Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Opet dobre pocteni. Karma.

2 3
možnosti

Chlapče!

Jsi chytrý. To Ti nikdo neupírá. Jsi v zajetí svých představ, v zajetí svého chápání světa. Nevnímám Tě jako analytického člověka a Tvoje syntézy jsou značně diskutabilní. Rozebrat jen tento Tvůj článek by vydalo na celou knihu. Děláš stejné chyby, které vyčítáš teologům. Tvoje syntézy jsou dány cílem Tvého myšlení. A nenávidíš Církev, jak Tě to naučili. Dobře jsi se učil. Ale nenávist není dobrý životní program.

:-)

2 2
možnosti
MD

Rekl bych, ze hleda, v sobe i okolnim svete, daleko vice, nez plny pytel teologu, jez hledaji toliko co nalezt chteji a potrebuji.

4 1
možnosti
JM

R^ máte pravdu, karma. Galileo to alespoň přežil, Giordano Bruno o pár let dříve takové "štěstí" neměl..

1 2
možnosti
MK

Bruno byl stíhán v několika zemích Evropy. Mimo jiné v Anglii a protestantském Švýcarsku, odkud uprchl zpět do Itálie, protože mu v Ženevě hrozil trest smrti. Nebylo to za žádnou vědu, ale za násilí, kterého se dopouštěl a promiskuitu. Na rozdíl od Galiea to také nebyl žádný vědec, ale teolog a filozof a uprchlý dominikán, který při svém útěku z kláštera zabil opata. Původní rozsudek byl pokání v celoživotní klauzuře. Bellarmino totiž odmítal vydat Bruna světské moci. To učinil až druhý den, kdy došly zprávy z jeho domovského kláštera ohledně jeho útěku. Rozhodně Bruno nebyl odsouzen za nějaké vědecké myšlenky. Tato pohádka vznikla v době osvícenství a pořád se drží jako klíště. Kdybyste Mikulo místo palečkování a infantilních výkřiků si aspoň jednou něco ověřil. Spisy z procesu s Brunem jsou dnes dostupné online na stránkách vatikánského archívu.

5 1
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.