Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem farářem v církvi, ne římskokatolické, ale to je jedno - křesťané věří, že je jedna obecná církev a musím říci, že to co jsem zde četl je pouze kritika něčích představ o církvi a víře a ne kritika skutečného stavu. Je to typický příklad postoje lidí u nás -učiním určitou okrajovou zkušenost s vírou, církví atd, případně vytáhnu z paměti nějaká klišé z médií a ty pak kritizuji. Ale skutečné učení, skutečné, oficiální učení je jiné.Dejte si tu práci a najděte si skutečné, spolehlivé prameny, zdroje a nevycházejte z okrajových zkušeností.Ano, lze se setkat s lidmi s takovými názory - ale to není reprezentativní, oficiální názor. Jako farář v takového Boha a v takovou církev jakou zde autor představuje také nevěřím a z něčeho takového bych také vystoupil.

Doporučuji přístup evangelického teologa J.L. Hromádky - s jinými, odlišnými názory se máme střetávat, diskutovat s nimi, v jejich výšinách, když z nich vezmeme to nejlepší a podrobně se s nimi seznámíme. Jinak pouze ukazujeme na svoji nevzdělanost.

2 1
možnosti
Foto

J61a60n 76R68ý29z78n15a43r

10. 2. 2014 12:22

Díky za příspěvek.

    Evangelický přístup asi bude jiný než katolický, u nás však je většinový.

    Nebudu studovat teologii, ale spíše se snažím o očistu obsahu všeobecně používaných pojmů. pojmů.

    K pramenům - např:  Podle mluvčího Vatikánu Thomase Rosici lidé, kteří znají katolickou církev "nemohu být spaseni", pokud do ní "odmítnou vstoupit či v ní setrvat".   Zdroj: http://www.lidovky.cz/ateisti-skonci-v-pekle-opravuje-papezova-slova-vatikan-pi4-/zpravy-svet.aspx?c=A130527_142038_ln_zahranici_jv

    K pramenům: konstatování o matce Tereze je pravdivé.

0 0
možnosti

pane zase jen lžete , Bůh nepodmiňuje svou lásku křesťanstvím

1 1
možnosti
Foto

Podle učení např. římskokatolické církve mi Bůh odejme svoji lásku navěky nejpozději v okamžiku smrti, pokud nebudu jejím příslušníkem.

    To je učení římskokatolické církve, které lze dohledat a zdokladovat.

    Další křesťanské církve mají učení velice podobné.

     ............

    Pokud Bůh nepodmiňuje svoji lásku křesťanstvím, tak se v nebi shledáme se spoustou bezva lidí - ať již ateistů, jinověrců, budhistů, muslimů ....... tak jste to myslel?

0 0
možnosti

Křesťanská láska:

Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale neměl přitom lásku, jsem jako zvučící kov a řinčící plech. Kdybych měl dar promlouvat z vnuknutí, rozuměl všem tajemstvím, ovládal všechno, co se může vědět, a víru měl v nejvyšší míře, takže bych hory přenášel, ale neměl lásku, nejsem nic. A kdybych rozdal v almužnách všechno, co mám a ( pro druhého) do ohně skočil, ale neměl přitom lásku, nic mi to neprospěje.

Láska je shovívavá, dobrosrdečná, láska nezávidí, láska se nevychloubá, nepyšní, nedělá, co se nepatří, nemyslí jen a jen na sebe, nerozčiluje se, zapomíná, když ji někdo ublíží, má zármutek, když se dělá něco špatného, ale raduje se, když lidé žijí podle pravdy. Všechno omlouvá, všemu věří, nikdy nad nikým nezoufá, všechno vydrží.

Láska nikdy nepřestává. Dar promlouvání z vnuknutí pomine, dar jazyků už nebude, dar poznání zanikne. Vždyť kusé je všechno naše poznání, nedostatečné je naše promlouvání z vnuknutí. Ale až přijde to, co je dokonalé, zanikne to, co je neúplné.

Když jsem byt dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, soudil jsem jako dítě. Když se však stal ze mne muž, všechno dětské jsem odložil. V tomto životě všechno vidíme jen jako v zrcadle, nejasně, ale jednou to uvidíme tváří v tvář. Tady na zemi poznávám věci jenom nedokonale, ale jednou budu poznávat dokonale, podobně jako (Bůh) poznává mne. Zatím zůstávají tyto tři věci: Víra, Naděje a Láska. Ale největší z nich je Láska.

sv.Pavel Korintským 13

3 1
možnosti
Foto

Láska neskutečná a láska naše skutečná? Ta bude asi víc k potřebě a užitku.

0 0
možnosti

Výborné.R^ Pouze bych doplnil jenom to, že láska je výlučně pojem velmi sobecký, nikoliv symbolem kolektivistickým tak, jak nám to nejen církev, ale i jiné falešným altruismem oděné skupiny, ať již politické či jiné namlouvají.:-)

1 0
možnosti

Záleží na tom, co si pod pojmem láska představujeme. Jde-li o dobro a štěstí druhého, asi to pod pojem sobectví nelze zahrnout.

0 0
možnosti
Foto

Nevšední rozbor, souhlasím. Křesťanské církve si Boha antropomorfizovaly, tedy vytvořily si vzor v Ježíši Kristu a jeho oběti. Jak by se asi lišila idealizovaná evangelia apoštolů od toho, co skutečně kázal Ježíš. Ten nic nenapsal. 

Pro mne víra v Boha ano (vyšší řád), ale bez církevních "předpisů".

1 0
možnosti

R^ Moc pěkně napsáno!

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS