Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťané spolu s marxisty na univerzitách - stopka pokroku v psychiatrii.

Psychické nemoci dostávají v současnosti charakter epeidemie. V rámci EU bere psychofarmaka 32% obyvatel. Situace je tedy hodně vážná. Máme v zásadě dvě možnosti léčby: medikaci anebo psychoterapii.

Hlava se přehřívá nejen jedincům. Svým způsobem i celé společnosti.

V ČR se psychoterapie pro léčbu psychických nemocí téměř nepoužívá. Spoléhá se na psychofarmaka.?

V první řadě jsou na vině všechny univerzity. Naprostá neschopnost českých akademiků propojovat poznatky jednotlivých vědních oborů.

Klasickým příkladem je oddělenost poznatků neurologie /lékařské fakulty/ od obsahu učiva na psychologických katedrách našich univerzit /filozofické a pedagogické fakulty/. V zásadě se ani nemůžeme divit. Díky neschopnosti rektorů českých univerzit se nepožaduje sebezkušenostní výcvik - pokud možno v metodách pracujících s nevědomím - jako základní kvalifikační podmínka pro vyučujícího jakékoli psychologie na našich vysokých školách.

Na českých univerzitách je z toho důvodu akademiky - teoretiky neustále relativizován význam a síla nevědomí. Stejně tak jsou jimi zpochybňovány psychoterapeutické směry patřící spíše do fyzioterapie /všechny formy traumaterapie/. Důvody jsou v zásadě dva. První je zmíněný kvalifikační - akademik bez sebezkušenostního výcviku si nedovede představit, že by něco takového mohlo nějak zásadněji fungovat. Často bývají dosti k smíchu i studentům, kteří díky marjánkovým zkušenostem docela dobře tuší alespoň to, o čem nevědomí asi tak je.

Druhý důvod je ideologický. Jeho sílu jsem si uvědomil při čtení rozhovoru se známým českým výzkumníkem v oboru psychofarmak, docentem Oldřichem Vinařem v časopise Týden 32/2013:

Kdy jste zahořel pro farmakologii? "Když byla začátkem 50. let objevena antipsychotika.Díky nim přestal růst počet lůžek v léčebnách a přestalo být nebezpečné vkročit mezi neklidné nemocné bez doprovodu ošetřovatelů."

Bylo snadné dostat léky z ciziny k nám? "Nebylo. Byly objeveny v r. 1952 a stály devizy.

Chlorpromazin byl buržoazní lék, jehož příznivé působení se vysvětlovalo vlivem na hluboké podkorové oblasti mozku. Tedy na nejprimitivnější "staré" mozkové struktury.

To odporovalo marxistické doktríně o tom, že psychika je záležitost  vývojově nejmladší části mozku - jeho kůry. Stejně jako po aristokracii převzala vedoucí úlohu buržoasie a po ní jako nejmladší ji převezme proletariát". konec citátu

Touto filozofií se dodnes řídí naprostá většina vyučujících psychologie na našich univerzitách. Někteří z nich jsou marxisté z přesvědčení a zůstali po listopadu jako vyučující a funkcionáři na psychologických katedrách - bohužel ve velkém. Nikdo jiný, než prokádrovaný marx-leninista plně loajální KSČ psychologii učit nemohl.

Tento celoživotní postoj jim pochopitelně zůstal i poté, co zahodili stranické legitimace. A oni tento svůj postoj a pohled předávají a prosazují dále. Ve vedení kateder, svým žákům i doktorandům.

Po revoluci nastoupivší křesťanští akademici rozhodně marxisty nejsou, ale v probíraném úhlu pohledu se se starými strukturami naprosto shodnou. Křesťanská teologie psychologii nevědomí napadá, tělo a emoce považuje za podřadné nebo přinejlepším druhořadé. Zásadní význam vývojově nejstarších "mozkových a psychických" struktur pro "duševní" zdraví člověka si nedovede ani představit.

Velikým otazníkem jsou teologické fakulty v rámci Karlovy univerzity - jejich dogmatizmus v rámci kolegia rektora ke svobodnému rozvoji psychologie jako vědy rozhodně nepřispívá.

Ti ostatní po těchto dvou skupinách buď papouškují, anebo nemají moc šancí ani na postup ani na změnu.

O co tedy jde?

Účinná psycho-fyzio-terapie učí, že podstatou a základní příčinou všech psychických nemocí je trauma. 

Je tedy potřeba používat příslušné terapeutické postupy. Tento poznatek však česká oficiální psychologie neustále zpochybňuje, relativizuje a napadá.

Ale spadla kosa na kámen. Psychické trauma je totiž uloženo právě ve vývojově nejstarších mozkových strukturách. Proto se jim také říká ještěří mozek. Fakticky se jedná o nervovou soustavu, míchu a na ni navazující nejmenší část mozku.

