Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé myšlenky, s většinou z nich souhlasím.

Křesťanství možná končí, ale nekončí lidé, kteří se za křesťany považují, i když vědomě nedodržují ani Desatero, ani křesťanskou morálku. To se týká jak církevních prelátů, tak běžných věřících.

Dávám karmu R^

2 0
možnosti
Foto

Křesťanské církve západu ustrnuly na tom viditelném, o to vnitřní se nesnaží ani jejich kněží. Pokud v duchovní oblasti se snažíte dodržovat jen to co je vidět, tak to nedopadá dobře.

0 0
možnosti

J94o67s40e34f 78P72o51t33r

2. 2. 2014 17:40

Katolická církev je v českém prostoru již sto let pronásledována.

Začal s tím tatíček Masarýček, při prosazování své falešné ideologie o československém národě založeném na protestanské, dávno mrtvé, tradici.

Všechny útoky, které v článku vyslovujete, přivedli na svět Masarykovo nohsledi v  čele s  A. Jiráskem.

Za nacismu A. Hitler mluvil o Ježíši jako o židovském spratku a vůči KC bojoval.

Idee těchto obou předchůdců přivedli k dokonalosti socialističtí politruci, formou stokrát opakovaná lež se stává  pravdou. Pokládali Vatikán s jeho švýcarskou gardou za nebezpečnější pro pokrokový a moderní socialismus než atomovými zbraněmi vyzbrojené USA.

Přesto , po sto letech se v posledním sčítání lidu ke KC přihlásilo na jeden milion lidí. Katolická víra je totiž úplným opakem výkladu světa, než ji předkládá současná racionalistická společnost. Možná, že se počet katolíků ještě sníží, ale vždy budou působit jako katalyzátor společnosti , asi tak jak v minulých letech působil underground. Katolická církev bude působit tak, až to absolutního kolapsu a vymření evropské společnosti, kam ji vedou současné protináboženské idee.

2 3
možnosti
Foto

Jsou v Evropě i jiné a nosnější formy spirituality než jen formální křesťanská ....

2 0
možnosti
Foto

Zajímavé zamyšlení.

A s větou: "Na církve je potřeba se dívat jako na spolek zahrádkářů a nenechat je zasahovat do veřejného života." naprosto souhlasím.

8 1
možnosti
Foto

No...asi by bylo nutné definovat ten "veřejný život" ...ale pokud by byl definován ve smyslu, že církve nemají mocensky politikařit, což imho mnohé velké církve dělají...tak bych souhlasil :) R^

3 0
možnosti
Foto

Papežství, potažmo církev stojí trvale v zásadní opozici ve všech vědách o člověku a společnosti. Tu větu jste vycucal ze školení Marxixmu- Lenismu. Kdybyste se trochu zajímal o náboženství a církev. Tak byste ke svému úžasu zjistil, kolik vědců je mezi kněžími. Církev ve středověku byla nositelkou vzdělání a vědy. Kdybyste místo prázdných frázím zjistil něco o církvi, tak byste i zjistil, církev např. nikdy nedefinovala, jestli Země je placatá nebo kulatá, k tomu se necítila kompetentní, to přenechala přírodním naukám. Papež Pavel III., se všemi poctami přijal Koperníka, který mu věnoval svůj spis „O pohybu nebeských těles“, jmenoval Kopernika členem Papežské akademie.  Jsem přesvědčen, že to církev bude ještě dlouho, protože má stále lidem co říct.

5 0
možnosti
Foto

Jak byste prosím charakterizoval vědce?

2 0
možnosti
Foto

Nejsem věřící a víru beru jako čistě individuální věc každého člověka.  Protože jsme každý jiný, budou i věřící přistupovat ke své víře různými způsoby.  Chtít zaškatulkovat lidskou povahu a změnit lidské jednání nelze, protože je za námi mnohatisíciletá selekce , která nás vyselektovala  do dnešní podoby.  Problém je v tom, že se vždy najdou lidé, kteří jakoukoliv víru člověka berou jako příležitost k jeho ovládnutí skrze tuto víru.

2 0
možnosti
Foto

Pane Rýznare, nelze Vám upřít upřímnost, s jakou se pouštíte do tématu a snažíte s ním vyrovnat.

