Diskuse

Teologie používá mentální násilí jako vlastní vědeckou metodu.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Zásadně by si měl každý uvědomit rozdíl mezi vírou a náboženstvím. A dnešní křesťanské církve stojí na náboženství a uniká jim význam víry.

0 0
možnosti
Foto

J21a44n 80R32ý58z72n95a47r

26. 6. 2014 13:42

Souhlasím s vámi jen částečně. Víra - jako racionální přesvědčení či domněnka je docela nebezpečná i individuálně, natož kolektivně.

    Když už víra, tak jako postupně zobecňovaná zkušenost - tu ale křesťanství dnešní doby fakticky nezná a oficiální teologické fakulty všech církví se jí bojí.

0 0
možnosti
Foto

J24a41n 14R14ý27z86n71a22r

24. 6. 2014 23:15

Věřící by si měli uvědomit jedno - jsou neuvěřitelně směšní! Proč?

     Trvají na tom že teologie je věda a zároveň - s tou samou argumentací -  zpochybňují psychologii, která je klasickou empirickou vědou.

    Pro nás ostatní je to právě naopak.

0 2
možnosti
Foto

Kdo a kde zpochybňuje psychologii?

Mimochodem, já tvrdím, že třeba i filozofie je věda.

Jinak, evidentně jste směšný vy sám, neboť Vám oponují i lidé mimo víru

1 0
možnosti

Je pozoruhodné, že stejných chyb, jaké vyčítá teologům, se dopouští sám pan Rýznar svou bezmeznou důvěrou v Junga a Grófa, ačkoli jejich učení nebylo nikdy prokázáno vědecky. Že by mentální násilí? "Oni mají pravdu, a že to není v souladu s vědeckými poznatky, to mě nezajímá." Že, pane Rýznare?

0 0
možnosti
Foto

J43a11n 21R10ý25z55n93a53r

24. 6. 2014 23:12

Pane Švadlenko, vykašlete se na kostel a na Grygara ... a především na křesťanskou vědu. Křesťanským natvrdlům to trvá 350 let - jak jste se dočetl.

      Jak chcete vědecky prokázat slepým princip fotoaparátu?

      V bývalých západních státech je běžně Grof uznáván a psychospirituální krize je v číselníku nemocí. Diskuze o Jungovi se dějí akorát v klubech křesťanské akademie.

     Ti vaši křesťanští vědci zpochybňují čínskou medicínu, přesto že je desítky let uznávána světovou zdravotnickou organizací.

    Co vyvodíte ze skutečnosti, že vám Duka, Grygar, Halík apod lhali o čínské medicíně nejspíše vědomě? Důvěřujete jim?

   ...............     Platnost Grofa i Junga se prokazuje kazuistikami léčených pacientů.

0 2
možnosti
Foto

Zdejší věřící nechť mi prominou, ale teologie nemůže být věda z jediného důvodu, a to že se věnuje něčemu, co doposud nebylo ani potvrzeno, ani vyvráceno. Kdežto všechny ostatní vědní obory se mohou o něco konkrétního a "hmatatelného" opřít.

Pokud chápeme teologii jako vědu, která zkoumá archiválie, týkající se víry, náboženství či církve, je to OK. Pokud bude ale zkoumat existenci Boha (a pod.), přestává být vědou. Ať už chápeme Boha jako nějakou energii, přírodní zákony, vlny, vše prostupující vyšší inteligenci nebo podobně, nemůžeme jej nikdy pochopit a poznat, protože se nachází v  dimenzi mimo náš reálný svět. Pokud budeme říkat, že  "takto to Bůh chce", není to vlastně rouhání?

A kolik toho víme o našem reálném světě? 1%? Kéž by!

2 2
možnosti
RH

I současná věda je silně ideologizovaná, o nezávislém bádání nelze hovořit. Duch doby snad působí vice než ve středověku.

3 0
možnosti
MK

Ve středověku byly univerzity na rozdíl od dnešních skutečně svobodné. A to jak ve smyslu náboženském, vědeckém i politickém. 

Ostatně hodně lidí se ohání středověkem, Brunem a není to tak dávno, co někteří vědci přišli o práci, univerzitní místa apod. , jen proto, že zveřejnili studii, které odporovali dnešnímu korektnímu pohledu na svět a život.

3 0
možnosti
Foto

Pro vaši informovanost Galileonestrávil ve vězení jediný den a nikdy nebyl mučen. Proti Galileovi mluvilaskutečnost, že mu byly dokázány evidentní omyly v jeho dosavadní vědecképráci.  Popíral například existenci komet, odmítal akceptovat, že Jupitermá své měsíce, obíhající kolem něj a nechtěl připustit, že mořský příliv jezpůsoben přitažlivostí Měsíce. Dnes je z ryze vědeckého hlediska zřejmé,jak hluboce se Galileo v tomto mýlil.  Pochybnosti muselo vzbuzovattaké arogantní vyjadřování Galileovo, který častoval své vědecké oponentynadávkami typu „osel“, „imbecil“ apod.Tímvším se stával nevěrohodným. Žalobci však byli jeho kolegové – přírodovědci.Galilea neobviňovali z toho, že hlásá heliocentrický názor, ale že ho předkládájako absolutní a závaznou pravdu, nikoli jako pravděpodobnou vědeckou hypotézu Galileo nebylnadto obviněn ani z kacířství, pouze z neúcty k Písmu sv. a zlehčování jehovážnosti, čehož se měl údajně dopustit svým kategorickým setrváváním naheliocentrismu jako jediné prokázané pravdě. Bylodsouzen k opravdu „krutému“ trestu: musel se tři roky modlit jednou týdně sedmkajících žalmů.  Galileo byl ubytován v nádherné vile Mediceů vŘímě, kde měl možnost věnovat se vědeckému bádání. Zemřelr. 1642, když předtím přijal svátosti a kněz, který jej zaopatřoval, mu přinesltaké papežovo požehnání.

