 0
možnosti

Nebo lidé jako vy? :-)

2 0
možnosti

Pane Rýznare, papež Pius XI. řekl "když papež chce mluvit, tak ostatní chtějí, aby mlčel" a víte kdy řekl tato slova?

Po to, co se v Nizozemí postavila katolická církev postavila proti deportaci nizozemských židů a nacisté za "odměnu" odtáhli všechny pokřtěné židy. Jednou z nejznámějších obětí je Edith Stein

3 1
možnosti
Foto

Díky. Film Šarlatový a černý už jsme s panem Kavkou doporučovali. Tak co třeba Prima sezónu, povídku Zamřížovaný charleston-jak Danny s kamarádem přepisují matriku, aby páter Meloun neměl průšvih, že pokřtil Židovku.

Nevím, zda je to některým dostatečně známo, ale Starý Zákon mají křesťané a židé společný - a  tam je takové jedno Desatero. Doporučuji prostudovat. ;-D

2 0
možnosti
Foto

Uff, dnes mě biřmovali a tady dárek od pana Rýznara. Tedy vězte, že za nacismus (a vůbec protižidovské nálady ve všech stoletích po Kristu) může především obyčejná lidská závist - Židé mají povinnou školní docházku od 1. st. na.l., jsou racionální a schopní diskuse a kdykoli se otevřely brány ghett, dostávali se do důležitých funkcí. V předválečném Německu bylo mezi Židy mnoho doktorů, právníků, filmařů... no a to se leckomu nelíbilo. A Hitler zacílil svůj "boj" a svou kampaň na střední vrstvy... a že je někdo křesťan, to ještě neznamená, že je světec. I mezi křesťany je mnoho pitomců ...stejně jako mezi ateisty.  Pěkný den.

6 0
možnosti

člověče jak vy to děláte ;-D

3 0
možnosti
Foto

A do třetice toto.

Nejméně se mi na učení Lutherově nelíbí to, že jeho věřící nesmí lhát i kdyby tím například vydali nevinného vrahovi, který ho pronásleduje. Známý příklad: muž s nožem honí člověka, ten mu uteče a na křižovatce se věřícího Lutherána zeptá, kudy šel dál. Ten mu zalhat nesmí, smí mu však řici (SIC), kudy dál šel.

2 0
možnosti
Foto

Oprava. Omlouvám se, měl jsem napsat:

"NEJVÍCE se mi na učení Lutherově nelíbí to, ..."

Nebo jednodušeji bez dvou negací:

"Nejméně se mi na učení Lutherově líbí to, ....".

0 0
možnosti
Foto

Směšujete myslím pojmy fašismus a nacismus. Mussolini a fašistická Itálie prý tolik antisemitické nebyly. Jeden myslím vzdělaný (byť povoláním informatik) Ital mi tvrdil, že v Itálii Židi nebyli tolik pronásledování. Možná se však v tomto mýlím. Ani Hitler na začátku své politické kariéry však tolik antisemitický nebyl.

1 0
možnosti

Ve Velké fašistické radě byli zastoupeni i Židé. Italský fašismus nebyl rasistický

2 0
možnosti
Foto

Povídky o smrti Ježíšově v kanonických evangeliích nemají logiku. Dle nich Ježíš přišel na svět, aby jej svou smrtí vykoupil. Pak vytýkají Židům, že jej usmrtili. :-)

Zajímavé v této otázce je tzv. Jidášovo evangelium, kde Jidáš není zrádce, ale nejlepší apoštol, který pomohl, aby Ježíš byl obětován a za lidi zemřel. Pěkné jsou v něm diskuse mezi Jidášem a Ježíšem. Toto je jediné evangelioum, které má logiku. Nevím, zda toto evangelium bylo přeloženo do češtiny, do mnoha jazyků např. nizozemštiny však ano. Vím, že např. ve Francii někteří křesťané používají jako základ své víry tzv. Tomášovo evangelium, jde však o jiného Tomáše (jiné Tomášovo evangelium) než v kanonických evangeliích.

Evangelií existuje hodně, jen 4 byly převzaty do katolické bible. Možná žila osoba, jež dala podklad k osobě Ježíše v evangeliích. V mrtvé vstání však nevěřím. Evangelia byla asi jedna z forem literatury té doby. Ta literatura asi chtěla polepšit svět.

Jsem agnostik, tj. ani věřící ani ateista, prostě s jistotou nevím. V Boha dle žádného nábožensví však nevěřím a moc by mě překvapilo, kdyby některé z nich mělo pravdu. Vážím si však mnoha věcí v křesťanství. V dětství a s přestávkami i pár let v dospělosti jsem byl (přesněji řešeno se cítil nedokonalý) (někdy i praktikující) křesťan. Ctím svobodu každého, věřit v co chce, pokud neškodí jiným.

Dnes jsem byl na zajímavé výstavě nového ruského umění ve Scheveningenu. Výstava se mi nelíbila, jedno dílo však bylo zajímavé a legrační: byly na ní tři sochy vedle sebe: vlevo Lenin, vpravo Ježíš a uprostřed malý Micky Mouse. :-) Bohužel jsem s sebou neměl foťák ani mobil, stálo by to za fotku.

2 1
možnosti

S těmi evangelii by to bylo na dlouhou debatu anebo samostatný článek, ale já jsu člověk lenivý;-D

1 0
možnosti
Foto

V každém případě jste ten název měl volit diplomatičtěji, třeba Je křesťanské myšlení jedním z možných zdrojů holocaustu? Méně je někdy více. Ale to by bylo v rozporu s principem nezabiješ bližního svého atd. Holocaust neznámená potlačení židovství, jde o přímé vyvražďování. Těm Židům nedal žádnou šanci, ani kdyby všichni vstoupili do NSDAP.

Za druhé pokud bylo křesťanství tolerantní jako celek vůči nacistům, tak to bylo proto, že především bylo antikomunistické. Prostě nepřítel mého nepřítele je mým přítelem.

5 0
možnosti

Skoro s Vámi souhlasím (až se sám divím),ale v roce 1937 vydal papež Pius XI. encykliku "Mit brennender Sorge", která byla šířena tajně a v pak v jeden den čtena ve všech kostelích v Německu. Tato encyklika byla proti nacismu a nacistické rasové teorii. Důsledek se projevil okamžitě, stovky zavřených kněží.

5 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.