Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Darth__Vader

17. 2. 2012 13:58
Zase ahistorické bláboly.

Křesťanská církev se nerozštěpila proto, že by její západní část v 11. století ovládli němečtí císařové. Rozštěpila se mnohem dřív, v roce 1054 byl jenom proces dokončen, když se obě půlky církve navzájem vyloučily. Vzdalování Západu a Východu započalo už rozdělením Římské říše v roce 395. Obě poloviny pak měly zcela odlišný vývoj, Východořímská říše se udržela, Západořímská padla. Západ poté tíhnul k římskému patriarchovi (papežovi), Východ k tomu konstantinopolskému (byl to i boj o moc, kdy se byzantský císař prohlašoval za hlavu všeho křesťanstva, což západním králům nebylo po chuti). V průběhu staletí se rozpory stále více prohlubovaly, až to nakonec vyvrcholilo zcela banálním sporem o interpretaci jedné biblické věty, který se stal záminkou k rozštěpení. A jinak, ani akupunktura ani homeopatie nemají vědecký základ - to říkám jako ateista. Obě metody jsou založeny na placebo-efektu, homeopatii lze pak označit přímo za podvod, protože přináší značné zisky výrobcům cukrových kuliček

2 0
možnosti

Hamrlok

17. 2. 2012 18:46
Re: Zase ahistorické bláboly.

Čo myslítě tým "veďecký základ?" Myslím, že zisky "výrobců cukrových kuliček" jsou nesrovnatelně nižší, než zisky výrobců různě barevných koleček, čoček a šišek, kteří své Elixíry Života Na Vědeckém Základě rozdávají zcela zdarma a z lásky k lidstvu.;-D Tohle si, prosím, račte zapsat za svá nemytá ušiska: Nejlepší způsob, jak něco zdiskreditovat, aspoň v [>-], je říct: PODÍVEJTE, ON Z TOHO MÁ PENÍZE!!!

0 0
možnosti

Karel Kubrt a tchýně

17. 2. 2012 11:28
Nechtěl bych

být váš psychiatr. Nenávidíte katolíky, plácáte páte přes deváte a nakonec svůj moudročlánek shodíte slovy nafoukaných kreténů Jana Pavla II. a Benedikta XVI.

Je vám sice šedesát jedna, ale rozum a vnímání světa a jeho složitostí máte na úrovni žáka zvláštní školy. O křesťanských otázkách ani nemluvě.

Až zas budete chtít plivat na ŘKC, půjčte si v léčebně nějakou odbornou literaturu, ať zas nevypadáte jak blbec.

2 0
možnosti

dovolilbychsipodotknouti

17. 2. 2012 10:42
Vážený pane Rýznare,

již delší dobu mi dělá starost váš zdravotní stav. Vaše záchvaty fantasu jsou čím dál častější! Pomněte, prosím, že jste v nebezpečném věku a mohla by vás klepnout pepka natotata. Takhle se přepínat! Mějte rozum! Takový chytrý a sečtělý člověk, který toho tolik ví, jaká by to byla škoda pro tuto zem a společnost kdyby o vás přišla. A přišli bychom zárověň o filozofické traktáty pana oooo a jemu podobných. Dlouho jsem usilovně přemýšlel jak vám pomoci a napadla mi babská meducína, možná, když zase pocítíte, že se ten záchvat fantasu blíží, měl byste zkusit ledový zábal. Hezky celé tělo zabalit do lajntuchu namočenýho v ledový vodě, jen vaše moudrá hlava by trčela ven a pak půlhoďku počkat jestli se to nezlepšilo. Dokonce do tý ledový vody můžete kápnout ocet, ale to znáte, ta kyselost páchne z vašich traktátů na sto honů. No a když se to nezlepší, tak zábal opakujte. Možná byste také mohl převzít praktiky vámi milované a obhajované církve. Dlouhodobý půst a nebo se staňte flagelantem!

3 0
možnosti

oooo

17. 2. 2012 10:15
Šarlatánství je nebezpečné.