6 2
možnosti
Foto

J60a44n 55R17ý59z55n33a29r

24. 6. 2014 10:17

Pane Kindle, celý váš příspěvek je naprosto jasným příkladem dopadů a neustálého používání mentálního násilí k obhajobě křesťanství.

    Nebudu dlouze rozebírat. Říkáte, že Galileo nikdy nebyl mučen. V tom máte pravdu. Ale už když to řeknete či napíšete, tak zasloužíte facku. Víte proč?

    Galileo Galilei byl ve svých 69. letech přiveden do mučírny inkvizice.

    To vám nestačí pane Kindle? Co vlastně vy křesťané ještě uděláte pro obhajobu neobhajitelného?

     Co je to mentální násilí pane Kindle? Přivést 69. letého muže do mučírny inkvizice a důkladně ji s ním projít to už je hodně za hranou mentálního násilí!

4 3
možnosti
OK

Mám rád kvalitní polemiky. Bohužel tato fantasmagorie zdaleka nedosahuje kvalit takového Dawkinse.

2 1
možnosti
OK

"Teologie přestala být vědou na konci čtvrtého století - první nám známou popravou heretika. Považovat teologii za vědu, znamená spolu s teology uznávat anebo spíše predikovat a deklarovat omezenost lidského poznání."

Teologie a filosofie byly až do scholastiky neoddělitelné.

2 1
možnosti
Foto

Představte si, pane Koláři, že církev se vždy zajímala vědou a zejména atronomií a třicet kráterů na měsící je pojmenovaných pro církevních astronomů zejména z řádu Jezuitů. Církev byla první, která konstatovala, že hádání z hvězd a planet o osodu lidí je pavěda. Například Kopernik nejenže nikdy neměl kvůli svémuheliocentrickému názoru potíže s církevní autoritou, ale naopak papežPavel III., jemuž věnoval svůj spis „O pohybu nebeských těles“, jmenovalKopernika členem Papežské akademie a s poctami jej v Římě přijal.

2 1
možnosti
Foto

Jsem zvědavý, zda na Vás pan Oulický také podá trestní oznámení.

Více zde: http://jaromirpetrik.blog.idnes.cz/c/414812/Katolicka-moralka-Naciste-doposud-nebyli-exkomunikovani.html

Za mne karma, i když nesouhlasím s tím, že si křesťané holocaust vymodlili.

2 1
možnosti
OK

Musím s povděkem kvitovat, že v oblasti zdravého úsudku převyšujete autora.

0 1
možnosti
JS

Jak už zde bylo řečeno, děláte stejné chyby, které vyčítáte teologům.

Píšete například, že "holocaust je přímým důsledkem teologie a praxe všech křesťanských církví. Křesťané si v podstatě holocaust vymodlili."

Pokud použiji Váš pojem, tak právě takový výrok lze označit za "mentální násilí". Pragmatik by to však označil i mnohem tvrdšími pojmy.

Píšete o tom, že teologie "nemůže být považována za vědu", ale zároveň zdůrazňujete roli intuice. Na základě čeho určujete, že intuice je pravdivější, než teologie? Za nejpravdivější patrně považujete jednu určitou intuici – a sice tu vlastní, že?

Píšete také, že "Považovat teologii za vědu, znamená spolu s teology uznávat anebo spíše predikovat a deklarovat omezenost lidského poznání." A Vy si snad myslíte, že to není pravda? Opravdu si myslíte, že lidské poznání je neomezené? Neomezený je pouze prostor lidského bádání (vesmír), ale lidské poznání bude vždy omezené, vždy bude mít své hranice. Vědec by musel být větší než vesmír a existovat mimo prostor a čas, aby mohl prohlásit, že jeho poznání je neomezené.

Mícháte dohromady fakta a své teorie do nesourodého "guláše", do něhož je zavařena urputná snaha nějak se křesťanů dotknout a urazit je. Já sám mám vůči mnohým křesťanským církvím velmi kritický názor, ale s vaší "intiuitivní" nenávistí se to nedá srovnat.

7 1
možnosti
JM

PerfektníR^. On je pan Rýzner tak trošku zvláštní člověk. Není to tak dávno, co zde formou modlitby / notně zvrácené / prosil za smrt rodinných příslušníků členů KSČM. I když k této straně necítím ani špetku sympatie, tak považuji podobné výroky za jednoznačný úlet nehodný slušného člověka. Na druhou stranu, s komunisty žil, za komunistů studoval, s nimi vycházel a tak to nějak na stará kolena dohnat musí.

5 0
možnosti