Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma pane Rýznare. Pěkný den

1 0
možnosti
Foto

J22a18n 10R32ý49z59n87a80r

13. 1. 2014 12:14

Díky a nápodobně.

0 0
možnosti

J95a60n 92Š27u36s79t46e42k

12. 1. 2014 18:56

Nevím, čím to je, ale pan Cvalín má daleko vyšší karmu i čtenost. :-)

2 0
možnosti
VS

Pamatuji, že v karmě a čtenosti zde svého času exceloval nějaký pan Josef Kucharovic. Ani nevím, kam se poděl.

1 0
možnosti

Únor 1948 byl samozřejmě určitým standardním nátlakovým způsobem převzetí moci, odpovídající fakticky situaci  po roce 1989. A to je naprosto v pořádku a je zbytečné se k tomu stále vracet.

A pokud se týká  stran tehdejší Národní Fronty (KSČ, Lidovci, strany Socialistická), tak všechny prošly vývojem a dnešní  nová KSČM patří již 25 let mezi nejslušnější demokratické parlamentní strany a na rozdíl od nich není spojovaná z hospodářským kriminálním podsvětí, které je zodpovědné za hospodářskou devastaci  a rozprodání naší země. A 25 let je nepochybně dost dlouhá doba pro  hodnocení stabilních a historických politických stran.

3 5
možnosti
MS

Řekl bych že vše proběhlo v demokratickém duchu,ovlivněno výsledkem II.světové a politikou západu.Ministři svobodně podali demisi a nabídli komančům vládu na zlatém podnose.:-)[>-]

3 3
možnosti
RH

Shodou okolností byly ulice plné ozbrojených dělnických gard.. :-/

5 1
možnosti

J20a69n 46Š91u88s46t72e32k

12. 1. 2014 17:12

V demokratických volbách v únoru 1948 se dělnická třída a pracující lid staly jediným pánem a hospodářem ve své zemi. Představme si, že by byla reakce v únoru 1948 zvítězila - tak jako zvítězila např. r. 1947 ve Francii, kdy vyhnala komunisty z vlády - že by byla skutečně prosadila své plány, tak jak je měla narýsovány a s dr. Benešem dohodnuty. V závodech, na dolech, v bankách i na radnicích a ve vládě by znovu šafařila buržoazie proti lidu, jak tomu bylo za předmnichovské buržoazní republiky. Místo prudkého rozmachu výroby průmyslové i zemědělské by vládla u nás krize a nezaměstnanost, jako vládne dnes již v mnoha kapitalistických zemích. Dělnické masy by hladověly a živořily při žebráckých mzdách. Politická práva a vymoženosti by byly odbourány. 

:-)

0 7
možnosti
Foto

Pane Šusteku nevím jestli provokujete anebo ne, ale přesto,pokud by zvítězila reakce, jak vy ji podle komunistických doktrín nazýváte, tak naše země by dnes po ekonomické stránce zaujímala dnes čelné místo. Protože po válce byla válkou zničena velmi málo a rychle obnovovala své hospodářství na úroveň, kterou měla před druhou světovou válkou. Rozhodně by nedocházelo k masovým krádežím majetku, které komunisté cudně nazývali znárodňování, k justičním vraždám, likvidací celých skupin obyvatelstva. Čtyřicet let komunismu československé hospodářství přivedlo k bankrotu, socialistický režim náš stát vpravdě vytuneloval. Nezaměstnaný na západě byl víc svobodný a víc bohatý, než u nás dělník, který pracoval v továrně, ve které byla přezaměstnanost, kterou komunistický režim kryl nezaměstnanost.

3 0
možnosti
Foto

Komunisté v té době ovládali jak policii, tak i armádu.   Stejně tak komunisté měli veškerou moc nad zbraněmi. Před únorem 1948 je ku Praze stažen 1. Pohotovostní pluk SNB. Jsou komunisty vyzbrojeny Lidové milice,(dříve Rudé gardy, potom Závodní stráž a následně LM) a jsou poslány do ulic Prahy. Sekretariáty opozičních stran jsou demolovány, nižší úředníci těchto stran jsou zatýkáni. Je vyřazen opoziční tisk tím, že se jim přestane dodávat novinový papír. Odpor studentů je vždy tvrdě potlačen SNB a Lidovými milicemi. Komunisté do Prahy z celé republiky sváží demonstranty, kteří mají vytvářet tlak na těžce nemocného Beneše, který osamocen komunistům podlehne. Koho zajímá průběh těchto událostí, doporučuji se sehnat knihu od Václava Vebera Osudové únorové dny. Je to čtení na základě faktů a dokumentů té doby

6 0
možnosti

Hloupost. Jak mohli mit komunisté moc nad armádou, když ještě v před únorem 1948 došlo k mostecké špionážní aféře, po únoru 1948 ke třem pokusům o armádní protikomuniistický puč. V r. 1947 celá československá generalita si krásně rozumněla s národními socialisty. Kdo ovládal Spitfiry, ovládal československé nebe.  Volynští Češi a Rusini byli také velmi kriticky naladění vůči Sovětům atd. Finační stráž byla národně socialstická. V SNB byli byli početně zastoupení jak sociální demokraté,tak národní socialisté.

Nicméně  všichni tito cítili, že dělníci mají dost těch buržoazních spekulantů, keťasů a zláté mladeže.

Beneš byl zdráv jak rybička. Stačí si zhlédnout film, jak přijímá polského velvyslance 9. března 1948 v Sezimové Ústí.

Veber je za vývojem faktografického poznání a nemá už k tomu co říci.

2 3
možnosti

Volební program platí od voleb do voleb, tedy v tomto konkrétním případě od voleb v r. 1946 do června 1948.

0 3
možnosti
RH

Žádné další volby už nebyly, jen šaráda, která tak měla vypadat. Nicméně nepředpokládám, že obsazování podniků a ozbrojování dělníků z února měli ve volebním programu..

3 2
možnosti

J94a79n 77Š56u36s49t12e32k

12. 1. 2014 15:21

150/1948 Sb.

Ústavní zákon

ze dne 9. května 1948

Ústava Československé republiky

Ústavodárné Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto ústavním zákoně:

Prohlášení My, lid československý, prohlašujeme, že jsme pevně rozhodnuti vybudovat osvobozený stát jako lidovou demokracii, která nám zajistí pokojnou cestu k socialismu. Jsme odhodláni bránit všemi svými silami vymoženosti naší národní a demokratické revoluce proti veškerým snahám domácí i zahraniční reakce, jak jsme znovu před celým světem osvědčili svým vystoupením na obranu lidově demokratických řádů v únoru 1948. Slibujeme si navzájem, že na tomto velkém díle budou pracovat společně a ruku v ruce oba naše národy, navazujíce tak na pokrokové a humanitní tradice svých dějin. :-)

0 3
možnosti
Foto

To, co napsal Petr Cvalín o r. 1948 samozřejmě není pravda.

Ale je to podobné, jako když zdejší katolíci tvrdí, že křesťanská svatá inkvizice neměla nic společného s mučením a upalováním kacířů a čarodějnic.

2 3
možnosti
RH

Nejsem si úplně jist, jestli měla svatá inkvizice něco společného s čarodějnicemi a s mučením nebo upalováním. Máte nějaký konkrétní historický příklad? (jistě tisíce)

2 0
možnosti
PK

Karma. Cvalín psal, že ho zaujal článek o výuce dejin, který se objevil na Parl.listech. Přečetl jsem si ho a nejvíc tam kdákala ta pinda Semelová, takže žádný překvapení.

5 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.