Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Spiritualita je úzce spjatá s náboženstvím. Článek definuje Vaše náboženské postuláty nic víc, nic míň.

0 0
možnosti
Foto

J30a16n 97R10ý81z81n62a28r

13. 11. 2013 10:52

Spiritualita rozhodně není úzce spjata s náboženstvím. Právě naopak - každé náboženství stojí na /troskách?/ nějaké spiritualitě. Tato spiritualita však už bývá velice zasutá a mnohdy nefunkční.

    Zcela jistě existuje nenáboženská spiritualita. Tím nemyslím jen budhismus. Funkční spiritualita může být i mimo nauky ... i když to rozhodně není častý případ.

    Mnohé terapeutické směry jsou smysluplnou a léčivou naprosto nenáboženskou spiritualitou.

    Církevnická spiritualita je kapitolou sama o sobě. Křesťanství velice ignoruje až pohrdá intuitivní složkou a má veliký problém ve vztahu k fyzickému tělu. Dá se říci, že křesťanská spiritualita se "dělá" ústy a racionální myslí bez jakékoli zpětné vazby.   

    Obsah pojmu spiritualita je velice silně deformován právě zkušeností s křesťanskou /deformovanou spiritualitou/. Jako typické formy deformace mohu uvést např. pořekadlo "nevědomost hříchu nečiní" , "hřích je urážkou Boha" a u katolíků zejména předání téměř všech individuálních schopností a zodpovědnosti na kněze. Katolík bez kněze vpodstatě nemá šanci .... atd.

    Podstatným projevem osobní spirituality je osobní růst a ten za vás žádný kněz neudělá. Pojem osobní růst pochopitelně má v každé spiritualitě jiný význam - víceméně podle kritéria 1. v článku.

0 0
možnosti
Foto

Zastal bych se religionistů - příslušníků církví. Jsou mezi nimi lidé jako Ladislav Heryán.

0 0
možnosti
Foto

J18a28n 84R22ý55z71n88a95r

13. 11. 2013 9:14

Religionistika církví které neuznávají význam intuitivní složky je vždy velice pokřivená. Religionista, který je příslušníkem církve - či skupiny církví - které trvají na své exkluzivitě řekněme pro spásu svých příslušníků, je pohromou pro všechny okolo.

     Dotyčného pána neznám .... ale pochopitelně výše napsané je generalizace se všemi svými nepřesnostmi.

0 0
možnosti

To je taková blbost jako chtít aby voda na Zemi byla všude v kapalném stavu. Zde to není o stavu jaké si spirituality ale o tahu a potřebách jedince jeho jedinečném genetickém duševním kódu.

Personalita potřebuje projekce a projektovat se do všeho ale je to vlastně jen Mája.

Paradoxně  duchovní růst nepotřebuje modlení či uznávání nějaké nauky, ale běžný tvrdá denní život a zkušenosti ... .

0 0
možnosti
Foto

Běžné zkušenosti právě nemusejí stačit. Ale stává se, že o ty méně běžné člověk požádá a dostane se mu zkušeností nevšedních.

0 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.