Diskuse

Teologie s čumákem na zdi - co je to víra?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Plně se ztotožňuji s vyjádřením Jiřího Kinkora.

Náboženství a víru zásadně odmítám, jako obrovské zlo, z něhož koření ničivá sebeobětní morálka a z ní přímo plynoucí pošlapání individualismu, sebevědomí, sebeúcty, hrdosti. Nahrazení absolutní autority rozumu a logiky slepou vírou v jakékoli oblasti lidského myšlení a jednání nemůže mít jiné než zhoubné a fatální účinky, protože principy správného jednání diktují přírodní zákony, nikoli nepochopitelná mystická autorita. Přírodní zákony se nebudou ohýbat podle nás, dávají lidem jasně a nemilosrdně vědět, co je změnitelné a co není. Přirozenost člověka - jako myslící a rozumem poznávající bytosti vyžadující svobodu ke svému přežití - změnitelná není.

Náboženství bylo historicky největší překážkou dosažení poznávací jistoty a racionální morálky. Díky potlačení rozumu podkopává víra lidský život v samém základu a v konečné instanci je odpovědná za hrozivý kolektivistický a multikulturní trend Ameriky a Evropy (o zbytku světa ani nemluvě), za ztrátu svobody a směřování k fašistické nebo dokonce islámské diktatuře.

Posílení vlivu náboženství je alternativou soudobého politického pragmatismu a morálního subjektivismu. Je alternativou, pro člověka, který v realitě tápe, protože mu někdo šátkem zavázal oči a provazem spoutal ruce za zády. Náboženství mu jako alternativu nabízí vypíchnutí obou očí. Existuje ale i jiná alternativa. Rozvázání rukou a šátku. Tu nabízí rozum.

0 0
možnosti

Jiří Kinkor ve své úvaze "Měřítkem morálky je člověk" například vyzývá, abychom se "vrátili k rozumu a hlasitě odmítli zrůdnou morálku sebeobětování ničící tento svět".

Bible oproti tomu píše, že "nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele". Zajímalo by mne, koho by chtěl mít Jiří Kinkor vedle sebe, kdyby mu šlo o život – jestli někoho, kdo vyznává jeho vlastní filozofii, nebo někoho, kdo by pro jeho záchranu byl ochoten obětovat život.

Jiří Kinkor píše, že "Náboženství bylo historicky největší překážkou dosažení poznávací jistoty a racionální morálky". Nikoli. Největší překážkou poznání a hrozbou pro lidstvo jsou lhostejnost, arogance, bezcitnost a chamtivost. 

Jiří Kinkor prosazuje "morální subjektivismus" a říká, že "měřítkem morálky je člověk". Jenže měřítkem morálky nemůže být člověk. Spousta lidí nekrade proto, že je to špatné, ale proto, že by je chytili a zavřeli. Musejí tedy respektovat morálku, kterou osobně vnímají jako překážku. Morálka (Pravda) není něco, co bychom měli vytvářet, ale něco, k čemuž bychom měli hledat vztah (přijmout nebo odmítnout). Raději bych se svěřil do rukou lékaře, který přijal životní krédo lásky k bližnímu, než do rukou lékaře, který je přesvědčen o tom, že z lidstva je třeba důsledně odstraňovat vše slabé a neduživé.

0 0
možnosti

J57a91n 70R30á24ž

26. 6. 2014 15:48

Je dobře, že o něčem, co přesahuje rácio přemýšlíte. Ale máte ještě dlouhou cestu k pochopení.

Upřímně Vám přeji, abyste se k poznání toho, co se hovorově nazývá vírou, dopracoval a přestal si klást otázku, co "víra" je  :-)

P.S. Trvá to dlouho, neb máme naše vědomí zaplevelené racionální pseudopravdou, ze co nelze dokázat neexistuje, než dospějete k úvahám o nesmyslnosti teto téze. Pak se, někdy  rychle (naráz), někdy pozvolna přihodí něco, buddhisté to nazývají "osvícení" , kdy v existenci něčeho, co přesahuje naše vědomí, přestanete věřit, protože "víte". To je stav o kterém se zmiňuje Jung: " Já nevěřím, protože vím". A pak přestane být pro Vás víra v duchovní rozměr našeho bytí tématem pro polemiku,ale jen a pouze pro dialog.