Homeopatie, akupunktura, senzibilové, ... . To jsou všechno nevědecké a tím i nebezpečné šarlatanizmy ohrožující naše zdraví. O vývoji léků něco vím, takže vím kolik let a prostředků (finančních i lidských-vědeckých) stojí vývoj nových léků a léčebných postupů. Kriticky myslící lékař-vědec nemůže přijmout lék, nebo metodu, protože to paní XY pomohlo, což potvrzuje 6 z 5-ti jejích známých - že to někteří z "lékařů" dělají to je jiná věc - asi nemají dost vyvinuté to kritické myšlení. Není tu prostor k podrobnějšímu vysvětlení takže jen řeknu, že žádná z těchto a mnoha podobných "léčitelských" zázračných metod nebyla vědecky prokázána. To by mělo střízlivě uvažujícímu člověku stačit, ale lidi mají holt různou úroveň vzdělání a důvěry ve vzdělání, vzdělanost a vědu a tak, ve svém zoufalství (protože lékařství dosud není všemocné), sáhnou i po těchto metodách - ke své škodě.

Poznámka na závěr - mám rakovinu a za žádným šarlatánem nikdy nepůjdu.

4 0
možnosti

Darth__Vader

17. 2. 2012 15:23
Re: Šarlatánství je nebezpečné.

MUDr. Jonáš by vám tak krásně vysvětlil, že příčinou té rakoviny je "zánětlivé ložisko", načež by vás "detoxikoval" pomocí svého nejnovějšího přístroje. Sice by vám nijak nepomohl, ale vy byste pomohl jemu. Taky potřebuje jíst, že? Ale jinak - upřímnou soustrast...

0 0
možnosti

oooo

17. 2. 2012 9:44
Kritické myšlení proti šarlatánství.

Já jsem moc rád, že v ČR máme tak skvělé sdružení moudrých lidí, jako je Sísyfos. Tím, že jsme zničili školství omezením matematiky, fyziky a přírodních věd a také velkou komercializací šíření informací i dezinformací (bulvár, esoterická literatura, astrologie, numerologie ..), nové generace obtížně získávají kritické myšlení a podléhají těm staro-novým šarlatanismům. A nejsem hrdý na to, že mám jako evropan "křesťanské tradice". Vždyť KŘESŤANSTVÍ málem EVROPU VYHUBILO - 30-ti letá válka zahubila 50% obyvatel Evropy, v některých oblastech až 70-80% ! Proti této apokalypse boje o moc a majetek mezi katolíky a protestanty jsou takové tragedie jako inkvizice, křižácké války, pogromy, holocaust, .. už jen epizody. Na to mám být hrdý? Žádně jiné náboženství na světě nestálo tolik životů. Štěstí Evropy je v tom, že ta 30-ti letá křesťanská apokalypsa přispěla k sekularizaci - zbavení církve světské moci a k nástupu vědeckého - kritického myšlení. Kritické myšlení je dokazovat - ne věřit.

3 0
možnosti

iacobau

17. 2. 2012 12:14
Re: Kritické myšlení proti šarlatánství.

Dopouštíte se omylu, protože až po osvícenství byla v Evropě jakákoli válka, bitva, vražda či jiný zločin vždycky skutkem křesťanů (nebo nanejvýš židů), nikoli však církve - církev není osoba, nejsou to dokonce ani církevní papaláši.

0 0
možnosti

iacobau

17. 2. 2012 9:17
Kodet a homeopatie

Tento článek mi přijde poněkud tendenční, ale rozhodně doporučuji přečíst, aby bylo zřejmé, o čem je řeč: http://www.vojtechkodet.cz/admin/files/PDF/Homeopatie-lecba-nebo-okultismus.pdf

0 0
možnosti

Michal007

17. 2. 2012 11:17
Re: Kodet a homeopatie

Postoje uvnitř ŘKC nejsou zcela "přes kopírák", např. Halík nedávno kritizoval paušální odsuzování jógy a homeopatie. To je zřejmě mimo autorovy rozlišovací schopnosti. Řekl bych, že rozumní autoři poukazují na rizika jednotlivých směrů s tím, že ne vždy se musí tato rizika naplnit.

