Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Římskokatolická církev jako instituci jistě nezaložil Ježíš, on založil církev jako společenství lidí, kteří v něj věří a řídí se jeho učením. A to je odpověď na otázku po spáse, přičemž ji lze rozšířit i o známe tvrzení v Matoušovi "Ne každý, kdo mi říká ‚Pane, Pane‘, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích.". Ostatně církev má institut tzv. křtu touhy, což opravňuje spásu i pro toho, kdo nebyl v ŘKC pokřtěn.

Mimo církve není spásy lze chápat jako mimo Kristovu církev, tzn. tam, kde se člověk vzdálí nebo odmítne Kristovo učení. Jestliže má církev katechismus, což není nic jiného než sepsaná věrouka, neznamená to v žádném případě, že pokud se někdo s tímto katechismem neztotožní na 100%, je vyloučen z církve nebo ze spásy. V učení církve by neměla zapadnout evangelijní věta "Nesuďte, abyste sami nebyli souzeni".

Z článku čiší docela povrchní znalosti až neznalosti (mimochodem, Grygarovi to sluší). Četl jste něco od Ratzingera? (Tím nemyslím nějaké rozhovory, ale vlastní dílo). V zásadě mu dosti odporujete.

2 0
možnosti
Foto

J79a56n 65R41ý80z48n73a39r

24. 7. 2013 10:38

Např.  Ratzinger: Eschatologie. Rytzingerovi budu odporovat většinou velice důsledně.

0 0
možnosti
PS

Zmatene, napsane na zaklade neznalosti. Autor napriklad neumi rozlisit katolickou cirkev od rimskokatolicke cirkve. Jeho tvrzeni, ze podle uceni katolicke cirkve nemohou byt spaseni napriklad recti nebo armensti katolici  je lzive. Take  informace, ze rimskokatolickou cirkev zakladali rimsti cisari v IV. stoleti, je  zcela mimo, autor se v ni seknul o 6 stoleti.

4 0
možnosti
Foto

Tak ono autorovi nešlo primárně o nějaký historický exkurs a třeba vysvětelní velkého schizmatu, ale jen o snahu plivnout .... i proto například používá ve svém elaborátu slovní spojení "katolík Hitler", protože byl Hitler pokřtěn a pravděpodobně v katolickém kostele .... možná by jej překvapilo, kdyby někdo začal říkat "katolík Rýznar", protože i pan Rýznar byl pokřtěn v katolické víře a dokonce, dle vlastních slov, ji ještě i v dospělosti praktikoval ....:-P

3 0
možnosti
JAZ

Konečně to někdo napsal. Snad Vás pane autore katolíci nazavraždí.

1 5
možnosti
AK

Proč by ho měli vraždit?

Ti si budou myslet jen něco o hlupákovi.

6 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.