Diskuse

Křesťanství popírá samo sebe - v učení o dědičném hříchu.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Rýznare, dle tónu Vašich článků soudím, kovaný ateisto. Téma je velmi široké, tak jen heslovitě: pronásledovaní první křesťané se uchýlili na sever Afriky a asimilovali do Římského truckřesťanského společenství o něco dříve, než ve 4.stol. - vznik byl proces.

Ve svém článku snižujete význam Ježíše na pouhého zvěstovatele stavu věcí, asi na úrovni : Bůh stvořil pro lidi zákony a je na nich, jak je spravedlivě využijí. Nejsem pravý věřící, ale mám víru v "něco" mezi nebem a zemí (je nás většina populace), ve vyšší řád(dimenzi?) a citlivější lidé, než jsem já, to cítí silněji a přiklání se k existenci lidské duše a existenci pozitivního   X-prostoru, pro některé Boží jsoucno. Mimořádné schopnosti některých lidí (proroků) jsou v různých dobách docela slušně zaznamenány včetně těch Ježíšových. Pro mne je účel jeho existence zatím skryt, ale to, že nejeden z jeho učedníků popsal po jeho ukřižování jeho opětovné zjevení je na pováženou. Kromě Mohameda (který konání zázraků haněl, asi jich sám nebyl schopen; a vůbec je jeho učení až příliš účelové),  všichni proroci konali "zázraky" a pro ateistické pojetí popsaného může být "berličkou" jen pochybnost o pravdivosti záznamu. Ale jak jsem již napsal, je to na mnohohodinovou polemiku.

1 0
možnosti

J59a86n 20R96á65ž

22. 6. 2014 14:25

S článkem souhlas, s nadpisem ne!

Křesťanství je filozofie, církve byly zpočátku společenstvím lidí praktikující křesťanství, tedy v podstatě velmi demokratická sdružení lidí stejně víry. Symbolem těchto společenství byla ryba, ne kříž.

Církve, tak jak je známe dnes, jsou přísně organizované a řízené instituce, které aby opodstatnily svou existenci, stanovily celou řadu dogmat, podle kterých v podstatě nutí své členy praktikovat křesťanství. Tedy ne křesťanství popírá samo sebe,ale církve popírají svými dogmaty podstatu křesťanství.

Ale to, čeho jsem se příspěvkem dotknul je tak rozsáhlé téma, že se nedá diskutovat zde, na omezenem prostoru.

P.S. Obřad křtění měl původně symboliku jinou, než očistu od dědičného hříchu tak, jak jej vykládáte v článku. Ze starých textů se dá dovodit, že prvotním (dědičným?) hříchem bylo vyznávat více bohů a křest měl vyjadřovat u křtěného přijetí víry v jednoho Boha a  zároveň Boží odpuštění zmíněného prvotního hříchu. Dnes je to bohužel už jen nic neříkající rituál.

1 0
možnosti
Foto

To je těžké. Odporovat argumentačně někomu (třeba add Jan Kraus), kdo je nezvratně přesvědčen o opaku. Nezvratně.

Problém není víra (v cokoliv). Problém jsou církevní tatíci.

1 0
možnosti

J35a72n 78K29r87a37u56s

22. 6. 2014 10:58

Pokud, pane Rýznare, chcete něco kritizovat, nejdříve se seznamte s tím, o co tam vlastně jde. Potom možná nevznikne takový blábol, který jste napsal.

2 0
možnosti
Foto

J45a33n 77R38ý46z63n59a79r

22. 6. 2014 16:49

Blábolem je církevní učení.

A to že tyto nesmysly učí cca 1700 let nic neznamená. Ve své podstatě to začíná uznávat i papež František.

0 1
možnosti
Foto

Sám pojem "spása" je neuvěřitelný problém, anebo spíše blamáž.

      V nejnovějším překladu katolické bible - jeruzalémské bibli - se podívejte na vysvětlivky k Job 19,25.

Je to známý verš ...Já vím že můj XX žije, že on jako poslední povstane nad prachem.

      Tato věta je zaprvé jasnou definicí věčného bódhisattvy .....

      Na místě XX byl donedávna používán pojem spasitel, ale v nejnovějším vydání je nahrazen slovem obhájce ...... s tím, že se jedná o nepřeložitelný termín z židovského práva - slovo go-el.

      Termín spasitel v této souvislosti použil až sv. Jeroným ve 4. století.      Bez znalosti karmických zákonů - které judaizmus respektuje - nelze význam tohoto slova vůbec vysvětlovat.

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Rýznare, jsem praktikující katolík více jak 50 let. Ještě jsem však nikdy v žádném kostele od žádného kněze nezaslechl nic o tom, že by nepokřtěný člověk nemohl být spasen.

Každá náboženská denominace má své iniciační rituály, které přijímají jedince do společenství, křesťané nejsou žádnou výjimkou.

Křest je pro daného jedince obřad, kterým do jeho duše vstupuje Bůh. Křest má usnadnit komunikaci jedince s Bohem, dát mu na tomto světě v jeho pozemském žití možnost se mu více podobat. 

/samozřejmě jsou pokřtění, kteří se chovají zcela mimo Jeho pravidla a naopak, ale o tom není řeč ani sporu/.

Dědičný hřích není popřením křesťanství. Naopak, je to jedno z jeho dogmat. Je připomínkou lidské zrady Boha a současně vyjádřením, že Bůh i přes toto provinění dává člověku ve svém milosrdenství novou šanci. 

Přeji Vám pěkný den

1 0
možnosti
Foto

"Také ateisté, pokud konají dobro, mohou spaseni stejně jako věřící křesťané," řekl František I.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/ateisti-skonci-v-pekle-opravuje-papezova-slova-vatikan-pi4-/zpravy-svet.aspx?c=A130527_142038_ln_zahranici_jv

je to z května 2013   .... také přeji hezký den a děkuji.

0 0
možnosti
Foto

Absolutně jste nepochopil co je podle teoologie myšleno dědičným hříchem. Židé nikdy netvrdili, že jsou vyvoleným národem. To je uvedeno v Bibli.RvRv

1 0
možnosti
Foto

J50a83n 37R52ý78z75n39a84r

22. 6. 2014 16:49

Teologie je snůška domněnek, které si navzájem odporují.

0 1
možnosti

R^ lidi lze udržovat v poslušnosti jedině trvalým strašením...

0 1
možnosti

Nejlepsi na tom, je, ze krest maze uplne vsechny hrichy. Nejen ten dedicny. Takze idealni je vystihnout ten spravny okamzik, nejlepe az na smrtelne posteli. Bohuzel, nekteri nezodpovedni rodice nechavaji pokrtit uz kojence, cimz cloveka o tuto moznost pripravi.

3 0
možnosti

S dědičným hříchem přišli Židé a kdoví od koho to převzali. Staré kultury po celém světě neměly o člověku moc velké mínění, byl většinou uplácaný z bláta. A s myšlenkou, že se člověk může vyvázat ze svých chyb, hříchů přišli před buddhisty hinduisti, pokud vím. To je ta prastará cesta k átmanu.

0 0
možnosti
Foto

Myslíte sám pojem dědičný hřích anebo příběh o Adamovi, Evě, stromu a hadovi?Mám za to, že s dědičný hříchem judaizmus neoperuje.

0 0
možnosti