Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Překlad Nového zákona nemohl být ve 4. století "účelově deformován", neboť v té době byl již rozšířen v tisících opisů od Afriky, přes Asii po Evropu. Ze starověku se nám dochovalo na čtyři tisíce kompletních kodexů a dvacet tisíc zlomků – všechny jsou shodné – zjištěné rozdíly jsou naprosto nepodstatné. Není možné, aby někdo létal jak hadr na holi přes tři kontinenty a snažil se přepsat všechny opisy bible ze všech dob podle svých představ. Zlomky evangelií poměrně běžně nacházejí archeologové na křesťanských hřbitovech v Egyptě, takže by ti falšovatelé museli vykopávat hroby a přepisovat texty, které byly neboštíkům vkládány do rakve. Texty Nového zákona byly ve 4. století již dávno ustálené. Církevní koncily pouze potvrdily to, co už se celá staletí mezi lidmi spontánně šířilo. Pochopitelně, že se vyskytly pokusy sloučit všechna čtyři evangelia do jednoho – tyto pokusy ale naprosto selhaly a nedochovaly se – lidem se prostě líbila čtyři evangelia a pečlivě si texty opisovali jeden od druhého – je to proces tzv. živého slova, který nelze kontrolovat žádnou mocí. Bible se zachovala v té podobě, jak ji známe dnes, i navzdory tomu, že římští císařové nechávali zabavené biblické kodexy pálit na hranicích po stovkách a tisících kusech. Naprosto marně.

Nový zákon má pozoruhodnou vlastnost – kdyby ze světa právě teď zmizely úplně všechny Bible, pak lze celý Nový zákon (kromě dvou veršů) zrekonstruovat pouze na základě citací z dochovaných děl starověkých autorů.

Něco jiného je kvalita biblických překladů – je logické, že se vždy nepodaří naprosto přesně vystihnout jemný význam originálu – to se dnes řeší studijními překlady. Ve středověku na to řada národů neměla lingvistickou kapacitu. Například v Michelangelově době měli Italové k dispozici překlad, který slovo "paprsky", respektive "záře" nad Mojžíšovou hlavou překládal jako "rohy (hroty)", proto má slavná Michelangelova socha Mojžíše na hlavě zvířecí rohy.

1 0
možnosti

A co texty, které nebyly zahrnuty do kánonu?

0 0
možnosti

Určitě byl. Každá vláda si všechno upravuje k "obrazu svému". Čím důležitější dokument, tím větší pravděpodobnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.