Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J31o18s35e45f 39P68o92t71r

27. 2. 2016 13:46

Pan Rýznar říká :

...."Záleží jen na nás, jaký jim k tomu dáme prostor".

Vy pane Rýznar jste známý křesťanobijec. Nechtěl byste nechat na křesťanech čemu sami budou věřit a koho sami budou poslouchat? Nebo snad si myslíte, že váš názor je tak moderní a pokrokový tak ho budete křesťanům násilím nutit? Jak to dělali nejrůznější diktátoři před vámi?.

Ve skutečnosti vaše názory nedávají žádný smysl.

Je to stejné nesmyslné a úsměvné, jako když někteří disktutéři předkládají, že věřící jsou lidé bez vůle, podléhají svým náboženským vůdcům, kteří je ohlupují. V dnešní době, kdy si každý může vybrat jakoukoliv i fantasmagorickou představu o světě!. Zkuste vy a ostatní vyznavači virtuálních falešných názorů se postavit na pevnou zem

0 0
možnosti
Foto

Pane Potre, křesťané si pochopitelně mohou věřit čemu chtějí. Bohudíky jsme sekulární demokratická společnost.

Diskutovaný článek je však trošku o něčem jiném. V první řadě je o tom, že kněží své věřící i celou společnost vodí docela vědomě za nos.

Zásadní pokles popularity církví je o tom, že si tuto skutečnost uvědomuje stále více lidí.

0 0
možnosti

Článek do jednoho hesla: nemám rád církve a ty, co boží slovo zprostředkují.

Daleko vážnějším předmětem kritiky, než vnímání Ježíše v trojjedinosti, je zcela nepochopitelné chování křesťanských duchovních včetně papeže. Po vylhaně mírové a pokrytecké výzvě 38 islámských učenců + dalších připojených (r.2007) pokračuje bratříčkování křesťanských duchovních s muslimy. V Koránu se najde vše a tak do dopisu papeži a dalším vyjmenovaným vytáhli to málo veršů, které zrovna nevybízí k nenávisti a násilí.

0 0
možnosti

Pan Rýznar obecně píše články, jejichž jediné sdělení je, že nemá rád křesťanství a zejména katolickou církev. Nic více v nich není. K druhé části vašeho příspěvku - i v Bibli lze nalézt výzvy k násilí. Zvláště pak ve Starém Zákoně, který uznávají Židé. Křesťané mohou říkat, že Ježíšův Nový Zákon nade všechna starší přikázání postavil lásku. Ale Židům lze vyčítat právě takové výzvy k nenávisti jako muslimům. Bůh podle Starého Zákona vyhlazoval celé národy, aby se Židům dařilo dobře, protože oni jsou přece vyvolený národ. A to je podle jisté ideologie vede k tomu, že usilují o ovládnutí světa. Kam takovéto přesvědčení v minulosti vedlo, víme. A rovněž tak je doufám už nadmíru zřejmé, že naprostá většina Židů Starý Zákon nebere doslova a že se nesnaží zotročit svět, jako je to nyní přisuzováno muslimům. Problém dneška nejsou muslimové, ale přehnaná politická korektnost a podivná multikulturní ideologie, která brání jejich integraci. V českém prostředí pak silně působí i ruská propaganda, která se snaží narušit naše vazby k Západu a znovu nás dostat do područí ruské orientální despocie.

0 0
možnosti

Možná proto, že se jedná o abstraktní pojmy, jež doposud nemají konkrétní obsah, který by šlo vědecky testovat.

0 0
možnosti
Foto

J95a43n 92R82ý64z91n58a46r

29. 2. 2016 17:23

Mýlíte se pane Švadlenko. Všechny pojmy z psychologie a psychoterapie jsou vědecky testovány. Nejprůkazněji kazuistikami klientů.

Církevnickým potentátům to však boří jejich manipulativní představy a tak vykřikují nějaké nesmysly. V současnosti však už dokřičeli

0 0
možnosti
Foto

Ony to popírají navenek, kdežto ve skutečnosti je využívají pro zotročení oveček.

1 0
možnosti

J98a23n 62P79a36v73l89í95k

26. 2. 2016 10:05

Freud popsal tzv. individuální nevědomí, kolektivní nevědomí je objev C.G. Junga.

1 0
možnosti
Foto

J20a40n 89R54ý73z20n85a75r

26. 2. 2016 18:47

Díky za upřesnění.

0 0
možnosti

Zajímavý článek, i když s lecčíms v něm by se dalo přinejmenším polemizovat.

Zabývat se tím, co dnes křesťasnký klérus hlásá, aby uhájil svou ideologii, nedává smysl. Kapři si rybník nevypustí - takže od církevních hodnostářů nelze očekávat, že by byli ochotni vážně diskutovat o jevech a faktech, které mohou zpochybňovat doktrínu o všemohoucnosti, vševědoucnosti a lásce Boha k lidem jako Stvořitele všeho.

