Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Polská penzijní reforma umožnila občanům převod do 2. pilíře bez vlastního příspěvku a ve vysokém procentu - tzn. Poláci z vlastního nic do 2. pilíře nedávali, proto ani není možné tvrdit, že byli okradeni. Ještě více laicky: bez účasti v druhém pilíři Polák kdysi odvedl státu ze své mzdy v přepočtu např. 2000 korun. Po reformě - při zavedení 2. pilíře - polák odvedl státu stále 2000 korun, ten si stát přerozdělí tak, že 1500 šlo stále do společné kasičky, a 500 na osobní účet Poláka do 2. pilíře. Nyní, demagogicky vykřikující popírači 2. pilíře říkají, že těch 500,- měsíčně někdo někomu ukradl - ale to se nestalo, pouze těch 500,- si stát vzal zpět do společné kasičky. Polák odvádějící stále 2000,- to vlastně ani nepocítil - ono je vcelku fuk, jeho odvody jsou pořád stejné. Dokonce všechny tyto prostředky jsou vráceny na státní důchodový účet (tzn. stát je neutratí / neutratil). Jediné, o co vlastně Polák může přijít, je zajímavý potenciální výnos z fondů (zvolil si vlastní strategii) - ale analogicky v případě záporné výkonnosti fondů (laicky prodělku) také mohl "ušetřit"

2 0
možnosti
Foto

Prostředky převedené do 2. pilíře jsou automaticky soukromým vlastnictvím to za prve. Na respektu k soukromému vlastnictví stojí všechny slušné společenské systémy.

Storna vlastních dluhopisů jsou dostatečně silným signálem pro jakékoli budoucí emise.

Politikům by nemělo procházet rozhodování, které nerespektuje základní principy demokracie. Uvedené rozhodnutí v "centrální" Evropě považuji za nebezpečný průlom do hranic toho, co si ještě může dovolit stát, který chce být považován za demokratický a důvěryhodný.

2 1
možnosti

No ,,, hlavně že je většina poláků věřících,že...:-/

0 3
možnosti

P52e56t15r 77M79o96o79s

9. 9. 2013 13:47

Jakou to má souvislost s obsahem článku?8-o

1 0
možnosti

Hloupě stát podceňujete. Podívejte se na dnešní zprávy z Čech. Komunisté a socani chtějí majetková přiznání. Hotovost nad milion korun včetně zlata v trezorech. Milion korun se může zdát hodně důchodci s důchodem deset litrů, ale zkuste s milionem přijít do prodejny Audi. Ručím za to, že žádný dojem neuděláte. Ve škodovce možná - vybavenější octávie nebo holý superb. A co se týče úspor na bydlení za milion v Praze ani malinkatou garsonku. Zjevná příprava na milionářskou daň dle vzoru Kypru. Jako bych to už viděl. Co je na kontě nad mega stát vymění za státní dluhopisy, které stejně nemá v úmyslu zaplatit. A je po deficitu. Pokud jste takový blázen, že přiznáte zlato, tak nastane okamžik, kdy vám jej povinně vykoupí za státem stanovenou cenu. Která bude zlomkem tržní. Když jej nepřiznáte tak zabaví bez náhrady. Vítejte v komunismu pro 21 století. Pokud je někdo jen trochu úspěšný tak asi nebude takový blázen, aby držel po těchto prohlášeních peníze v Čechách. Jenomže daňové ráje jsou ve smyčce a tyto odporné hnusné zlodějské socialistické státy se je snaží zničit.

V každém případě vzkaz všem milionářům:  Pokud si necháte své úspory v Čechách, tak se nedivte. Neříkejte, že jste nebyli varováni.

2 1
možnosti
Foto

Pane Nešvaro, milionáři si vždycky nějak poradí. Tohle je útok proti základům demokracie. Sejme z největší části opatrné a spíše chudší střadatele. Milionáři nemají potřebu nakupovat tak konzervativní finanční nástroj jako jsou dluhopisy.

Tohle je uvažování typu ... přez mrtvoly. Necháme si to líbit?

0 0
možnosti

Mám čím dál tím větší dojem, že nemám dostatek informací o polských fondech a způsobech znárodnění/odškodnění, vzniku škody, právních základech, .... Na to, že by okradli velkou část občanů, se mi kolem toho zdá moc malé halo.

1 0
možnosti

Po Kypru druhá pecka důvěře střadatelů a investorů. Zatímco na Kypru byli okradeni hloupí zahraniční investoři (hloupí proto, že při prvním náznaku potíží nepřevedli své peníze jinam), v Polsku to plnou vahou dopadne na drobné střadatele. Nevěřím, že něco takového v Polsku projde v klidu, podle mě to skončí střelbou.

2 2
možnosti

Jak píšete o něčem jiném než o církvi, dají se vaše články číst. Karma+ R^

0 0
možnosti
Foto

:-)! Doufám, že budu mít stále méně důvodů o církvích a jejich vlivu na náš svět psát.

Díky za :-) adresnou pochvalu.

1 1
možnosti
Foto

Měl jsem pradědečka, roč. 1905. Technický úředník /rada/ v železárnách, vyšší střední třída. Spořil za 1. republiky - přišel Hitler. Ukládal i říšské marky za protektorátu. Spořil i za druhé republiky do Února. Nosil úložky do státní spořitelny po r. 48.

Vždy o úspory přišel. Po měnové reformě 1953 se na spoření vykašlal a dožil v klidu. Dal mi radu : agenta spořitelny či pojišťovny zastřel nebo shoď ze schodů. Raději to (máš-li) propij nebo probendi s povětrnými ženštinami !

Tak já nevím! Nebylo by lepší z těch schodů shodit politiky typu Tusk ?;-D

4 0
možnosti
Foto

Váš pradědeček měl to štěstí, že zestárnul v době, kdy průběžný důchodový systém fungoval. Nám už se tohle nejspíše nepodaří zažít. Naše děti se budou muset jakkoli jinak postarat o sebe zcela jistě.

2 1
možnosti

Hezké je, že nám svého času bylo dáváno Polsko za příklad (postkomunistického) státu, které již dávno úspěšně na rozdíl od nás provedlo důchodovou reformu.

Jak vidno, kdo moc pospíchá, daleko nedojde.

4 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.