Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

1) Boleslav nebyl pohan a ani tradice o tom nemluví

2) Evropské křesťanství bylo jedno, k velkému východnímu schizmatu došlo až později (samozřejmě rozdíly mezi západní a východní zbožností existují)

3) Václav studoval na Budči v latinském, tedy západ ním duchu

4) Pokřesťanštění Moravy z rukou franckých kněží bylo mj. součástí politiky, nikoli věcí římské spirituality!

5) Nešlo zde o likvidaci cyrilice katolíky. Šlo zde o vytlačení východního ritu západním, přičemž oba rity tvořili nedílnou součást jedné církve. Mimochodem, i dnes existuje uvnitř již oddělené katolické církve východní ritus, blízký cyrilometodějské tradici (ta je však přítomná i v českém katolictví jako takovém)

Jde o zcela neobjektivní a tendenční výklad historie!

4 0
možnosti
Foto

Velké schizma pouze potvrdilo staleté a docela zásadní rozdíly. Rozkol tohoto rozměru vznikal několik set let.

    Volby přijetí křesťanství z rukou franckých kněží je pochopitelně politickým rozhodnutím jak papeže, tak daného velmože. S tím pak ale ruku v ruce a naprosto nutně přichází římsko-katolická spiritualita.

     Takže zpětně se mohu podívat na spiritualitu knížete Václava a jasně a nezpochybnitelně vidím, že se jedná o spiritualitu byzantskou a tím pádem Václav naprosto logicky musel mít kolem sebe kněze a hodnostáře tohoto ritu.

     Takže římsko-katolickému kleru musel být vyloženě na obtíž. Tento spor na našem území v té době hořel naplno.

0 0
možnosti
Foto

Prosím než budete psát věci týkající historie a Václava, tak si zkuste přečíst třeba knihu " Počátky Přemyslovců "  od Dušana  Třeštíka. a ne se spoléhat na to, co je uvedené na internetu. Rozdíl mezi pravoslovanou církvi a západní nebyl v té době žádný. Podívejte kam došly země, kde je pravoslavná církev a kam došly země, kde byla přijata západní církev.

1 0
možnosti
JK

autorovi o nějakou historickou přesnost vůbec nejde... jeho jediným záměrem je nyní, jakož i v minulosti a jakož tomu bude jistě i v budoucnosti dehonestace katolické církve Rv

4 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.