Kdyby připustili diskuzi, a na argumenty, ne-li přímo na některé důkazy toho, že ne všechny tyto jejich "božské" postuláty korelují s děním na Zemi, to nemohou. A tak jejich nejmocnější zaklínadlem je "Víra v Boha není o důkazech, je o víře!" ;-D

Lidé potřebují často věřit, že existuje někdo Všemocný, kdo jim pomůže v těžkých situacích a tak nakonec přijímají tvrzení, že někdo takový je.

Zajímavým důkazem tohoto lidského přijímání "božské" nadlidské pomoci je buddhismus. Buddha sám v žádného boha nevěřil. A jeho učení, které šířil, nebylo o sladění s nějakým bohem, o pomoci boha, o modlení se k vyšší moci,... Ale po jeho smrti se vytvořil kult zbožštění samotného Budhy a z učení se stalo náboženství významně se odchylující ve fundamentu od původního učení. Přesto je budhismus podstně blíže pravdivému přístupu k tomu, čemu se v článku říká vědomí-kolektivní vědomí,... možná i nadvědomí.

2 0
možnosti

Možná mnohem blíže vysvětlení toho vyššího působení na lidstvo a jevy na našeho světa, kdy na nás působí nejen dobro, ale i zlo - a to i na hodné lidi, kterým způsobuje nevysvětlitelné utrpení, je v tom že to kolektivní nadvědomí (spojené) je průmětem jak vědomí (činů a myšlenek) lidí dobrých, tak zlých . A proto v tom spojení vzniká síla působící na jevy a lidi někdy zlem a někdy dobrem. Rozhodně ne homogenně dobře, jak prezentuje křesťanství své pojetí božského principu.

Jung a Freud (a tady je můj ne úplný souhlas) sice pracovali s nadosobními složkami - ale nesouhlasím s pojetím, že interakcí vzniká kolektivní nevědomí. Podle výše uvedené co píši, jde o nadvědomí.

Ve 20. století však také nejde hovořit o ryzích marxistech. Do Marxových teorií byl implementován leninský princip a nástroje budování cesty k moci, uzurpování moci a udržení moci. Tím, že se těchto principů uchopili kariérní lidé s násilnickou povahou (což principy vlastně pro realizaci potřebovaly), tím byla posílena v kolektivním nadvědomí ta složka zla. 20 . století bylo již praktikování marx-leninismu.

Křesťanský klérus toto všechno přirozeně ví, nesouhlasím však s tím, že principiálně mu jde o udržení myšlenky, že státní moc je od Boha. Církvi nejde o státní moc - podstatně víc jí jde o to, aby státní moc byla ohrožena i mocí církve. A moc církve je daná tím, že všechny strany ovlivňuje tím, že jednak nade vší moc staví Boha, a potom sebe, jako prostředníka výkladu božích (tedy mocenských) záměrů.

Souhlasím s vámi, že doby uzákonění křesťanství jako státního náboženství v Západořímské říši se církev zcela odklonila o Kristova učení a jde jí o mocenské postavení v jí ovlivněném světě.

2 0
možnosti

Na vaši otázku je podle mně celkem jednoduchá odpověď. Křesťanské církve (a zřejmě i ty ostatní) nemohou dovolit jakoliv bádat nad existencí či změnou chápání duše jako samostatného faktu. Protože kdyby připustily jejich neexistenci či spjetí s tělem - tak by potvrdily, že neexistuje žádný posmrtný život. Po smrti by člověk nemohl jít do ráje či do pekla a prostí věřící by se za života neměly proč bát. Padlo by hlavní heslo "Modli se a pracuj", tedy za života dři a trp příkoří a drž pusu. Jak tak sleduji současné dění u nás tak pro mně je římskokatolická církev stále více a více mocenská, politická, ideologická a zejména ekonomická organizace, která na základě starověké filozofie slibuje posmrtný ráj pokud se nechají věřící řídit samozvanými představiteli Boha. Lenin a další z této party (podle mně) něco podobného okopírovali a použili také - jenom místo ráje slibovali v budoucnosti růžový život v komunismu, což je obdobé jako ten křesťanský ráj.....

1 0
možnosti

prosím omluvte, opravuji hrubku "věřící neměli"

0 0
možnosti

Nebojte, Bůh je spravedlivý a vševědoucí, až jednou předstoupíte před jeho tvář a budete souzen, bude započítáno skutečně vše, i to, co jste nemohl ovlivnit, i to nadosobní.

Na druhou stranu církev opravdu nemůže dovolit, aby kde kdo omlouval svoje pochybení kolektivním vědomím................ "Posílali jsme židy do plynu? Ale no ták. Taková byla doba kámo..." - uznejte, že takhle by to nešlo.

0 0
možnosti
Foto

Pane Morbicere církev s prominutím nemá co komu dovolovat, od toho tady nejsou. A to ani svým věřícím. To si pletete s islámem.

Působení kolektivního nevědomí je objektivní mechanizmus. Každý z nás má individuální odpovědnost a individuální osud. Jakýkoli alibizmus je mu houby platný.

Pochopení funkce kolektivního nevědomí umožňuje jednotlivci i společnosti se snáze vymotat z negativních tlaků a na druhou stranu použít to pozitivní, co nás podporuje v tom nejlepším slova smyslu.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS