Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

V59l57a42s70t43a 67K29a32b21u

26. 9. 2013 16:18

PaneRyznare,

Vsimla jsemsi, ze v celem Vasem prispevku vam splyvaji pojmy katolicka cirkev = krestanstvi,jako by to bylo tosame. Je citit, ze jste zklaman tim, coVam tato cirkev ne/poskytla, ale taky, ze jste vlastne samotnemu krestanstvimoc neporozumel. Citujete treba jeji nazory, ktere ovsem nemaji v Bibli v tom danem zneni oporu, proto by byloferovejsi hovorit o nazorech Vami zminenecirkve a neocernovat krestanstvi jako celek.

Clenove cirkvi, at uz jakychkoliv, jsou jen lide,tudiz ne vzdy je vse idealni. Pokud se ale o ideal nepokouseji a nedodrzujipismem nastavena pravidla -  nekazi podle Krista,nepodporuji duchovni rust svych clenu aumoznuji svym clenum zit si podle jejich individualniho svedomi, ztraceji tim veskery smysla bude jim to jednou pekne spocitano!

Vim, zeneni lehke porozumet hloubeji Bibli, pokud nemate nikoho, kdo by Vam pomohl s vykladem. Presto si myslim, ze nejnovejsi ceske preklady jsou natolik srozumitelne, ze budete schopen si na Vaseotazky odpovedi sam najit.  Nebo zkustenavstivit nejakou z mala letnicnich cirkvi u nas, ktere na praktickem zivote krestana stoji, tudiznejsou mrtvym nabozenstvim (nestoji na obradech, neosobnim pristupu ci pouhemopakovani slov bez premysleni nad sebou samym).

0 0
možnosti

Pane Rýznare, proč své domněnky o křesťanství vytrvale vkládáte do rubriky Věda, kam nepatří? Jinak mi připadá, že právě vy jste důkazem vašeho tvrzení, že křesťanství vychovává k nenávisti. Více nenávistných lidí, než jste vy, údajně vychovaný v katolictví, neznám... (nicméně o vašem katolickém vzdělání silně pochybuji, když se posmíváte křesťanům, že je přece nevede Ježíš, který v daném rituálu není zmiňován, nýbrž Bůh Syn - což je ovšem podle křesťanů sám Ježíš...)

1 0
možnosti
Foto

Ježíš, kromě toho, že mluvil o Božím království, se také pečlivě zajímal o kvalitu života lidí, se kterými se setkával. Uzdravoval nemocné, naslouchal trpícím, učil, pokud se někomu dělo bezpráví, zjednal nápravu. Miloval. Křesťané mají dělat totéž. A mnozí i dělají. Několik příkladů, kdy křesťané přispěli k tomu, aby se lépe žilo na Zemi: Jan Bosco – dal přístřeší dětem z ulice, vyučil je řemeslu, Tereza z Kalkaty – starala se o nemocné tam, kde o ně ostatní zakopávali, Dag Hammarskjold předešel několika válečným konfliktům, jiné zastavil, Martin Luther King se postavil bezpráví páchanému na černoších, páter Jan má vždycky čas, vlídné slovo a čaj, když je mi ouvej. Toto je křesťanství. Samozřejmě, ne všichni, kdo chodí do kostela, se snaží žít jako Ježíš, ale to je přetvářka, ne křesťanství. Křesťan miluje, ne-li, je něco špatně.

3 0
možnosti
BT

ideální člověk dle křesťanství je slušný člověk, člověk který pomáhá, spolupracuje a chová se ke všem jako by chtěl aby se chovali k němu, jednoduché prosté, divím se jako bývalý křesťan tohle nevíte, a přirovnávat věřící k ovcím svědčí jen o tom že vy tím ideálem nejste

2 1
možnosti
Foto

J38a66n 56R13ý45z42n78a93r

20. 9. 2013 11:13

Rozhodně nejsem a nebudu křesťanským ideálem. Nejen že nemíním být ovcí, ale ani se nenechám fackovat zleva či zprava.

     Pane Těšínský, jestli vás vaše křesťanství k vámi popsanému ideálu vede, tak gratuluji.

1 0
možnosti
MS

Lepší otázka možná je jaký nabízí křesťanství ideál pro člověka. Tím je proces vnitřní rekonstrukce a očištění od různých pokřivení, přičemž podstatná aktivita není na člověku samotném. S postupujícím procesem by se měly posilovat vlastnosti popsané jako ovoce Ducha svatého: láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. To lze brát jako obecný ideál člověka, jiné věci jsou specifické.

Přesvědčivé je, pokud u někoho jsou známky tohoto procesu viditelné. Dramatický rozdíl může být u lidí osvobozených z nějakého hlubšího průšvihu, třeba alkoholismus.

2 0
možnosti
Foto

J28a49n 27R33ý11z68n29a57r

20. 9. 2013 11:13

Díky za příspěvek od srdce.

0 0
možnosti
Foto

J41a63n 56R18ý27z98n52a90r

19. 9. 2013 20:09

Děkuji všem zúčastněným za diskuzní příspěvky, ale stejně by mě zajímalo, jak si  učení jednotlivých křesťanských denominací představuje ideál člověka zde na zemi a jak se ho případně snaží naplňovat jednotlivý diskutující.

