Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rezjir rezjir

18. 5. 2012 19:27
Nejde o o to, že socialismus či komunismus nefunguje

jde o to, že kapitalismus je na tom ještě hůře nefunguje vůbec.

1 0
možnosti

kaktusak

17. 5. 2012 23:22
Máte v tom zmatek.

Anebo úmyslně šíříte polopravdy.

Obama není marxista ani komunista. Obama, komunisté ani marxisté nehlásají sociální teorii, že by nikdo neměl být ani chudý ani bohatý. Rovnost znamená něco jiného, než že všichni mají stejné příjmy. Rovnost prosazovali už kapitalisté za Velké francouzské revoluce, ti určitě stejné příjmy pro všechny odmítali.

Takže ten údajný pokus je nesmyslný, netýká se socialismu ani Obamy.

V kapitalismu jedni pracují, druzí jen vlastní a žijí z cizí práce. Komunisté (ne Obama) usilují o změnu, o odstranění vykořisťování.

1 0
možnosti

Paeris Kiran

18. 5. 2012 9:02
Re: Máte v tom zmatek.

Někdo tu práci organizovat musí. (A upřímě zatím se vcelku dobře ukazuje že toho 90 procent populace není schopno)

Víte... žádní dva lidi si nikdy nemohou být v naprosto ničem rovni. Každý jeden člověk je naprostá individualita definovaná svým genetickým kódem (unikátní) svou tělesnou konstitucí (taktéž unikátní) i myšlením (stavba mozku je také více méně unikátní) Tyto parametry vedou k jiným schopnostem každého jedince.

Odstranění vykožisťování je nemožné dokud lidi nebou všichni kloni s naprosto stejným rozsahem schopností a osobností programovanou přes kopírák.

Lidi lza zaměsnávat pouze na základě jejich osobních schopností, stejně tak jediné co někoho kvalifikuje k tomu aby rozhodoval jsou jeho mentální schopnosti. (člověk který má problém spočítat 2+2 očividně není schopen řídit nic... on nemá ani schopnost pořádně něco vlastnit, nebude si ani schopen spočítat co všechno má).

Bez masivního genetického inženýrství a plánovité manipulace se samotným mozkem to vzdejte.

0 0
možnosti

Vrah

17. 5. 2012 11:04
Zase Halík?

Zkuste se obrátit na vhodného psychologa. Nebo psychiatra?

2 0
možnosti

iacobau

17. 5. 2012 11:12
Re: Zase Halík?

Halík ano, ale s velkým sebezapřením dokázal autor opominout Grygara, všechna čest. Jednou to jistě zvládne i bez Halíka.

2 0
možnosti

petrph

17. 5. 2012 9:33
ono je to hezké takto formulovat,

než si uvědomíme, že i za kapitalismu ve většině velkých podniků nešéfuje soukromý podnikatel, alébrž najatý management,který to dělá za výplatu(mimochodem, neslušně předraženou, včetně zlatého padáku). A že podobný  najatý management šéfuje i ve státních podnicích(např.České dráhy). A pak je tedy v moci tohoto najatého managementu aby - podle svého posouzení stimuloval zaměstnance.

A komunismus  by byl je jen v tom,že všechny podniky by byly státní(a jak toto predikují i někteří pravicoví politici, všichni občané by byli akcionáři),tudíž zisky z těch podniků by se rozdělovaly občanům,právě formou sociální pomoci.

 

K tomu příkladu ze školy-tady se zapomnělo proč vlastně v té škole ti studenti sedí,totiž  aby je ten profesor něco naučil -a studenti v USA platí nemalé školné.Tudíž,jestli profesor místo to aby je něco naučil(a oni to uměli ke zkoušce), se s nimi dphodnul jak zfixlovat výsledky zkoušky?To je pak pochopitelné že jeden špatný příklad plodí další a studenti se přestali učit

1 0
možnosti

Paeris Kiran

18. 5. 2012 9:09
Re: ono je to hezké takto formulovat,

Vysoké školy nejsou jenom o učeníl. Jsou také o individuální tvořivé práci.

Berte to jako sociologický experiment z kterého se dostal výsledek. A to už je konečně třeba začít dělat. I ve "společenských vědách" začít se skutečně vědeckou metodou experimentu na odpovídající populaci. Třeba se to tímto stylem konečně dotáhne k tomu že se společenské "vědy'" skutečně vědou stanou.

Ak tomu "státu" Nefunguje a nikdy nefungovalo to v žádném měřítku.

0 0
možnosti

iacobau

17. 5. 2012 9:15
Příklad dobrý, zbytek horší

Školní příklad je dobrý. Na Grygara jste zapomněl, ale mícháte sem alespoň Halíka. Halík není jezuita! To máte nějakou spikleneckou teorii, že on je tajně jezuita, i když oficiálně ne? Já to nechápu.

3 0
možnosti

pavel.61.

17. 5. 2012 8:52
ten :školní příklad: je užasný! Díky

0 0
možnosti

Hellmoon

17. 5. 2012 8:50
Ten příklad je pokřivený

koukám, že ho má dost lidí rádo ;-)

Nikdo už nestudoval pro zisk někoho jiného. A všichni byly OSVČ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

Jožin z planin

17. 5. 2012 10:54
Re: Ten příklad je pokřivený

Asi tak. Většina těchto příkladů je dovedená ad absurdum a nedomýšlí realitu.

1) To, co zavádí Obama, není absolutní rovnostářství, dokonce to má daleko i do Evropského sociálního systému. Jestli je to dobře nebo špatně, je jiná.

2) Málokdo pracuje "jen na sebe" jako student (ani ten, když se to vezme do důsledku). Většinou je součástí nějaké společnosti, ať už je to firma nebo třeba jen rodina, a z jeho práce mají prospěch nebo naopak škodu i ostatní. Příklad by šel upravit, aby více odpovídal realitě (ať už Obamově, Evropské nebo úplně jiné), ale byl by o dost složitější a nepůsobil tak údernicky.

0 0
možnosti

Johny__S

17. 5. 2012 8:49
Pane Rýznare,

začal jste pěkně, ale proč tam proboha zase mícháte Halíka? Vždyť to se zbylým textem vůbec nijak nesouvisí...

2 0
možnosti

Fermi

17. 5. 2012 8:03
???

Kde je Grygar? Pane Rýznar, zapomněl jste kopnout do Grygara...

3 0
možnosti

picky

17. 5. 2012 7:37
Nebude Jene, jednou provždy nebude!

Bo za tím vším stojí člověk, největší sviňa, kterou Bůh stvořil! :-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.