Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Zásadní omyl je dělat rovnítko mezi psychicky nemocnými a uživateli psychofarmak. Ta se používají totiž nejen na léčení duševních nemocí, ale také např. k podpoře spánku, k podpůrné léčbě některých neurotických obtíží (neurotiků je v Evropě dokonce asi 3/4!) jako exogenní deprese a úzkosti apod.

Dříve takový podíl uživatelů psychofarmak ve společnosti nebyl, nicméně řada neurotických obtíží byla řešena "alternativními psychofarmaky", nejčastěji alkoholem.

2 0
možnosti
OK

Duševní choroby je třeba primárně léčit léky, zatímco různé duševní poruchy by se měly léčit primárně terapií a léky užívat jen jako dočasnou podporu (např. těžké deprese jsou životu nebezpečné).

0 0
možnosti
JM

Jestliže je třetina lidí "mišuge", tak je něco špatně. Asi to chce změnit životní styl. Takže ani psychofarmaka, ani meditace, prostě normálně žít. (a pokud možno ti méně odolní jedinci - nedívat se na televizi) ;-)

0 1
možnosti
Foto

Co si představujete pod pojmem změnit životní styl a normálně žít?

1 0
možnosti
MI

V jedné vynikající (nečeské) knize jsem nedávno četl autorův rozbor na téma - kdo nejvíce (z profesních kategorií) ovlivňuje to, jak uvažujeme a následně jak žijeme. A moudří sami vědí, že politici to nejsou (dokonce nefigurovali vůbec v první trojici) ..možná proto je tak důležitý úkol médií v tom, tenhle mylný dojem dotvářet a upevňovat (nebýt téhle vlády, tak ... tamhleta strana vám změní život k lepšímu, ...); 'to' důležité tak může v klidu fungovat, prosperovat a upevňovat svoji pozici ...

0 0
možnosti
PK

To je blábol.

Mozek je v podstatě jenom automatizovaný počítač. Někde na receptoru se vytvoří elektrický vzruch, pošle se nervovou soustavou k mozku a tam se prostou binární logikou na neuritových spojích (buď projde a nebo ne... 1/0) rozhodne co s ním dál.

Mechanismus propuštění jsou mediátory- chemikálie- ty se uvolní podle jiných vstupů... fundamentální výhoda neuronu oproti tranzistoru je to že místo 1 bazického napětí je neuron projitelný s více jinými a kam poteče elektrický proud se rozhodne podle toho jaká chemikálie v mozku je.

Schopnost mozku sebeprogramovat tím že vytváří nová spojení a ty jsou asociovány s vjemy umožňuje ho přeprogramovat ale v dospělosti je tato schopnost klesá. Chemikálie na druhou stranu změní kudy a kam jdou jednotlivé výboje. (ať je to lék a nebo marihuana).

1 1
možnosti
MI

... já taky nechápu, jak si někdo mohl kdysi myslet, že lidský mozek je něco složitějšího než si myslíme ...:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.