Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážený pane Rýznare, jsem věřící a praktikující katolík a mohu Vás ubezpečit, že mi za celý můj život nikdo z kněží nekladl žádná omezení stran poznání. Mám mezi nimi několik blízkých lidí a věřte mi, že se nebrání diskusím o všem možném, tedy i věcech mimo víru. Zajímají je rovněž nové poznatky v tak ožehavých problémech, jako je umělé oplodnění či transplantace orgánů apod.

Je možné, že existují i jiní kněží/vliv děkana Wolfa v 90. letech minulého století na mladé kněze byl destruktivní/, nicméně dnešní mladí kněží nejsou jen modlícími mlýnky, jak se snažíte ve svém článku naznačit.

Koncem minulého týdne byl v Ostravě festival Colours of Ostrava. Dva mladí kněží - františkáni - jej šli navštívit ve svých hábitech. Po ujištění okolí, že nejde o převlek, ale o řádový oděv - se kolem nich shromáždila skupina mladých lidí - nejspíše nijak zásadně věřících v Boha - a kladla jim otázky a zajímala se o odpovědi. Nebylo žádných vulgarit ani posměchu. To je pro mne daleko důležitějším ukazatelem, než Váš článek, který spíše vyjadřuje Váš postoj k církvi, než nějaký obecný trend. Mít kritický postoj k církvi je správné /mnohem lepší, než 100% souhlas se vším co dělá/, nicméně mám jistý pocit z Vašich článků, že Vy spíše hledáte jen to špatné a pomíjíte to dobré, co dělá najmě v posledních letech. Jednostrannost bývá spíše na škodu.

Pěkný, i když asi deštivý den.

7 0
možnosti
Foto

Díky, také hezký den.

Mým oborem zájmu je vztah teologie jako nauky k vědě. Dále to, jakým způsobem teologie popisuje člověka a jeho schopnosti.

Proč to dělám?

Neboť tito lidé mají  z pozice účasti na kolegiích rektora našich univerzit vliv na naše vysoké školství i společnost.

Zasahují do debaty o psychologii, medicíně, sociologii naprostými nesmysly. A donedávna jejich hlas byl docela významný.

Docela mi vadí, když do debaty o psychologii jako vědě mohou zasahovat lidé s akademickými hodnostmi, jejichž nauka popírá schopnost objektivního sebepoznávání člověka.

0 2
možnosti
Foto

Teologové a kněží nepředstavilelným způsobem degradují  a limitují poznávací schopnosti člověka.???? Pokud je tato věta pravdivá, proč je tedy mezi věřícími tolik vědců, proč je tedy mezi církevními řády tolik vědců, kteří posunuli poznání ve oborech jako je biologie, chemie a dalš vědní obory, proč kolem 30 kráterů na měsící se jmenuje podle vědců z řad Jezuitů a dalších církevních řádů. Například ve 14 století kněz a učenec Jan Salisbury, který už v té době vynikl jako astronom vytyčil jasné hranice mezi astronomií jako vědou a astrologií jako pověrouRvRvRvRv

8 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.