Civilní akademičtí funkcionáři si notují společně s teologickými fakultami. Všechny je usvědčuje z nevzdělatelnosti již citovaný 60 let starý poznatek zasloužilého výzkumníka docenta Oldřicha Vinaře.

Traumaterapie se tedy zaměřuje na stejnou část psyché, jako antipsychotika.

Tzn. traumata jsou skutečnou příčinou psychických chorob.

Léčba psychofarmaky a účinná psycho-fyzio-terapie cílí do stejného místa - jak v těle tak i v psyché.

Léčba psychofarmaky a léčba psycho-fizio-terapií se liší ve třech základních bodech. První bod vyznívá jednoznačně ve prospěch psychofarmak. Jejich základní výhodou je rychlost působení. Zároveň nevyžadují součinnost pacienta. Antipsychotika zabírají v řádu desítek minut či hodin. Antidepresiva za několik týdnů.

Obrovskou nevýhodou psychofarmak je jejich cena. Ta dosahuje v českém či dokonce evropském součtu astronomických hodnot. Neporovnatelné jsou taktéž náklady na výzkum - opět ve neprospěch psychofarmak.

To nejpodstatnější nakonec. Klasická západní psychiatrie nezná pojem vyléčený pacient. Nikdo takový z jejího pohledu neexistuje. Ono je to ale docela logické.

Neuronové dráhy jsou samy o sobě nefunkční. Ke své funkci potřebují tzv. neurotransmitery, což jsou látky, které umožňují přenost vzruchů po neuronových drahách. Antiopsychotika se snaží selektivně blokovat výrobu některých neurotransmiterů. Dalo by se říci, že blokují přenos vzruchů, které vyšší části mozku-psyché nedokáží zpracovat.

Takový člověk potom může sice fungovat - a bohudíky za to. Plnohodnotný emocionální život však není /fyziologicky/ schopen vést. Jak asi mohou vypadat vztahy takovéhoto "výborně stabilizovaného" pacienta?

Mizerně, protože fugující emoce on-time jsou základem zdravých vztahů. Tady máme také jeden ze zdrojů oné epidemie psychických chorob.

Psycho-fyzio-terapie postupně obnovuje plnou funkčnost nervové soustavy i psyché pacienta.

Tím umožňuje cestu k naprostému uzdravení.

Tuto skutečnost si zatím neuvědomili ani výzkumné týmy psychiatrů.

 Tento fakt veřejnost bohužel není schopna docenit. Bavil jsem se s cca 35letou ženou, jejíž manžel trpěl depresemi. Antidepresiva jej vrátily zpět do pracovního procesu. Život s ním však prý byl příšerný. Žila s gumovým panáčkem.

Nosil domů peníze, udělal vše co bylo potřeba, nějak fungoval sex. Vážně však uvažovala o rozvodu. Jinak prý by to pro ni mohlo být na mašli anebo také na ty antidepresiva. Její manžel poté prošel "alternativní" léčbou.

Manželka konstatovala, že po půl roce už je to pro ni nesrovnatelně lepší. Pro jakékoli úvahy o rozvodu nemá sebemenší důvod. A podotknu, že mají dvě předškolní děti .... Už začínáte chápat?

Psychofarmaka nějak pomohou jednotlivci a obnoví nejzákladnější funkce rodiny.

Epidemii psychických chorob však chemie nezastaví.

Konec konců - výrobci psychofarmak na ničem takovém nemohou mít zájem.

P.S. Nesouhlasíte? Podle nejnovějších studií se na zdraví lidí se podílí z poloviny životní styl, z 20 procent  to, kde člověk žije, a z 10 procent dědičnost. Pouhých dvacet procent  zdravotního stavu může ovlivnit sama medicína - tedy chemie a skalpel. 

P.S2. Po vyhodnocení článku bych rád doplinil:

Začlenění kateder psychologie pod filozofické fakulty  je velkou chybou.

Psychologické katedry patří pod lékařské fakulty.

Podřízení psychologie filozofické fakultě je poplatné ideologii - jak marxistické, tak křesťanské.

Psychologie pod lékařskými fakultami přirozeně naváže na výzkumy v neurologii a poskočí neuvěřitelně vpřed.

P.S3 Proč přibývá duševních poruch: "Jejich vyšší výskyt způsobuje například epidemie obezity, změna  stravovacích návyků nebo vliv světla," popsal přední psychiatr a předseda  České psychiatrické společnosti Jiří Raboch. Obézní lidé mají nedostatek  látek, které podporují funkce mozku, vliv hraje i trápení kvůli jejich vzhledu.  Psychiku člověka pak ovlivňuje například i to, že má méně denního světla či to,  že pracuje v noci. "Mezi psychosociální faktory patří nerovnost mezi lidmi, nejistoty, velká  pracovní zátěž, orientace na výkon. To jsou zátěžové faktory, jež někteří lidé  zvládají bravurně, ale řada je zvládnout nedokáže," doplňuje  Raboch.