Zatím se tohoto tématu netýkal tuším jediný příspěvek.

0 0
možnosti
RS

Vás zajímá učení jednotlivých denominací? Proč? Copak nemáme následovat učení apoštolů a proroků Nového Zákona? Co s tím může mít společného učení denominací? Jen to, pokud se toho učení drží. Takže to máte jednoduché, porovnejte si učení denominaci s učením apoštolů a proroků NZ a budete mít jasno.

1 1
možnosti
Foto

všechny církve jsou svinstvo...Pokud člověk chce věřit v boha, mělo by to být mezi ním a bohem...ve víře není třeba prostředníka...člověk by se měl sám rozhodnout, jaký vztah s bohem chce mít, pakliže o to stojí...Jaký ideál člověka? Jak může určovat ideál člověka někdo, kdo v zájmu svojí víry, zabíjel někoho jinýho? Osobně náboženství považuju za stejný zlo, jako politiku a cokoli s koncovkou -ismus...Všechno je to lidmi vyhledávaný hlavně proto, že nevědí jak naložit se svým vlastním životem a tak potřebují berličky...Život je těžkej, ale odpovědnost jak ho žít, je jen na nás...Důležitý je jediný pravidlo: nedělej ostatním to, co nechceš sám...a od něj se všechno odvíjí...Když to poruším, tak si to odnesu...stačí selskej rozum a zdravá sebedůvěra, že zvládnu žít jak nejlíp dokážu a k tomu nad sebou nepotřebuju trestajícího boha ani náboženství, a už vůbec žádný ideál člověka.

3 2
možnosti
MK

Ježíš řekl.....Ty jsi Petr, to jest skála, a na Tobě založím církev svou a brány pekelné jí nepřemohou. ,,,,,,,,,,,,,,minimálně křesťanskou církev a jiné, než křesťanské nejsou, založil Bůh:-)

2 1
možnosti
MK

Drahý autore. Bruno nebyl astronom. Nevím kam na tyto pohádky chodíte. Bruno byl teolog a filozof. Možná byste také mohl vědět, že když utekl z Itálie, tak později utekl i z protestantských zemí, kde mu hrozil trest za buřičství a dekadentní způsob života. 

Jinak sv. Roberto Bellarmino, byl ve své době jeden z nejvzdělanějších lidí v Evropě a byl uznáván i svými protestantskými protivníky. Jeho knihy byly dokonce více čtené a vydávané v protestantských zemích než v katolických a jeho kniha o Blaženosti nebeské byla dokonce v protestantské Evropě bestselerem. 

Co se týče procesu s Brunem, byl Belarmino odpůrcem jeho vydání světské moci jako kacíře, jeho postoj se změnil po té, co pžed závěrečným procesem Bellarmino obdržel materiály tykající se i smrti opata, jež byl zavražděn stejnou noc, kdy Bruno utekl z kláštera. Pokud máte aspoň minimální povědomí o trestním právo ranně novověké Evropy, tak byste měl vědět, že za vraždu duchovního byl trest smrti.

2 1
možnosti
Foto

J61a69n 36R31ý35z94n79a58r

19. 9. 2013 20:00

V tom případě je docela zajímavý výrok vzdělance Bellarminiho v rámci procesu s Giordano Brunem: "Tvrdit, že Země obíhá kolem Slunce je stejně chybné, jako tvrdit, že Ježíš se nenarodil z Panny". Takže je pane Kavko jasné, že v celém procesu šlo o to, že Giordano popularizoval vědecký objev oběhu země kolem slunce.

      Dalším důkazem vaší nepravdy je způsob usmrcení. Za vraždu se neupalovalo, vážený magistře katolické teologie!

      Dále pane Kavko. Dotyčný patron jezuitsko-katolické vědy uvedl do mučírny inkvizice o 29 let později Galileo Galilea, který měl tehdy 69 let a tak se raději domluvil na nějakém kompromisu.

      To co tvrdíte, je bohužel křesťanská demagogie. Jinak protestanté na tom nikdy nebyli lépe než katolíci. Právě naopak. Počet upálených čarodejnic protestanty je mnohonásobkem počtu katolíky upálených čarodejnic.

      Katolickou demagogii šířil i Jan Pavel II, když se omluvil za Galileo Galilea a o naprosto stejném procesu s Giordano Brunem se ani nezmínil. Důvod je jednoduchý a pro něj zásadní. Svatořečení spadá pod papežskou neomylnost. Jakékoli zpochybnění kteréhokoli svatého automaticky potvrdí nepravdivost dogmatu o papežské neomylnosti.

1 0
možnosti
VS

Už ve vašem chápání je problém, protože cíl křesťanství je nadpozemský s ohledem na věčnost. Vrcholem cesty je dojít spásy.

4 2
možnosti
RS

zapři sám sebe a následuj mne, řekl ježíš Petrovi

0 0
možnosti
MK

LK 9/23 Všem pak řekl: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, nes každého dne svůj kříž a následuj mne.

Mk 8/34 Zavolal k sobě zástup s učedníky a řekl jim: „Kdo chce jít se mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne.

Kde máte toho Petra? On mluvil je všem

1 1
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.