1 0
možnosti

Dovolil bych si na tomto místě uvést jedny z nejcitovanějších veršů Bible, které poměrně jasně vyjadřují, jaký smysl má v křesťanství víra:

"Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano, kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem..."

Přímo o víře pak hovoří tyto verše:

"Co je platné, moji bratří, když někdo říká, že má víru, ale přitom nemá skutky? Může ho snad ta víra spasit? Kdyby některý bratr nebo sestra byli bez šatů a neměli jídlo ani na den, a někdo z vás by jim řekl: „Buďte s Bohem – ať vám není zima a nemáte hlad,“ ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné? Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá. Někdo však řekne: „Jeden má víru a druhý má skutky.“ Tomu odpovím: Ukaž mi tu svou víru bez skutků a já ti ukážu svou víru na skutcích."

Není co dodat. Existuje nějaké lepší a názornější vysvětlení smyslu víry?

1 0
možnosti

A co takové skutky bez víry? Ty nejsou možné?

Jinak, že by mi zrovna tyto verše přišly nějak názorné, to rozhodně říct nemůžu.

0 1
možnosti

P37a70v58e78l 57V71é40b61r

26. 6. 2014 15:25

Samozřejmě, že mezi vírou a přesvědčením je velký rozdíl:

Když jsem byl malý, tak mně maminka říkala, že ho mám jen na čurání. Tehdy jsem tomu věřil. Dnes jsem o tom přesvědčený.

1 1
možnosti

Pane Rýznare, vy jste si udělal svého boha z psychologie. Bohužel. Psychologie je však pavěda, vsugerující dojmy léčenému a pak ty dojmy léčí. To Vám říkám jako člověk, který psychologii studoval a pak studium vzdal vzhledem k poznání, že nejlepším psychologem byly naše babičky.....Máš bolavé srdce? Vezmi sekyrku a jdi naštípat dříví.

0 1
možnosti

" Psychologie je však pavěda"

Na to jste přišel konkrétně jak, resp. co je pro vás definicí pavědy?

0 0
možnosti
Foto

Mám také svou víru, kterou jsem hledal celý svůj život a před dvěma roky, ve svých 52 letech jsem ji nalezl.  Je to víra, že dobrovolné vztahy mezi lidmi a svoboda dokáže vyřešit jakýkoliv problém, jakoukoliv poruchu v lidské společnosti.  Násilí naopak vede jen ke kumulaci dalších a dalších problémů a k potřebě stále většího násilí. 

Podle mne je víra to v co věříme, bez ohledu na to, jakým způsobem jsme k této víře došli.

0 0
možnosti

Každý člověk má víru. V to, či ono. ;-)

1 0
možnosti

Víra a (niterné) poznání jsou dvě různé věci, víra je vskutku jen přesvědčení často nadiktované, předané, spirituální poznání je jiná kategorie a z něj také ovšem roste víra. Víra zahrnuje i odhad, předpoklad, dedukci...aj.

1 0
možnosti

Pane Jiří. Víra je poznání a jako taková racionální. Věřit jen proto, že věřím je cestou do pekel.

1 1
možnosti

Hm, sleduj křesťanskou víru bedlivěji! Třeba máš o současném křesťanském světě jen rigidní, fixní představu.

Víra je Dar.

Díky za diskusi, vážím si Tvého hledání.

1 0
možnosti
Foto

J38a28n 53R74ý97z26n39a25r

26. 6. 2014 14:55

Hledáte i vy, anebo už jste našel?

Víra je dar ve smyslu nalézt něco anebo ve smyslu narodit se ve věřící rodině?

0 0
možnosti