Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Rýznare, a Vy sám jste ochoten počítat s tím, co sám píšete, tedy že "druhý může mít víc pravdy"? Svůj článek jste totiž napsal přesně jako někdo, kdo považuje svůj názor za "absolutní pravdu".

2 0
možnosti
Foto

J24a19n 32R55ý90z29n13a24r

14. 8. 2015 14:45

Nic z toho co píšu nepovažuji za absolutní pravdu. Jsem naprosto srozuměn se skutečností, že je mnoho lidí, kteří znají mnohem víc pravdu než já vlastně ve všech oborech mého zájmu.

     Takové lidi vyhledávám, rád se od nich učím anebo se s nimi i třeba dohaduji. Otevřeně řečeno skutečné dohadování se snažím vést pouze s lidmi, které považuji za moudřejší než já sám.

     Základní problém je v tom, že já kráčím cestou přímého poznání a tak vše co mi kdo říká anebo co čtu s tímto přímým ale pochopitelně částečným poznáním srovnávám.

     Kdežto teologické fakulty stále fungují na principu scholastiky.

     Spiritualita, psychologie a podobné obory zatím čekají na svého J. A. Komenského. J. A. Komenský vyhnal scholastiku z necírkevních předmětů a tak založil moderní pedagogiku založenou nikoli na šprtání, ale na porozumění.

     Kdo tohle však udělá, tak křesťanům zbourá celou teologii. Islám na tom nejspíš není o nic lépe.

......

    Ale přiznám se, že teologii bych zařadil na filozofickou fakultu, pod obory historie anebo etnografie, :-)

0 1
možnosti

Když vznikly univerzity, tak jejich hlavním učebním oborem byla teologie, ostatní obory byly součástí těchto univerzit a první univerzity byly zakládány církví. 

Jinak jako absolvent teologie vám mohu říci, že se tam skutečně neučí víře. Víře v Boha se nadá naučit, nejde k ní člověka donutit a co nově věřící, to jiný příběh, jak se k víře dostal. Vždy to byl nějaký impuls, který většinou ani nevzešel od věřících. 

A jinak, nevím co si myslíte, že se na teologické fakultě vyučuje. Protože mnohdy jsou tam obory jako je sociální pedagogika, androgogika, sociální práce apod. 

A co se týče přímo teologických oboru, viz pan Křivánek pode mnou.

5 0
možnosti

Jejda! To je ale blááááábol!:-)

Teologické fakulty nejsou nedělní škola s panem farářem, neučí náboženství, ale teologii s velikým přesahem do filosofie, historie, kultury, ale třeba i sociální péče... Víra či členství v církvi se studiem teologie nesouvisí, snad s výjimkou farářských oborů.

Jinak islám se v Čechách běžně učí včetně jeho zjevených pravd v rámci religionistiky, arabistiky apod. na mnoha školách. A na výchovu duchovních mají muslimové svoje přípravky. O výuku islámu na plzeňských právech či Vysoké škole Karla Engliše jistě nestojí.:-)

5 0
možnosti
Foto

J23a94n 77R64ý70z15n89a61r

14. 8. 2015 13:09

Ale o propagaci islámu na českých základních a středních školách už usilují, pane Křivánku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.