1 0
možnosti

iacobau

17. 2. 2012 9:04
Když jsem se chtěl podívat, jak Halík popírá nevědomí,

kliknutím na příslušný odkaz jsem se dostal na jiný Rýznarův článek, poté zase na jiný Rýznarův článek a pak pro změnu zase na jiný Rýznarův článek.

Společným jmenovatelem všech těchto článků je nepokrytá nenávist vůči křesťanství, zejména vůči katolictví. Klíčovou pasáží tohoto článku pro mne je autorova zmínka, že je bývalý katolík. Je pozoruhodné, že mnozí agnostikové či prostě lidé mimo křesťanství mnohdy dokážou psát o křesťanství věcně (byť s nimi nemusím souhlasit), zatímco bývalí křesťané mají potřebu se leckdy agresivně a emotivně vymezovat.

Je to škoda, protože autor zde načal zajímavé a kontroverzní (kontroverzní i uvnitř církve) téma exorcismu. Jenže je již zcela pod jeho rozlišovací schopnost rozpoznat a oddělit fakta od domněnek, nehledě na to, že zde míchá Halíka a Kodeta (dost rozdílné osobnosti zcela odlišných názorových proudů), o Grygarovi ani nemluvě. Překvapení z toho, že po velkém schizmatu se pravoslaví a katolictví ubíralo vlastní cestou je pro mne

4 0
možnosti

iacobau

17. 2. 2012 9:06
Re: Když jsem se chtěl podívat, jak Halík popírá nevědomí,

překvapením z toho, jakými vědomostmi tento bývalý katolík oplývá. Nemluvě o tom, že katolická dogmata, která navíc mají různý stupeň důležitosti (zjednodušeně řečeno), vycházejí z Bible. Jejich zdůvodnění je postaveno na výkladu pasáží z Písma, nikoli na nějaké libovůli či pouhé dohodě teologů.

2 0
možnosti

pesimistafurt

17. 2. 2012 8:58
Předpokládám, že autor víc rozumí

elektrice. Pokud je to stejné nenechal bych mu vyměnit ani žárovků.

2 0
možnosti

petrph

17. 2. 2012 8:14
bohužel

Když čtete i zde články pevných věřících,upozorňují, že jediný a zcela pravý  podklad    víry ze kterých mají křestané čerpat, je Bible,daná od Boha. O dogmatech formulovaných církví jako institucí se radši nezmiňují...To na člověka dopadne až když uvěří...Je to smutné, ale doporučení asi je, i pro křesťany,, méně věřit (tedy církvi a jejím zástupcům),ale radši si otevřít tu Bibli a podívat se co píše přímo  v ní..To jediné je pro ně -ve  vztahu k Bohu   závazné...

1 0
možnosti

iacobau

17. 2. 2012 9:12
Re: bohužel

Dogmata jsou samozřejmě nutností. Když například řeknu, že Bůh je věčný, neviditelný a jediný (neb to jednoznačně vyplývá z Bible) a udělám tedy z toho dogma církve, pak když přijdou alternativní vykladači písma, tvrdící že za pojmem Bůh se skrývá tehdejšímu člověku zcela nepochopitelný střet primitivní lidské civilizace s vyspělou mimozemskou civilizací, bude na první pohled zřejmé, že jde o herezi.

Podobně když si pravicová strana stanoví (byť i nepsané) dogma, že model sociálního státu je nepřípustným a odporujícím zásadám, na nichž staví tato strana svou ideologii, bude zřejmé, že když člen této strany začne prosazovat myšlenku sociálního státu, bude vnímán jako "heretik" a strana se s ním brzy rozloučí.

1 0
možnosti

kuča

17. 2. 2012 8:05
Vidím u tohoto přesvědčeného autora........

:-)......po dlouhé době diskusi ! Budiž mu chvála ! Jinak spisovatel sám pro sebe ! RvRvRv

1 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.