Zkusím Vám nabídnout jiný pohled. Píšete cosi o Starém zákonu a mám za to, že i Vaši příbuzní, o nichž se zmiňujete, uvízli v jakémsi starozákonním nazírání na svět. Píšete rovněž o tom, že církev považuje jeden těžký hřích jako zábranu ke spasení, pokud se člověk nestihne vyzpovídat. 

Z toho usuzuji, že zřejmě příliš nečtete moderní autory. Už dávno neplatí, že jeden těžký hřích by znamenal konec lidského bytí, právě naopak. Hřich nás všechny přibližuje k Bohu, neboť dokazuje, že jsme stále zranitelní, slabí a bez Jeho pomoci bychom byli ztraceni. Současná lidská pýcha pochází právě z  toho, že si myslíme, že - jak praví Nietsche - Bůh zemřel. 

Současná církev nezapovídá sex, naopak učí, že máme vychutnávat přirozené radosti života. Jen varuje před promiskuitou, která nepřináší nic pozitivního, vyjma ukojení pohlavní tense. Ani Vámi zmíněný Jan Pavel II. nic takového neřekl. Jen to, že představa kondomu jako pojistky pro zmíněnou sexuální promiskuitu je pro církev nepřípustná. Brát kondom jako lék proti AIDS je prostě nesmysl. Daleko lepší - a to i pro lidskou duši - je partnerská věrnost. To je smyslem sdělení Jana Pavla II.

Ježíš Kristus nám nechal 2 základní pravidla pro život. Miluj Boha a miluj bližního svého jako sám sebe. Pokud budeme dodržovat ono pravidlo, pak nám nemůže být lhostejný smutek nad tragickým úmrtím našeho bližního, jak je tomu u Vašich příbuzných. Možná by stálo za to, abyste překonal svůj odpor a přečetl si knihu Tomáš Halíka Divadlo pro anděly. Naleznete v ní mnoho odpovědí na Vaše otázky, které jste v dnešním blogu uvedl. 

Opět připomínám, že je mi blízká Vaše snaha o nalezení správných odpovědí, jen je mi líto, že prameny, z  nichž čerpáte, jsou poněkud zastaralé a pro moderní křesťanství již obsolétní. Přeji Vám i Vašim blízkým pěknou neděli.

4 4
možnosti

Tím Halíkem jste si naběhl – Grygar a Halík, to jsou pro pana Rýznara ďáblové současného světa – v řadě svých článků se o ně otírá a nenechá na nich nit suchou.

2 3
možnosti

O jakém to Benešově západoevropanství mluvíte?

0 0
možnosti
Foto

Mluvím o faktu narušené důvěry k stabilizaci ČSR oporou o Francii a Anglii. Beneš se po válce točil jako čamrda .... prostě nevěděl kudy kam. A tak přišel únor 48. 

       Vzhledem k roku 1938 neměl být Beneš po válce vůbec prezidentem.

0 0
možnosti

Nemyslím si, že křesťanství skončí teď někdy.... jednou zcela jistě jo. Ale nebude to tak brzy. Ti se budou držet zuby nehty! A že je na tom špatně? Tak to teda zase jo, to vidíme kolem. 

Víra je krásná věc. Jen se vám divím, takový mladý inteligentní člověk, že se zabýváte ř-k církví, když je na světě tolik krásných jiných moderních....??? Nebo staré slovanské védy... to má sílu! Ř-k - ajaja...

3 1
možnosti
Foto

Narodil jsem se mezi spoustu katolických příbuzných a tak na mě tohle téma občas bafne.

    Občas si také potřebuji některé jevy utřídit, pojmenovat. A zjistit jak jsou na tom s podobným tématem druzí ....

2 0
možnosti

R^ Na světě jsou lidé svéprávní, kteří jdou životem po svých, někdy si natlučou, ale vstanou a jdou dál.

Pak jsou na světě lidé nesvéprávní, kteří jít životem sami nedokáží, potřebují nějakou berličku, nějakého pámbíčka, který je za ručičku životem musí vést.

To by nebylo až tak zlé, kdyby ti nesvéprávní ze své neschopnosti nedělali vrchol vší dokonalosti a nenutili ji "ohněm a mečem" (nebo aspoň řevem)  těm, kdo žádnou berličku nepotřebují.

6 3
možnosti

Křesťanství končí? Nemyslím si to...

4 2
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.