Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Maura Irena

17. 2. 2012 2:53
máte štěstí

že křestané jsou celkem tolerantní. ;-D

0 0
možnosti

gugus

19. 12. 2011 16:15
Ukecanej jak holič v sobotu

Opravdu nemírně rozvláčné, bez vtipu

0 0
možnosti

člověk z novinek

19. 12. 2011 11:18
Podivná úvaha

Autorova úvaha bohužel není založena na znalosti Bible a podle toho také vypadá. Zcela chybná je již úvodní informace o tom, že slovní zásoba hebrejštiny a aramejštiny "je do 2500 slov". Autor si patrně neuvědomil, že těmito jazyky je sepsána podstatná část Bible. Také si neuvědomil, že mnoho evropských národů si na překladu Bible vybudovalo spisovnou verzi svého jazyka.

Úvahy o modlitbě "Otčenáš" ve smyslu "Otče-Matko kosmu" nebo dokonce "Činnosti beze slov", "tichá sílo" apod. nemají žádnou oporu v biblických textech, ale jsou pouhým odvarem populárních záhadologických konstrukcí, kterých je plný internet.

Jako elektroinženýrovi by Vám měl být znám princip Ockhamovy břitvy, tedy princip logické úspornosti. Slovo Otec v Bibli vyjadřuje nejjednoduší a základní vztah lidí ke svému Stvořiteli. Všechny biblické osobnosti měly s Bohem osobní vztah, hovořily s ním a Bůh hovořil k nim. Biblický Bůh koná a je účasten na svém stvoření, není netečný, je milující. Pouze takový Bůh má smysl.

0 0
možnosti

_-1-_

19. 12. 2011 10:19
Jako ateistovi jsou mi podobné úvahy zcela ukradené .....

..... jediné rozhodující kritérium, dle kterého posuzuji křesťany je to, zda jsou mi nebezpeční ..... konstatuji, že nejsou a tak je "nechávám žít" :-)

0 0
možnosti

iacobau

19. 12. 2011 9:08
Gratuluji, pane Rýznare,

tak vidíte, že to zvládnete i bez Halíka. Jinak doporučuji trošku si prostudovat křesťanskou teologii, ať víte, o čem je řeč. Ve skutečnosti jsou totiž vaše představy o křesťanském učení liché, ať již jde o pojem Boha Otce (kde teologie zdůrazňuje nepřesnost pojmenování nedostatkem jazykových nástrojů) nebo o učení o Svaté Trojici (které vychází i ze Starého Zákona a z jiných pasáží Nového Zákona, než je pouze citovaný výrok).

A zkuste ještě jiné osobnosti, tuším že Grygara už jste taky zmiňoval. Napovím: Špidlík, Ratz inger, Tomáš Akvinský, Erasmus, Luther, Augustin, Jeroným...

1 0
možnosti

viveka

19. 12. 2011 9:04
Karma a souhlas.

R^

3 0
možnosti

viveka

19. 12. 2011 9:01
A nenapadlo Vás, že maminka

je Duch Svatý?

0 0
možnosti

akki

19. 12. 2011 9:09
Re: A nenapadlo Vás, že maminka

Že by Duška Svatá? Nebo Duchyně?:-P

0 0
možnosti

rodd

19. 12. 2011 8:51
Takto to nelze brát,

v dnešní době díky možnostem vzdělání, svobodě a informacím teprve vstupujeme do druhé fáze a to duševního lidstva. Předtím a doposud byl osud lidstva jen zápasem o přežití a ustátí mnoha vlivů a čistě vlastně šlo o živočišný boj. Tomu bylo podřízeno vše a díky tomu vlastně vznikla monoteistická náboženství a duchovní pohled na svět jež vlastně odpovídal zápasu o přežití lidské populace v době kdy zde byl zápas s římskou říší, dále germány, vikingi, hůny, ..., dále morem atd. Lidi v té době se dožívali maximálně 30 let a ochranu spatřovali v silném pánovi a šamanovi později církrvi. Vzdělání nulové. Díky Karlovi zvanému kladivo, vlastně dnes máme křesťanskou evropu a ne muslimskou ... . Navíc tehdejší svět tak poznáním upadl, že též nerozuměl dřívějšímu poznání a to bylo pak citelné u překladů tisků ... .  V tomto kontextu vlastně svatá trojice měla svoji poplatnost a smysl. Dnes díky vzdělání budeme spatřovat tyto ... . ale je potřeba to vnímat v kontextu doby.

0 0
možnosti

jirka1965

19. 12. 2011 8:49
Nechápu,

proč je tato ubohost umístěna v rubrice Politika. Že nechápete Písmo svaté je nám všem jasné, ale že si myslíte, že to patří do politiky to už mi jasné není.

2 0
možnosti

eržabet

19. 12. 2011 8:05
víra?

"Když víra chřadne, pak je patrně znetvořena. Neviděli jsme však také v kulturní oblasti, tedy ne jen v individuální, ale i sociálním měřítku, že vytěsněná víra se stává pověrou? A to všude tam, kde se náboženský cit stane obětí vytěsnění ze strany rozumu, technického intelektu, který sebe sama pokládá za znamenitý? V tomto smyslu na nás může mnohé z našich dnešních kulturních poměrů skutečně působit jako "obecná lidská nutkavá neuróza", řečeno s Freudem - mnohé s výjimkou jednoho: právě s výjimkou náboženství." (V.E.Frankl, Psychoterapie a náboženství, 2007, s. 44)

1 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.