 

 

Podobné téma:

 

Kliničtí psychologové i Halík - volavky farmaceutického průmyslu

Krize západní psychiatrie aneb totální rozklad společnosti?

17.listopadu - 22 let nesvobody psychologie jako vědy část I.

17.listopadu - 22 let nesvobody psychologie jako vědy část II.

Duše a tělo - veselý úvod do transpersonální psychologie

Konečně máme pravdomluvného ministra školství

Obviníme ministra školství anebo všechny rektory českých universit?

Bludný balvan pro Halíka a Grygara č.1 - za papežskou neomylnost

Já, Evina, život a realita

Kam vede Grygara, Halíka i !! nás !! jejich primitivní dualismus?

Bludný balvan č.2 pro kardinála Duku za ne-vztah psyché a duše

Odpuštění - tváří v tvář psychopatovi

Odpustit: a) Nic jednoduššího b) To je projev slabosti

Co vypovídá psychopat Barták o Halíkovi a naší psychologii?

Grygar konečně kardinálu Dukovi zlomil vaz. Sobě snad také ...

Bludný balvan č.3 pro křesťanskou akademii-Primát teologie nadvědou

Halíkova Křesťanská akademie - proč má logo s mudrci z východu :-)?

24 tisíc pacientů ročně zemře zbytečně- může za to Sysifos a Duka?

Čemu tak asi rozumí PhDr-psycholog vyučující na Karlově universitě?

Římskokatolický kněz - můžeme mu říkat duchovní?

Benedikt XVI.: víra je nad morálku. Co vy na to, lékaři?

Jsou džihád,fatva apod. k smíchu?Nikoli,likvidují neurotransmitery

Profesor Pafko a eutanázie - zmatení a chaos v hlavě i hodnotách

Současná sociologie jako křesťansko-komunistická pavěda

Marx versus Jung? Nikoli, jen dva různé pohledy na totéž

Čekání na reformu psychiatrie: Chybí lékaři pro děti či stacionáře

Změny  v psychiatrii si vyžádají nejméně osm let a šest miliard

 

 

Ústí nad Labem, 15.8.2013

 

Ing. Jan Rýznar

Autor: Jan Rýznar | čtvrtek 15.8.2013 7:35 | karma článku: 13,09 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Jan Rýznar

Už i prezident M. Zeman přestal považovat kněze a preláty za elity.

Máme v novodobé ČR novinku - veřejně se mezi sebou melou špičky české katolické církve. Možná si řeknete, že je nám to fuk. Třeba ano, ale jejich vliv na společnost a zejména univerzity byl hodně zásadní. To se mění.

16.1.2019 v 7:53 | Karma: 16,28 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Dědo, uřízni mi hlavu! - předvánoční koupání se 4-letou vnučkou

Týden před štědrým dnem, jsem byl na návštěvě u syna. "Dědo pojď, já se jdu koupat. Můžeš tam být se mnou." Pozvala mě navečer čtyřletá vnučka k oblíbené hře a rozpravě u vany.

26.12.2017 v 14:30 | Karma: 21,83 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Jan Rýznar

Tyto volby nebyly o p. Babišovi. Bylo to zúčtování se všemi, kdo mu vůbec neměli dát šanci

Jsem vyloženě potěšen výsledky právě skončených voleb - aniž bych je byl schopen v této nádheře očekávat. Až na Babiše se totiž klepou všichni kdo nám vládli v předchozím volebním období. Všichni včetně prezidenta Zemana.

22.10.2017 v 9:23 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Tomáš Halík - žvanil odmítající dělat to, co dělat skutečně má.

Tomáš Halík - se vyjadřuje ke kdečemu a dokonce je ochoten být i českým prezidentem. K vyloženě překonaným a v současnosti neudržitelným představám své církve o psychologii, psychoterapii, psychosomatice, etice a pod však mlčí.

16.10.2017 v 7:56 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Politika

Jan Rýznar

Kdo já to jen vlastně jsem?

Trvalý dotyk s jinou realitou - my jí říkáme třeba Matrix. Jsou však kultury, které ji nazývali Tao. Podstatou všeho je Tao, ale už když tato tři písmena vyslovíš, tak už nejsou Tao. Prostě Matrix.

18.3.2017 v 8:10 | Karma: 14,49 | Přečteno: 333x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1556x
Jsem elektroinženýr, obor technická kybernetika - robotika. Ročník 1961.Mým stále výraznějším zájmem jsou bojové sporty a hraniční možnosti ducha i těla.Experimentální psychologie a sebepoznání, filozofie i diskuse a předvídání důsledků techniky - TA.
V neposlední řadě i úplně obyčejný život,kde musíme ověřovat vše,co jsme se naučili.