Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gróf není šarlatán jenom pro katolíky, ale tak nějak pro vědu obecně.

1 1
možnosti
Foto

J12a64n 64R49ý50z21n16a68r

14. 4. 2013 10:21

To těžko - např. jeho pojem "psychospirituální krize"  je zakotven v oficiálním číselníku nemocí většiny okolních států a všech bývalých západoevropských států.

0 1
možnosti

Grygar? Zapomněl jste na Halíka. ;-D

1 1
možnosti
Foto

J95a59n 91R20ý94z47n28a37r

12. 4. 2013 12:36

:-), propadl jste v testu pozornosti. Halík nechybí. Ale díky za připomínku - to aby se mi v budoucnu nepodařilo zapomenout.

1 1
možnosti

Zde je ale jeden velký problém, a ten je v tom z jak poznané stavby pojmenováváme skutečnost a děje. Příklad. mnohdy ani nevíme jakými procesy vlastně vzniká naše vědomí. Vzniká na základě kooperace několika tělesných vrstev. Základní vrstva je buněčná a zde komunikace ( ovládací software) je uložen v DNA a pomocí enzymů se vytváří buněční procesy. Pak je tu vrstva nervová (vzruchová), jež komunikuje s orgánovou úrovní a udržuje stabilitu tělesných pochodů, ta má řídící centrum v hypotalamu. Orgány mezi sebou komunikují, vyplavují určité  chemické prvky a řídí jednak procesy látkové a energetické výměny tak i procesy hormonální. Mozek zde vlastně funguje jako procesor jež má základní řídící program BIOS, jež třídí a řídí přiřazuje prioritu procesům v těle, jen velmi málo posílá do vyšší smyslové vrstvy.

Tato smyslová vrstva již je na chemické úrovni a procesy jsou zde většinou kódovány neurotransmitery , serotonin, dopamin ... .  Smyslová vrstva je už uložena ve velkém mozku a podobně jako procesor má zvukovou kartu, grafiku ... , tak zde jsou centra a pod centra jež zpracovávají vnější vjemy ze smyslů. Zpracovávají tak že jednak třídí jejich prioritu ale hlavně je protahují procesem skrz databanku uložených zkušeností.

Zde je potřeba se podívat jak se vlastně vyvíjí naše osobnost, na svět přicházíme s naprostou prázdnou databankou a nekoordinovanými  smysli. Je to de facto nulový stav. Teprve interakcí s okolím a se svým tělem vznikají zkušenosti,programy. 

Mozek zde pak zde vytváří docela složitý propočtový proces , přiřazování priorit a skládání pojmů toho co slyšíme, vidíme, cítíme a ztoho vytváří stav a reakce, naše denní vědomí. Pro příklad informace z našeho  zraku mají tak značný objem, neboť jednak zrak "hlídá" naší bezpečnost, mozek tak odhaduje děje kolem nás a možné kolize, třeba s chodci, auty, nebo že něco hrozí

0 0
možnosti
Foto

Myslíte si, že mozek odhaduje "možné kolize" jen podle informací z fyzických smyslů - zraku apod. -  anebo máme ještě nějaké jiné možnosti?

0 1
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.